«Krigsseileren» fikk publikumsprisen i Haugesund

«Krigsseileren» fikk publikumsprisen i Haugesund

«Krigsseileren» ble tildelt publikumsprisen og «Utvandrerne» fikk Andreasprisen under avslutningsseremonien i Haugesund.

Den 50. Norske filmfestivalen rundet i kveld av med avslutningsseremonien på Edda kino der festivalprisene ble delt ut. Utvandrerne, Krigsseileren, Close og Broker vant filmprisene, mens The Love Pill vant Beste prosjekt under Nordic Co-Production Market og Frie Mænd vant prisen for Next Nordic Generation.

Publikumsprisen gikk i år til Krigsseileren. Publikumsprisen gis av Den norske filmfestivalen og deles ut i samarbeid med Haugesunds avis.

«Publikumsjuryen har valgt en film som forteller en viktig historie, på en flott, cinematisk måte,» heter det i begrunnelsen. Dermed slutter juryen seg til de gode kritikkene som filmen så langt har fått etter førpremieren i Haugesund (ordinær kinopremiere er i september).

Utvandrerne

Andreasprisen er en økumenisk filmpris som er et samarbeid mellom Den norske filmfestivalen, Film&Kino og avisen Vårt Land. Juryens begrunnelse for årets vinner, Erik Poppes Utvandrerne, er som følger:

«Årets prisvinner tar for seg dype spørsmål om kulturell og religiøs identitet. Et selvstendig og sterkt manus, bygget på et kjent materiale, ligger i bunn for filmfortellingen. Selv om hendelsene det fortelles om, ligger langt bak oss, sender filmen relevante tankevekkere også inn i vår egen tid.   Med overbevisende regi, skuespill og fotografering viser filmen oss de mange utfordringene med å finne sin egen vei og slå rot på ny mark når man i tillegg til sin egen bagasje er omgitt av sterke åndelige forventninger. Brytningene mellom ulike former for gudstro – og tilhørende fordommer – står sentralt i filmen. Juryen ønsker å berømme filmskapernes vilje og evne til å utforske disse eksistensielle spørsmålene med høy kunstnerisk kvalitet.»

Kritikerprisen gikk til Close av Lukas Dhont, med følgende begrunnelse:

«Vinneren av Filmkritikerprisen er en film som både rører, berører og opprører. Filmen har en enestående tematisk dybde: På modig og klarsynt vis setter filmskaperen søkelys på hvordan samfunnets konvensjoner og forventninger fremmedgjør og tabuiserer menneskets behov for nærhet og fysisk kontakt – et behov som har vært basalt helt siden vi satt stuet sammen og holdt rundt hverandre i steinaldergrotten. Den hjerteskjærende historien om et brutt vennskap mellom to unge gutter er fortalt med et glødende hjerte, og samtidig en unik kinematografisk presisjon og visjon.»

Close

Gledessprederen deles ut av festivalen og en jury utnevnt av Norske kinosjefers forbund. Dette er juryens begrunnelse for å gi prisen til Broker av Hirokazu Koreeda:

«Vi falt ned på en film der vi alle ble sjarmert av en broket gjeng som driver med svært tvilsom aktivitet. Med et grunnleggende alvorlig tema som ramme, fortelles en hjertevarm, morsom og medmenneskelig historie, der det utvikles et vennskap som i utgangspunktet er utenkelig. Den til tider smått absurde dialogen er morsom og tar enkeltmennesket på dypeste alvor. Skuespillerne leverer et strålende samspill og det knyttes et troverdig familieliknende bånd mellom de skadeskutte menneskene. Vi gikk alle ut av kinosalen med et smil om munnen, og vi håper at filmen kan få et langt liv på kino!»

Prisen for Next Nordic Generation

Her er juryens begrunnelse:  «Hovedprisen går til en film som viste oss klar kvalitet i alle kreative ledd av produksjonen. Filmskaperne klarer å fortelle en sår historie på en absurd måte som utforsker klasse, sosiale unikheter og et langt og kjærlig vennskap, og som utforsker de store spørsmålene som kan avgjøre skjebnen til vennskapet og menneskene. Vi lar oss begeistre av produksjonsdesignet, filmingen og de velregisserte skuespillerne. Universet er tydelig og holder på interessen vår fra start til slutt. Vi fascineres og dras inn i den sære verdenen, og filmen får oss til å tenke. Prisen for Next Nordic Generation går til Frie Mænd (regissør: Óskar Kristinn Vignisson, produsent: Søs Thøstesen – Den danske filmskolen).»

Beste prosjekt: Prisen går til det beste prosjektet i Nordic Co-production Market. Vinneren får delta på Producers Network in Cannes. Vinneren stemmes frem blant publikum etter pitchingen i Nordic Co-Production Market.  Prisen ble i år tildelt The Love Pill (regissør: Naures Sager, producer: Michael Detlef).

 

«Krigsseileren» fikk publikumsprisen i Haugesund

«Krigsseileren» fikk publikumsprisen i Haugesund

«Krigsseileren» ble tildelt publikumsprisen og «Utvandrerne» fikk Andreasprisen under avslutningsseremonien i Haugesund.

Den 50. Norske filmfestivalen rundet i kveld av med avslutningsseremonien på Edda kino der festivalprisene ble delt ut. Utvandrerne, Krigsseileren, Close og Broker vant filmprisene, mens The Love Pill vant Beste prosjekt under Nordic Co-Production Market og Frie Mænd vant prisen for Next Nordic Generation.

Publikumsprisen gikk i år til Krigsseileren. Publikumsprisen gis av Den norske filmfestivalen og deles ut i samarbeid med Haugesunds avis.

«Publikumsjuryen har valgt en film som forteller en viktig historie, på en flott, cinematisk måte,» heter det i begrunnelsen. Dermed slutter juryen seg til de gode kritikkene som filmen så langt har fått etter førpremieren i Haugesund (ordinær kinopremiere er i september).

Utvandrerne

Andreasprisen er en økumenisk filmpris som er et samarbeid mellom Den norske filmfestivalen, Film&Kino og avisen Vårt Land. Juryens begrunnelse for årets vinner, Erik Poppes Utvandrerne, er som følger:

«Årets prisvinner tar for seg dype spørsmål om kulturell og religiøs identitet. Et selvstendig og sterkt manus, bygget på et kjent materiale, ligger i bunn for filmfortellingen. Selv om hendelsene det fortelles om, ligger langt bak oss, sender filmen relevante tankevekkere også inn i vår egen tid.   Med overbevisende regi, skuespill og fotografering viser filmen oss de mange utfordringene med å finne sin egen vei og slå rot på ny mark når man i tillegg til sin egen bagasje er omgitt av sterke åndelige forventninger. Brytningene mellom ulike former for gudstro – og tilhørende fordommer – står sentralt i filmen. Juryen ønsker å berømme filmskapernes vilje og evne til å utforske disse eksistensielle spørsmålene med høy kunstnerisk kvalitet.»

Kritikerprisen gikk til Close av Lukas Dhont, med følgende begrunnelse:

«Vinneren av Filmkritikerprisen er en film som både rører, berører og opprører. Filmen har en enestående tematisk dybde: På modig og klarsynt vis setter filmskaperen søkelys på hvordan samfunnets konvensjoner og forventninger fremmedgjør og tabuiserer menneskets behov for nærhet og fysisk kontakt – et behov som har vært basalt helt siden vi satt stuet sammen og holdt rundt hverandre i steinaldergrotten. Den hjerteskjærende historien om et brutt vennskap mellom to unge gutter er fortalt med et glødende hjerte, og samtidig en unik kinematografisk presisjon og visjon.»

Close

Gledessprederen deles ut av festivalen og en jury utnevnt av Norske kinosjefers forbund. Dette er juryens begrunnelse for å gi prisen til Broker av Hirokazu Koreeda:

«Vi falt ned på en film der vi alle ble sjarmert av en broket gjeng som driver med svært tvilsom aktivitet. Med et grunnleggende alvorlig tema som ramme, fortelles en hjertevarm, morsom og medmenneskelig historie, der det utvikles et vennskap som i utgangspunktet er utenkelig. Den til tider smått absurde dialogen er morsom og tar enkeltmennesket på dypeste alvor. Skuespillerne leverer et strålende samspill og det knyttes et troverdig familieliknende bånd mellom de skadeskutte menneskene. Vi gikk alle ut av kinosalen med et smil om munnen, og vi håper at filmen kan få et langt liv på kino!»

Prisen for Next Nordic Generation

Her er juryens begrunnelse:  «Hovedprisen går til en film som viste oss klar kvalitet i alle kreative ledd av produksjonen. Filmskaperne klarer å fortelle en sår historie på en absurd måte som utforsker klasse, sosiale unikheter og et langt og kjærlig vennskap, og som utforsker de store spørsmålene som kan avgjøre skjebnen til vennskapet og menneskene. Vi lar oss begeistre av produksjonsdesignet, filmingen og de velregisserte skuespillerne. Universet er tydelig og holder på interessen vår fra start til slutt. Vi fascineres og dras inn i den sære verdenen, og filmen får oss til å tenke. Prisen for Next Nordic Generation går til Frie Mænd (regissør: Óskar Kristinn Vignisson, produsent: Søs Thøstesen – Den danske filmskolen).»

Beste prosjekt: Prisen går til det beste prosjektet i Nordic Co-production Market. Vinneren får delta på Producers Network in Cannes. Vinneren stemmes frem blant publikum etter pitchingen i Nordic Co-Production Market.  Prisen ble i år tildelt The Love Pill (regissør: Naures Sager, producer: Michael Detlef).

 

MENY