Kortlisten til det norske Oscar-kandidaturet

Kortlisten til det norske Oscar-kandidaturet

Spillefilmene Alle hater Johan, Krigsseileren og Syk pike og er kortlistet som årets norske Oscar-kandidater.

De tre spillefilmene Alle hater Johan, Krigsseileren og Syk pike og er kortlistet som årets norske Oscar-kandidater. En av disse tre filmene blir den 26. september utpekt til å representere Norge i konkurransen om Oscar for beste internasjonale film, melder Norsk filminstitutt.

– Dette er tre filmer som den norske Oscarkomiteen mener har særpreg og kan ha en god mulighet til å skille seg ut i konkurransen om en Oscar i kategorien beste internasjonale film, sier Oscar-komiteens leder Kjersti Mo, direktør i NFI.

I så måte er Syk Pike den mest uvanlige kandidaten, med sin uortodokse sjangermiks av pinlighetshumor og kroppshorror. Alle elsker Johan må regnes som en slags komedie mens Krigsseileren er Norges mest påkostede krigsfilm.

Etter grundig vurdering av Oscar-akademiets reglement hva gjelder nasjonalitet, språk og produksjon, sto i år totalt 23 langfilmer igjen som mulige kandidater til den norske kortlisten. Komiteen begrunner ikke noe ytterligere hvorfor de endte opp med nettopp disse tre filmene.

Den norske Oscar-komiteen består av åtte representanter fra bransjeorganisasjonene, Filmkritikerlaget og Norsk filminstitutt. Komiteen kommer først frem til en kortliste på tre filmer. Deretter får produsentene og regissørene for de tre filmene presentere sine planer for en eventuell Oscar-kampanje, før komiteen fatter sin beslutning om hvilken av de tre filmene som skal representere Norge. Denne avgjørelsen blir offentliggjort mandag den 26. september 2022.

Årets komité:
Leder Kjersti Mo, direktør, Norsk filminstitutt
Dramatikerforbundet: Thomas Seeberg Torjussen, manusforfatter og regissør
Norsk filmforbund: Benjamin Mosli, filmfotograf
Norsk filmkritikerlag: Øyvor Dalan Vik, filmkritiker, DN
Norske filmregissører: Charlotte Blom, regissør
Norsk skuespillerforbund: Jan Erik Madsen, skuespiller
Produsentforeningen: Silje Hopeland Eik, produsent
Norsk filminstitutt: Stine Oppegaard, utlandsansvarlig spillefilm

MER OM FILMENE:

Alle hater Johan


Filmen er regissert av Hallvar Witzø og skrevet av Erlend Loe. I hovedrollene finner vi Pål Sverre Hagen og Ingrid Bolsø Berdal. Den er produsert av Elisabeth Kvithyll for Nordisk Film Produksjon, med Nordisk Film Distribusjon som distributør og TrustNordisk som internasjonal salgsagent. Alle hater Johan hadde norsk premiere 25. mars 2022.

Krigsseileren


Krigsseileren er skrevet og regissert av Gunnar Vikene. I rollene finner vi skuespillere som Kristoffer Joner, Ine Marie Wilmann, Pål Sverre Hagen og Alexandra Gjerpen. Filmen er produsert av Maria Ekerhovd for Mer Film AS, norsk distributør er Scandinavian Film Distribution ved Ymer Media og internasjonal salgsagent er det tyske selskapet Beta Cinema. Filmen var åpningsfilm på filmfestivalen i Haugesund, har norsk premiere 23. september, og den hadde sin internasjonale premiere på filmfestivalen i Toronto i forrige uke.

Syk pike


Syk pike er skrevet og regissert av Kristoffer Borgli og produsert av Dyveke Bjørkli Graver og Andrea Berentsen Ottmar for Oslo Pictures. I hovedrollene finner vi Kristine Kujath Thorp og Eirik Sæther. Filmen hadde verdenspremiere i Un Certain Regard-programmet i Cannes i mai og norsk premiere 9. september. Norsk distributør er Scandinavian Film Distribution ved Ymer Media, mens salgsagent er det franske selskapet Memento International.

Kortlisten til det norske Oscar-kandidaturet

Kortlisten til det norske Oscar-kandidaturet

Spillefilmene Alle hater Johan, Krigsseileren og Syk pike og er kortlistet som årets norske Oscar-kandidater.

De tre spillefilmene Alle hater Johan, Krigsseileren og Syk pike og er kortlistet som årets norske Oscar-kandidater. En av disse tre filmene blir den 26. september utpekt til å representere Norge i konkurransen om Oscar for beste internasjonale film, melder Norsk filminstitutt.

– Dette er tre filmer som den norske Oscarkomiteen mener har særpreg og kan ha en god mulighet til å skille seg ut i konkurransen om en Oscar i kategorien beste internasjonale film, sier Oscar-komiteens leder Kjersti Mo, direktør i NFI.

I så måte er Syk Pike den mest uvanlige kandidaten, med sin uortodokse sjangermiks av pinlighetshumor og kroppshorror. Alle elsker Johan må regnes som en slags komedie mens Krigsseileren er Norges mest påkostede krigsfilm.

Etter grundig vurdering av Oscar-akademiets reglement hva gjelder nasjonalitet, språk og produksjon, sto i år totalt 23 langfilmer igjen som mulige kandidater til den norske kortlisten. Komiteen begrunner ikke noe ytterligere hvorfor de endte opp med nettopp disse tre filmene.

Den norske Oscar-komiteen består av åtte representanter fra bransjeorganisasjonene, Filmkritikerlaget og Norsk filminstitutt. Komiteen kommer først frem til en kortliste på tre filmer. Deretter får produsentene og regissørene for de tre filmene presentere sine planer for en eventuell Oscar-kampanje, før komiteen fatter sin beslutning om hvilken av de tre filmene som skal representere Norge. Denne avgjørelsen blir offentliggjort mandag den 26. september 2022.

Årets komité:
Leder Kjersti Mo, direktør, Norsk filminstitutt
Dramatikerforbundet: Thomas Seeberg Torjussen, manusforfatter og regissør
Norsk filmforbund: Benjamin Mosli, filmfotograf
Norsk filmkritikerlag: Øyvor Dalan Vik, filmkritiker, DN
Norske filmregissører: Charlotte Blom, regissør
Norsk skuespillerforbund: Jan Erik Madsen, skuespiller
Produsentforeningen: Silje Hopeland Eik, produsent
Norsk filminstitutt: Stine Oppegaard, utlandsansvarlig spillefilm

MER OM FILMENE:

Alle hater Johan


Filmen er regissert av Hallvar Witzø og skrevet av Erlend Loe. I hovedrollene finner vi Pål Sverre Hagen og Ingrid Bolsø Berdal. Den er produsert av Elisabeth Kvithyll for Nordisk Film Produksjon, med Nordisk Film Distribusjon som distributør og TrustNordisk som internasjonal salgsagent. Alle hater Johan hadde norsk premiere 25. mars 2022.

Krigsseileren


Krigsseileren er skrevet og regissert av Gunnar Vikene. I rollene finner vi skuespillere som Kristoffer Joner, Ine Marie Wilmann, Pål Sverre Hagen og Alexandra Gjerpen. Filmen er produsert av Maria Ekerhovd for Mer Film AS, norsk distributør er Scandinavian Film Distribution ved Ymer Media og internasjonal salgsagent er det tyske selskapet Beta Cinema. Filmen var åpningsfilm på filmfestivalen i Haugesund, har norsk premiere 23. september, og den hadde sin internasjonale premiere på filmfestivalen i Toronto i forrige uke.

Syk pike


Syk pike er skrevet og regissert av Kristoffer Borgli og produsert av Dyveke Bjørkli Graver og Andrea Berentsen Ottmar for Oslo Pictures. I hovedrollene finner vi Kristine Kujath Thorp og Eirik Sæther. Filmen hadde verdenspremiere i Un Certain Regard-programmet i Cannes i mai og norsk premiere 9. september. Norsk distributør er Scandinavian Film Distribution ved Ymer Media, mens salgsagent er det franske selskapet Memento International.

MENY