Filmsamtalen med Nikolaj Frobenius

Filmsamtalen med Nikolaj Frobenius

– Vi kalte det en periode «untrue-crime», forteller serieskaper Nikolaj Frobenius om den allerede omdiskuterte Netflix-serien «Forsvinningen» som tar utgangspunkt i den såkalte Lørenskogsaken. Hvordan skape medrivende drama når man ikke primært søker å løse mordgåten?

Vi vet ikke hva som er sannheten og har heller ikke søkt etter et sentralt argument for å fremme en bestemt vinkling, forteller serieskaper Nikolaj Frobenius om krimserien Forsvinningen som har premiere på Netflix denne uken.

Ved å skyve de potensielt skyldige i bakgrunnen til fordel for vår egen respons på det som kan ha skjedd, bryter serien med det tradisjonelle krimdramaet og våre forventninger.

Serien har allerede ledet til en viss kritikk i media, men ikke for hva serien faktisk handler om, mener Frobenius. Men han har beveget seg gjennom dette minefeltet før som manusforfatter, og mener at noe av kritikken speiler filmens tema: det skaper uro når vi står overfor noe uløst som enkeltindivider og samfunn. Hva gjør det med vår tillitt til våre institusjoner? Eller er det slik at det norske sosiale systemet i hovedsak fungerer så godt at vi er blitt blinde for bristene?

Som skjønnlitterær forfatter har Frobenius også en rekke ganger utforsket grensene mellom fiksjon og virkelighet. Hvilke forutsetninger mener han bør være tilstede for at man kan dramatisere en virkelig krimsak – og i dette tilfellet: mens saken fortsatt er under etterforsking. Hvilke etiske hensyn bør tas?

Programleder er Kjetil Lismoen

Forsvinningen er produsert av Monster. Serieskapere er Nikolaj Frobenius og Stephen Uhlander. Regissører er Erik Skjoldbjærg og Gjyljeta Berisha.

Filmsamtalen med Nikolaj Frobenius

Filmsamtalen med Nikolaj Frobenius

– Vi kalte det en periode «untrue-crime», forteller serieskaper Nikolaj Frobenius om den allerede omdiskuterte Netflix-serien «Forsvinningen» som tar utgangspunkt i den såkalte Lørenskogsaken. Hvordan skape medrivende drama når man ikke primært søker å løse mordgåten?

Vi vet ikke hva som er sannheten og har heller ikke søkt etter et sentralt argument for å fremme en bestemt vinkling, forteller serieskaper Nikolaj Frobenius om krimserien Forsvinningen som har premiere på Netflix denne uken.

Ved å skyve de potensielt skyldige i bakgrunnen til fordel for vår egen respons på det som kan ha skjedd, bryter serien med det tradisjonelle krimdramaet og våre forventninger.

Serien har allerede ledet til en viss kritikk i media, men ikke for hva serien faktisk handler om, mener Frobenius. Men han har beveget seg gjennom dette minefeltet før som manusforfatter, og mener at noe av kritikken speiler filmens tema: det skaper uro når vi står overfor noe uløst som enkeltindivider og samfunn. Hva gjør det med vår tillitt til våre institusjoner? Eller er det slik at det norske sosiale systemet i hovedsak fungerer så godt at vi er blitt blinde for bristene?

Som skjønnlitterær forfatter har Frobenius også en rekke ganger utforsket grensene mellom fiksjon og virkelighet. Hvilke forutsetninger mener han bør være tilstede for at man kan dramatisere en virkelig krimsak – og i dette tilfellet: mens saken fortsatt er under etterforsking. Hvilke etiske hensyn bør tas?

Programleder er Kjetil Lismoen

Forsvinningen er produsert av Monster. Serieskapere er Nikolaj Frobenius og Stephen Uhlander. Regissører er Erik Skjoldbjærg og Gjyljeta Berisha.

MENY