HBO Max legger ned lokal nordisk produksjon

HBO Max legger ned lokal nordisk produksjon

HBO Max stanser all produksjon av originalserier og filmer i Norden. Årsaken er behov for å kutte i kostnadene. Hvilke konsekvenser får det for norsk dramaproduksjon?

Foto: Beforeigners – en av de nordiske seriene som HBO har profilert seg på.

Warner Bros Discovery, som eier HBO Max, melder at strømmeplattformen heretter ikke skal produsere såkalte originals i de nordiske landene. Dette omfatter også en rekke sentral-europeiske land og Nederland og Tyrkia. Selskapet vil også fjerne noe innhold fra plattformen for å åpne opp for rettighetsavtaler i andre regioner.

Årsaken til endringene er de omfattende kostnadskuttene som Warner nå gjennomfører i hele selskapsstrukturen, som tilsammen utgjør 3 milliarder dollar.

Variety skriver i dag at dette vil komme som et hardt slag for dramamiljøene i de nordiske landene. Men også for HBOs lokale europeiske team som i mars lanserte sin «ønskeliste» overfor europeiske produsenter under Series Mania-festivalen.

I fjor ansatte HBO Europa Christopher Haug og Hege Skjerven Clausen som henholdsvis Head of Drama Series Development og InHouse Producer (senere forsvant Clausen til Viaplay). De har rapportert til Christian Wikander, Commissioning Editor and VP Original Programming. Begge har vært basert i Oslo. Hva som nå skjer med disse stillingene har ikke Rushprint fått bragt på det rene.

Warner Bros Discovery understreker overfor Variety at de vil fortsette å jobbe opp mot de nordiske markedene og bestille lokalt innhold – men da for de lineære visningsvinduene. De vil også kjøpe inn lokalt «third party content» til strømmeplattformen.

Produksjoner som er i gang skal ferdiggjøres. Men noen av de kan bli solgt til andre plattformer. Hva som for eksempel skjer med en ny sesong av Beforeigners er et åpent spørsmål. Rubicon søkte om insentivmidler i januar, men ble ikke innvilget tilskudd. De foregående sesongene av serien er tatt av programmet som et ledd i planene om å frigjøre rettigheter. Utmark er også fjernet.

Les hele saken

HBO Max legger ned lokal nordisk produksjon

HBO Max legger ned lokal nordisk produksjon

HBO Max stanser all produksjon av originalserier og filmer i Norden. Årsaken er behov for å kutte i kostnadene. Hvilke konsekvenser får det for norsk dramaproduksjon?

Foto: Beforeigners – en av de nordiske seriene som HBO har profilert seg på.

Warner Bros Discovery, som eier HBO Max, melder at strømmeplattformen heretter ikke skal produsere såkalte originals i de nordiske landene. Dette omfatter også en rekke sentral-europeiske land og Nederland og Tyrkia. Selskapet vil også fjerne noe innhold fra plattformen for å åpne opp for rettighetsavtaler i andre regioner.

Årsaken til endringene er de omfattende kostnadskuttene som Warner nå gjennomfører i hele selskapsstrukturen, som tilsammen utgjør 3 milliarder dollar.

Variety skriver i dag at dette vil komme som et hardt slag for dramamiljøene i de nordiske landene. Men også for HBOs lokale europeiske team som i mars lanserte sin «ønskeliste» overfor europeiske produsenter under Series Mania-festivalen.

I fjor ansatte HBO Europa Christopher Haug og Hege Skjerven Clausen som henholdsvis Head of Drama Series Development og InHouse Producer (senere forsvant Clausen til Viaplay). De har rapportert til Christian Wikander, Commissioning Editor and VP Original Programming. Begge har vært basert i Oslo. Hva som nå skjer med disse stillingene har ikke Rushprint fått bragt på det rene.

Warner Bros Discovery understreker overfor Variety at de vil fortsette å jobbe opp mot de nordiske markedene og bestille lokalt innhold – men da for de lineære visningsvinduene. De vil også kjøpe inn lokalt «third party content» til strømmeplattformen.

Produksjoner som er i gang skal ferdiggjøres. Men noen av de kan bli solgt til andre plattformer. Hva som for eksempel skjer med en ny sesong av Beforeigners er et åpent spørsmål. Rubicon søkte om insentivmidler i januar, men ble ikke innvilget tilskudd. De foregående sesongene av serien er tatt av programmet som et ledd i planene om å frigjøre rettigheter. Utmark er også fjernet.

Les hele saken

MENY