Anna Guttos «Paradise Highway» klar for Haugesund

Anna Guttos «Paradise Highway» klar for Haugesund

Anna Guttos debutfilm «Paradise Highway» får norsk premiere under filmfestivalen i Haugesund. I filmen medvirker blant andre Juliette Binoche og Morgan Freeman – som lastebilsjåfører. – Det er noe helt fascinerende ved trucking-kulturen, kunne Gutto nylig fortelle Rushprint.

Foto: Morgan Freeman og Juliette Binoche i «Paradise Highway».

Anna Gutto er mest kjent her til lands som episoderegissør på Netflix-serien Hjem til jul, og har de siste 20 årene stort sett bodd utenfor Norge. Paradise Highway er hennes debut som spillefilmregissør. Filmen er finansiert som uavhengig produksjon, men det er Lionsgate som nå har distribusjonen på verdensbasis. I sentrale roller møter vi blant andre Juliette Binoche, Morgan Freeman og Frank Grillo. Handlingen utspiller seg i noe så eksotisk som et amerikansk trucking-miljø. Da Rushprint møtte Gutto i fjor kunne hun fortelle at hun hadde båret med seg historien og prosjektet i ni år

– Det er noe helt fascinerende ved trucking-kulturen. Trailersjåførene er en så viktig del av samfunnet, de frakter stort sett alt det vi trenger, samtidig som vi sjelden tenker over det. Veiene er som selve blodomløpet i det amerikanske samfunnet; på de samme veiene som frakter pizza og pretzels, så fraktes også andre ting, som våpen og narkotika, og…mennesker. Kulturen rundt trucking er sagnomsust, vi kjenner noe av den fra filmens verden, men den er også en falmende kultur som er eksotisk på sitt eget vis. Jeg har alltid vært tiltrukket av miljøer og karakterer man ikke har sett så mye til, som for eksempel en kvinnelig sjåfør som jeg skildrer i filmen.

– Siden jeg begynte å skrive manuset har jeg hatt mye kontakt med kvinnelige truckers, spesielt en dame som heter Desiree Wood. Hun driver et «female trucking community» i USA. De har regelmessige samtaler med hverandre mens de kjører, uansett hvor i landet de befinner seg. Jeg fikk lov til å lytte til samtalene fra min lille leilighet i New York. Da kom jeg dypere inn i tematikken, det var veldig givende research.

Hvordan Juliette Binoche endte opp med hovedrollen i filmen er også en historie for seg. Det var filmfotograf John Christian Rosenlund som sendte manuset til Binoche. Da hun mottok manuset på epost, var hun på vei gjennom det samme amerikanske landskapet som filmen utspiller seg i.

– Det var et annet lykketreff, kan du si. Hun har jo jobbet med John Christian på 1000 ganger god natt, og han kjente henne fra før det

Les hele intervjuet

Anna Guttos «Paradise Highway» klar for Haugesund

Anna Guttos «Paradise Highway» klar for Haugesund

Anna Guttos debutfilm «Paradise Highway» får norsk premiere under filmfestivalen i Haugesund. I filmen medvirker blant andre Juliette Binoche og Morgan Freeman – som lastebilsjåfører. – Det er noe helt fascinerende ved trucking-kulturen, kunne Gutto nylig fortelle Rushprint.

Foto: Morgan Freeman og Juliette Binoche i «Paradise Highway».

Anna Gutto er mest kjent her til lands som episoderegissør på Netflix-serien Hjem til jul, og har de siste 20 årene stort sett bodd utenfor Norge. Paradise Highway er hennes debut som spillefilmregissør. Filmen er finansiert som uavhengig produksjon, men det er Lionsgate som nå har distribusjonen på verdensbasis. I sentrale roller møter vi blant andre Juliette Binoche, Morgan Freeman og Frank Grillo. Handlingen utspiller seg i noe så eksotisk som et amerikansk trucking-miljø. Da Rushprint møtte Gutto i fjor kunne hun fortelle at hun hadde båret med seg historien og prosjektet i ni år

– Det er noe helt fascinerende ved trucking-kulturen. Trailersjåførene er en så viktig del av samfunnet, de frakter stort sett alt det vi trenger, samtidig som vi sjelden tenker over det. Veiene er som selve blodomløpet i det amerikanske samfunnet; på de samme veiene som frakter pizza og pretzels, så fraktes også andre ting, som våpen og narkotika, og…mennesker. Kulturen rundt trucking er sagnomsust, vi kjenner noe av den fra filmens verden, men den er også en falmende kultur som er eksotisk på sitt eget vis. Jeg har alltid vært tiltrukket av miljøer og karakterer man ikke har sett så mye til, som for eksempel en kvinnelig sjåfør som jeg skildrer i filmen.

– Siden jeg begynte å skrive manuset har jeg hatt mye kontakt med kvinnelige truckers, spesielt en dame som heter Desiree Wood. Hun driver et «female trucking community» i USA. De har regelmessige samtaler med hverandre mens de kjører, uansett hvor i landet de befinner seg. Jeg fikk lov til å lytte til samtalene fra min lille leilighet i New York. Da kom jeg dypere inn i tematikken, det var veldig givende research.

Hvordan Juliette Binoche endte opp med hovedrollen i filmen er også en historie for seg. Det var filmfotograf John Christian Rosenlund som sendte manuset til Binoche. Da hun mottok manuset på epost, var hun på vei gjennom det samme amerikanske landskapet som filmen utspiller seg i.

– Det var et annet lykketreff, kan du si. Hun har jo jobbet med John Christian på 1000 ganger god natt, og han kjente henne fra før det

Les hele intervjuet

MENY