«12 Bragder» tildelt den nordiske prisen under Oslo pix

«12 Bragder» tildelt den nordiske prisen under Oslo pix

Izer Alius «12 Bragder» ble tildelt Oslo Grand Prix for beste nordiske fiksjon under Oslo pix-festivalen.

Prisen ble delt ut under festivalens avslutningsseremoni på Ringen kino lørdag kveld. Samtidig ble det også delt ut pris i kategoriene Internasjonal, Nordisk fiksjon og Nordisk dokumentar. Alle prisvinnerne vises på kino i dag.

Juryens begrunnelse for å tildele 12 Bragder prisen for beste nordisk fiksjon:

“Juryen har valgt en film som sjarmerte oss i senk. Med friskt formspråk, utrolig godt cast og en merkbar skaperglede blir vi tatt med på en reise om å gjenvinne tilliten til de man tenker er viktigst i livet.De vi følger blir vi glad i, samtidig som de utfordrer vår sympati med tidvis dårlig oppførsel. Dette bidrar til at filmen oppleves som autentisk og dynamisk, og at man blir enda mer investert i disse relasjonene. Dette er en morsom, spennende og varm film om råskap, vennskap, familie, tilhørighet og selvrespekt, alt gjort med et bankende hjerte i alle ledd av produksjonen.”

Juryen har bestått av regissør og manusforfatter Eivind Landsvik, skuespiller og regissør Ingrid Liavaag og forskningsbibliotekar Vanja Ødegård ved Nasjonalbiblioteket.

12 Bragder distribueres i Norge av Mer Film, og kommer på norske kinoer i oktober. Hovedprodusent er Zentropa Sverige. Norske samprodusenter er Mer Film ved Maria Ekerhovd og Khalid Maimouni (les vårt intervju med regissøren Iser Aliu om den lange veien fram til filmens tilblivelse).

Vinneren av Oslo Grand Pix Nordisk dokumentar er KANDIS FOR LIVET regissert av Jesper Dalgaard.

Juryens begrunnelse:

“Vinner av årets nordiske dokumentar er laget av en debuterende langfilmregissør som, i likhet med flere av årets konkurrerende filmer, utforsker eksistensielle temaer som ensomhet, utenforskap og lengsel etter tilhørighet. Juryen lot seg spesielt imponere over tilliten bygget opp i møtet med et sårbart persongalleri og hvordan et lekent og visuelt slående formspråk opphøyer dem uten å romantisere. Vi vil trekke fram den uredde konfrontasjonen med mørket og lengslene disse personene bærer på, og hvordan filmen på subtilt vis problematiserer forholdet mellom håp og avhengighet.”

Juryen har bestått av regissør Kenneth Elvebakk, kinematograf Marte Vold og kinosjef Silja Espolin Johnson ved Kunstnernes Hus Kino.

Vinneren av Oslo Grand Pix Internasjonal er RIMINI regissert av Ulrich Seidl.

Juryens begrunnelse:

“Denne uken har gitt juryen filmer om forandringer og utsatte grupper i Vesten, filmer om fellesskap og ensomhet, om individ og storsamfunn. Vi har sett fortellinger om en aldrende befolkning og en usikker ettervekst, om vilkårene til minoriteter og flyktninger, om fattigdom, prostitusjon og fornedrelse. Vinnerfilmen rommer samtlige av disse tunge tematikkene. Den turnerer dem lett, i en overlappende balanse mellom komedie og tragedie. Med filmatisk presisjon; i styggvakre bilder og ambivalent atmosfære, er filmen en nærgående beretning om menneskelighet. Vinnerfilmen makter å være sann og stilisert på samme tid og tvinger aldri tankene til tilskueren. Her må en gjøre egne moralske og estetiske vurderinger.”

RIMINI distribueres i Norge av Another World Entertainment, og kommer på norske kinoer 6. januar 2023.  Juryen har bestått av filmkritiker Einar Aarvig, musikalartist og skuespiller Maria Bock, og festivalsjef Øystein Egge ved Movies on War.

Oslo Grand Pix Internasjonal-juryen ga i tillegg hederlig omtale til WAR PONY regissert av Riley Keough og Gina Gammell.

“Hederlig omtale går til en selvsikker debutfilm som skildrer tilværelsen til hovedpersonene slik de selv opplever den.  Filmskapernes forståelse av menneskene og miljøene de lever i skaper nysgjerrighet og empati. I et effektivt og realistisk filmspråk med en særegen visuell identitet, tas vi et samfunn som fortjener oppmerksomhet – Lakota-foket helt nord i USA.”

«12 Bragder» tildelt den nordiske prisen under Oslo pix

«12 Bragder» tildelt den nordiske prisen under Oslo pix

Izer Alius «12 Bragder» ble tildelt Oslo Grand Prix for beste nordiske fiksjon under Oslo pix-festivalen.

Prisen ble delt ut under festivalens avslutningsseremoni på Ringen kino lørdag kveld. Samtidig ble det også delt ut pris i kategoriene Internasjonal, Nordisk fiksjon og Nordisk dokumentar. Alle prisvinnerne vises på kino i dag.

Juryens begrunnelse for å tildele 12 Bragder prisen for beste nordisk fiksjon:

“Juryen har valgt en film som sjarmerte oss i senk. Med friskt formspråk, utrolig godt cast og en merkbar skaperglede blir vi tatt med på en reise om å gjenvinne tilliten til de man tenker er viktigst i livet.De vi følger blir vi glad i, samtidig som de utfordrer vår sympati med tidvis dårlig oppførsel. Dette bidrar til at filmen oppleves som autentisk og dynamisk, og at man blir enda mer investert i disse relasjonene. Dette er en morsom, spennende og varm film om råskap, vennskap, familie, tilhørighet og selvrespekt, alt gjort med et bankende hjerte i alle ledd av produksjonen.”

Juryen har bestått av regissør og manusforfatter Eivind Landsvik, skuespiller og regissør Ingrid Liavaag og forskningsbibliotekar Vanja Ødegård ved Nasjonalbiblioteket.

12 Bragder distribueres i Norge av Mer Film, og kommer på norske kinoer i oktober. Hovedprodusent er Zentropa Sverige. Norske samprodusenter er Mer Film ved Maria Ekerhovd og Khalid Maimouni (les vårt intervju med regissøren Iser Aliu om den lange veien fram til filmens tilblivelse).

Vinneren av Oslo Grand Pix Nordisk dokumentar er KANDIS FOR LIVET regissert av Jesper Dalgaard.

Juryens begrunnelse:

“Vinner av årets nordiske dokumentar er laget av en debuterende langfilmregissør som, i likhet med flere av årets konkurrerende filmer, utforsker eksistensielle temaer som ensomhet, utenforskap og lengsel etter tilhørighet. Juryen lot seg spesielt imponere over tilliten bygget opp i møtet med et sårbart persongalleri og hvordan et lekent og visuelt slående formspråk opphøyer dem uten å romantisere. Vi vil trekke fram den uredde konfrontasjonen med mørket og lengslene disse personene bærer på, og hvordan filmen på subtilt vis problematiserer forholdet mellom håp og avhengighet.”

Juryen har bestått av regissør Kenneth Elvebakk, kinematograf Marte Vold og kinosjef Silja Espolin Johnson ved Kunstnernes Hus Kino.

Vinneren av Oslo Grand Pix Internasjonal er RIMINI regissert av Ulrich Seidl.

Juryens begrunnelse:

“Denne uken har gitt juryen filmer om forandringer og utsatte grupper i Vesten, filmer om fellesskap og ensomhet, om individ og storsamfunn. Vi har sett fortellinger om en aldrende befolkning og en usikker ettervekst, om vilkårene til minoriteter og flyktninger, om fattigdom, prostitusjon og fornedrelse. Vinnerfilmen rommer samtlige av disse tunge tematikkene. Den turnerer dem lett, i en overlappende balanse mellom komedie og tragedie. Med filmatisk presisjon; i styggvakre bilder og ambivalent atmosfære, er filmen en nærgående beretning om menneskelighet. Vinnerfilmen makter å være sann og stilisert på samme tid og tvinger aldri tankene til tilskueren. Her må en gjøre egne moralske og estetiske vurderinger.”

RIMINI distribueres i Norge av Another World Entertainment, og kommer på norske kinoer 6. januar 2023.  Juryen har bestått av filmkritiker Einar Aarvig, musikalartist og skuespiller Maria Bock, og festivalsjef Øystein Egge ved Movies on War.

Oslo Grand Pix Internasjonal-juryen ga i tillegg hederlig omtale til WAR PONY regissert av Riley Keough og Gina Gammell.

“Hederlig omtale går til en selvsikker debutfilm som skildrer tilværelsen til hovedpersonene slik de selv opplever den.  Filmskapernes forståelse av menneskene og miljøene de lever i skaper nysgjerrighet og empati. I et effektivt og realistisk filmspråk med en særegen visuell identitet, tas vi et samfunn som fortjener oppmerksomhet – Lakota-foket helt nord i USA.”

MENY