Norges største kulturpris til Trier, Khan, Gaup og Olin

Norges største kulturpris til Trier, Khan, Gaup og Olin

Fire sentrale norske filmskapere tildeles Anders Jahres Kulturpris på to millioner kroner. «Norsk film er inne i en storhetsperiode. Hver for seg gir filmskaperne et samlet bilde av denne storhetsperioden», heter det i begrunnelsen.

Anders Jahres Kulturpris er Norges «største æresbelønning for fremragende kulturell innsats».

I år er det fire prisvinnere fra filmens verden som tildeles totalt to millioner kroner. Prisutvalgets leder Åse Kleveland uttaler at Nils Gaup, Margreth Olin, Joachim Trier og Deeyah Khan har vært sentrale for posisjonen norsk film har både nasjonalt og internasjonalt.

– Norsk film er inne i en storhetsperiode. Hver for seg representerer årets prisvinnere ulike områder innen filmkunsten, og gir derfor et samlet bilde av denne storhetsperioden. Norske filmer har fått en sterk posisjon både internasjonalt og her hjemme hos det norske kinopublikummet, sier prisutvalgets leder Åse Kleveland.

Det er første gang Anders Jahres Kulturpris i sin helhet tildeles filmskapere, og i den anledning har prisutvalget funnet det naturlig å hedre to filmskapere i Gaup og Trier, samt to dokumentarfilmskapere i Olin og Khan.

Det samlede prisbeløpet er på to millioner kroner. Det vil bli fordelt likt på de fire vinnerne, med en halv million kroner til hver.

– Vårt ønske er at Anders Jahres kulturpris på den ene siden skal gi en anerkjennelse av de imponerende bidragene Nils Gaup, Margreth Olin, Joachim Trier og Deeyah Khan har lagt ned for filmkunsten gjennom sine karrierer. På den andre siden håper vi at det er en pris som motiverer, og at midlene som følger med prisen kan bidra til at disse visjonære regissørene får rom og anledning til å gi oss flere bevegende filmopplevelser, sier Kleveland.

Tidligere har animasjonsfilmskaper Torill Kove fått prisen, i 2015. Men dette er første gang prisen i sin helhet går til bare filmskapere.


Billed-collagen øverst er utformet av Anders Jahres Kulturpris


 

Norges største kulturpris til Trier, Khan, Gaup og Olin

Norges største kulturpris til Trier, Khan, Gaup og Olin

Fire sentrale norske filmskapere tildeles Anders Jahres Kulturpris på to millioner kroner. «Norsk film er inne i en storhetsperiode. Hver for seg gir filmskaperne et samlet bilde av denne storhetsperioden», heter det i begrunnelsen.

Anders Jahres Kulturpris er Norges «største æresbelønning for fremragende kulturell innsats».

I år er det fire prisvinnere fra filmens verden som tildeles totalt to millioner kroner. Prisutvalgets leder Åse Kleveland uttaler at Nils Gaup, Margreth Olin, Joachim Trier og Deeyah Khan har vært sentrale for posisjonen norsk film har både nasjonalt og internasjonalt.

– Norsk film er inne i en storhetsperiode. Hver for seg representerer årets prisvinnere ulike områder innen filmkunsten, og gir derfor et samlet bilde av denne storhetsperioden. Norske filmer har fått en sterk posisjon både internasjonalt og her hjemme hos det norske kinopublikummet, sier prisutvalgets leder Åse Kleveland.

Det er første gang Anders Jahres Kulturpris i sin helhet tildeles filmskapere, og i den anledning har prisutvalget funnet det naturlig å hedre to filmskapere i Gaup og Trier, samt to dokumentarfilmskapere i Olin og Khan.

Det samlede prisbeløpet er på to millioner kroner. Det vil bli fordelt likt på de fire vinnerne, med en halv million kroner til hver.

– Vårt ønske er at Anders Jahres kulturpris på den ene siden skal gi en anerkjennelse av de imponerende bidragene Nils Gaup, Margreth Olin, Joachim Trier og Deeyah Khan har lagt ned for filmkunsten gjennom sine karrierer. På den andre siden håper vi at det er en pris som motiverer, og at midlene som følger med prisen kan bidra til at disse visjonære regissørene får rom og anledning til å gi oss flere bevegende filmopplevelser, sier Kleveland.

Tidligere har animasjonsfilmskaper Torill Kove fått prisen, i 2015. Men dette er første gang prisen i sin helhet går til bare filmskapere.


Billed-collagen øverst er utformet av Anders Jahres Kulturpris


 

MENY