«A Human Position» til San Sebastian

«A Human Position» til San Sebastian

Den kritikerroste norske filmen er tatt ut til San Sebastian film festival, den viktigste festivalen i den spansktalende verden. – For en film produsert helt utenfor det norske støttesystemet er det en fjær i hatten, sier den norske distributøren.

Foto: Skuespillerne Amalie Ibsen Jensen og Maria Agwumaro i «A Human Position»

A Human Position av Anders Emblem er tatt ut til San Sebastian-festivalen i september. Filmen skal vises i sideprogrammet Zabaltegi-Tabakalera, som er et konkurranseprogram, forteller Cato Fossum i Filmbyrået Jack som er filmens norske distributør.

Dette er en seksjon for filmer «som våger seg på nye vinklinger og formater, en sone for de som er åpne og villig til å ta stor risiko…», heter det blant annet i omtalen av programmet.

– Vinneren får kinodistribusjon i Spania – prispengene er delt mellom regissør og spansk distributør. Altså er det et program som oppmuntrer til at utenlandsk film når et nasjonalt publikum i Spania, forteller Fossum til Rushprint.

Anders Emblem skal reise ned sammen med hovedrolleinnehaver Amalie Ibsen Jensen. Håpet er selvsagt at enda flere utenfor Norge får øynene opp for filmen. Fra før er den vist i Rotterdam, Jeonju og Munchen IFF. Seinere i høst skal den på en stor amerikansk festival (som vil bli offentliggjort senere). For en film produsert helt utenfor det norske støttesystemet er det selvsagt en fjær i hatten, sier han.

Filmen hadde ordinær norsk premiere på kino 13. mai, til gode kritikker.

A Human Position er «en film i sakte tempo som utspiller seg i en rekke tablåer, for å danne et fullstendig bilde av de subtile endringene og hendelsene som utgjør ens liv. Den utforsker vedvarende minne og traumer, definisjonen av ens moralske verdier og muligheten for glede», heter det blant annet i omtalen.

«Asta er en journalist i Ålesund og virker melankolsk, av en grunn vi oppdager litt etter litt. Den støttende kjæresten hennes pusser opp stoler og spiller keyboard, mens kattungen deres vandrer rundt i huset. En dag leser Asta en sak i en avis om en asylsøker som blir tvunget ut av Norge etter å ha bodd og jobbet her i ti år. Etter hvert setter Asta seg mer inn i saken, og hun må finne sin posisjon – både i jobben og privatlivet.

«Denne vakkert utformede filmen, badet i myke farger, er en observasjon av Astas liv etter et ikke navngitt traume, og eksterne hendelser får henne til å revurdere sitt eget forhold til virkeligheten. En avisartikkel hun leser har tittelen «Å konfrontere vår sosiale samvittighet», som er et av temaene i A Human Position. Det er også en lavmælt kjærlighetshistorie, med sine opp-og-nedturer, som føles veldig ekte.»

Anders Emblem studerte ved Institutt for medier og kommunikasjon i Oslo. Hans første film var den kortfilmen Skynd deg sakte (2018), hvis hovedrolle ble spilt av Amalie Ibsen Jensen, som også er hovedpersonen i Emblems spillefilmdebut, A Human Position (2021). Den sunnmørske debutantfilmen ble tatt ut til hovedkonkurransen på den amerikanske indiefestivalen Slamdance og Tromsø internasjonale filmfestival i 2019.


Les vårt intervju med skuespillerne om filmen


 

«A Human Position» til San Sebastian

«A Human Position» til San Sebastian

Den kritikerroste norske filmen er tatt ut til San Sebastian film festival, den viktigste festivalen i den spansktalende verden. – For en film produsert helt utenfor det norske støttesystemet er det en fjær i hatten, sier den norske distributøren.

Foto: Skuespillerne Amalie Ibsen Jensen og Maria Agwumaro i «A Human Position»

A Human Position av Anders Emblem er tatt ut til San Sebastian-festivalen i september. Filmen skal vises i sideprogrammet Zabaltegi-Tabakalera, som er et konkurranseprogram, forteller Cato Fossum i Filmbyrået Jack som er filmens norske distributør.

Dette er en seksjon for filmer «som våger seg på nye vinklinger og formater, en sone for de som er åpne og villig til å ta stor risiko…», heter det blant annet i omtalen av programmet.

– Vinneren får kinodistribusjon i Spania – prispengene er delt mellom regissør og spansk distributør. Altså er det et program som oppmuntrer til at utenlandsk film når et nasjonalt publikum i Spania, forteller Fossum til Rushprint.

Anders Emblem skal reise ned sammen med hovedrolleinnehaver Amalie Ibsen Jensen. Håpet er selvsagt at enda flere utenfor Norge får øynene opp for filmen. Fra før er den vist i Rotterdam, Jeonju og Munchen IFF. Seinere i høst skal den på en stor amerikansk festival (som vil bli offentliggjort senere). For en film produsert helt utenfor det norske støttesystemet er det selvsagt en fjær i hatten, sier han.

Filmen hadde ordinær norsk premiere på kino 13. mai, til gode kritikker.

A Human Position er «en film i sakte tempo som utspiller seg i en rekke tablåer, for å danne et fullstendig bilde av de subtile endringene og hendelsene som utgjør ens liv. Den utforsker vedvarende minne og traumer, definisjonen av ens moralske verdier og muligheten for glede», heter det blant annet i omtalen.

«Asta er en journalist i Ålesund og virker melankolsk, av en grunn vi oppdager litt etter litt. Den støttende kjæresten hennes pusser opp stoler og spiller keyboard, mens kattungen deres vandrer rundt i huset. En dag leser Asta en sak i en avis om en asylsøker som blir tvunget ut av Norge etter å ha bodd og jobbet her i ti år. Etter hvert setter Asta seg mer inn i saken, og hun må finne sin posisjon – både i jobben og privatlivet.

«Denne vakkert utformede filmen, badet i myke farger, er en observasjon av Astas liv etter et ikke navngitt traume, og eksterne hendelser får henne til å revurdere sitt eget forhold til virkeligheten. En avisartikkel hun leser har tittelen «Å konfrontere vår sosiale samvittighet», som er et av temaene i A Human Position. Det er også en lavmælt kjærlighetshistorie, med sine opp-og-nedturer, som føles veldig ekte.»

Anders Emblem studerte ved Institutt for medier og kommunikasjon i Oslo. Hans første film var den kortfilmen Skynd deg sakte (2018), hvis hovedrolle ble spilt av Amalie Ibsen Jensen, som også er hovedpersonen i Emblems spillefilmdebut, A Human Position (2021). Den sunnmørske debutantfilmen ble tatt ut til hovedkonkurransen på den amerikanske indiefestivalen Slamdance og Tromsø internasjonale filmfestival i 2019.


Les vårt intervju med skuespillerne om filmen


 

MENY