Kortfilmfestivalen er blitt Oscar-kvalifiserende i tre program

Kortfilmfestivalen er blitt Oscar-kvalifiserende i tre program

– Nå er vi blitt Oscar-kvalifiserende i våre tre konkurranseprogram, forteller Anita Svingen i Kortfilmfestivalen. Det gir ekstra energi i et festivalår der de fortsatt gjør opp status etter to årganger med pandemi.

Nylig slapp Kortfilmfestivalen i Grimstad årets program. Blant 2233 innsendte bidrag ble det valgt ut filmer til fire konkurranseprogram bestående av totalt 156 filmer delt i kategoriene norsk kortfilm, kort dokumentar, norsk musikkvideo og internasjonal kortfilm. Gradvis har underskogen i norsk kortfilmmiljø vendt tilbake til normalen, forteller Anita Svingen, daglig leder ved festivalen.

– Det har ikke vært overveldende tydelig for påmeldingen at det har vært en pandemi de siste årene. Vi kunne se det tydeligere på temaene i filmene i 2020-21. Da var det utlyst midler fra et par regionale filmsentre om å lage film fra et pandemiståsted. Det var veldig interessant å se hvordan vårt lange land med by og bygd opplevde og skildret isolering og avstand så forskjellig. Generelt virker det som man har klart å justere seg og finne løsninger på hvordan man skal gjennomføre filmen sin under pandemien.

Fortsatt balansegang mellom fysisk og digitalt

Det blir endelig mulig å mingle i Grimstad igjen. Her fra den tradisjonsrike båtturen.

Nå som samfunnet sakte, men sikkert åpner opp igjen, vet hun ikke helt hva de går til.

– Vi ser at det er nedgang i antall mennesker som går på kino. Vi tar ikke for gitt at nå som vi har åpnet opp vil alle finne veien tilbake til festivalen igjen. Under pandemien har folk opplevd mange digitale festivaler og blitt vant til å sosialisere seg hjemme foran skjermene sine. I år skal vi ha en digital versjon i tillegg, hvor vi vil vise konkurranseprogrammene. Men alle de andre arrangementene, mesterklassene og panelsamtalene for eksempel, må man til Grimstad for å få med seg.

Det er en vanskelig balansegang å vite hvordan man skal sette grensen når det gjelder den fysiske og digitale versjonen.

– Vi har vært heldigitale i to år. Vi ønsker så klart at så mange som mulig finner tilbake igjen til Grimstad. Men det er også viktig for oss at vi tilgjengeliggjør kortfilm for publikum som ikke kan komme ned til Grimstad. Da kan man kjøpe seg digitalt festivalpass.

Oscar-kvalifiserende i enda en kategori

Noen av deltakerne i musikkvideo-konkurransen.

I 2018 sluttet de med langdokumentaren til fordel for den korte, fordi de ikke klarte å prioritere både kortfilm og langfilm.

– Kortfilmfestivalen vurderte denne problematikken siden 2007, og det var en vanskelig beslutning å ta. Vi vet at mange dokumentarister savner Grimstad som et samlingspunkt. I 2018 ble vi Oscar-kvalifiserende festival for norsk kortfilm, i kategorien Best Short Film. Hvis en kort dokumentar hadde vunnet beste kortfilm, hadde den ikke kunnet kvalifisere seg til Oscar. Derfor tok vi ut kortdokumentaren fra norsk kortfilmkonkurranse, og opprettet en internasjonal kategori sammen med internasjonale kortdokumentar og norsk kortdokumentar.

Målet deres var å søke om å bli Oscar-kvalifiserende i kategorien kortdokumentar.

– Og nå har vi blitt det! Vi fikk beskjed om det i forrige uke. Nå er vi Oscar-kvalifiserende i våre tre konkurranseprogram: Norsk kortfilm, norsk kortdokumentar og internasjonal kortfilm. Til sammen går tre filmer rett fra Grimstad til Oscar-vurdering allerede fra årets festival. De filmene som vinner Gullstolen i norsk kortfilm, internasjonal kortfilm og kort dokumentar under Kortfilmfestivalen i Grimstad, kvalifiseres til følgende kategorier under Oscar: Best short film og Documentary Short Subject. Nå vil filmskaperne som deltar i disse kategoriene, få dette som en bonus på årets festival. De visste ikke at de skulle ende opp med muligheten for en Oscar-nominasjon da de meldte på filmene sine. 

Pandemien åpnet for internasjonal kontakt

Noen av filmene i kortfilmkonkurransen.

 Under pandemien var det aldri snakk om å kansellere. Kortfilmen har ikke mange arenaer. Det handlet om å gjøre sitt beste for å tilrettelegge.

– Det viktigste for oss var at kortfilmen, som har få steder hvor den vises, ble vist hos oss. Så vi valgte å fortsette med en digital festival istedenfor å kansellere. Vi har utsatt noen programmer. Men det viktigste er at vi har nådd ut til folk. Vi har sett hva vi kan lære av hva folk har savnet, og hva vi kan legge fokus på de kommende årene.

Pandemien har åpnet opp mye i forhold til en internasjonal bransje.

– Vi har arrangert digitale møter, speeddater på 6 minutter mellom norske filmskapere og internasjonale programmere, distributører og agenturer. Vi har opplevd en stor interesse fra internasjonalt miljø, som vi tar med oss videre. Vi beholder møteplasser på både fysiske og digitale plattformer. Vi alle fortsetter jo med digitale møter, fordi det fungerer ganske bra. Vi gleder oss til å gjøre begge deler.

I år har de et særskilt fokus på produsentrollen.

– For første gang har produsenter med film i konkurranse fått festivalpass. Før har det kun vært regissørene som har fått det. Vi har fått ekstra midler fra NFI til bransjerettet tiltak for å legge til rette for økt internasjonalisering. Så det blir mye bransjeprogram. Vi legger vekt på å tilrettelegge for sosiale møter i større grad enn før, for å gjøre det enklere å bli kjent med nye mennesker. Både på den sosiale møteplassen på Hestetorvet og på arrangementer. Etter to år med pandemi skal vi ta godt vare på publikum.


Årets festival finner sted i Grimstad den 8. – 12. juni – og online.


 

Kortfilmfestivalen er blitt Oscar-kvalifiserende i tre program

Kortfilmfestivalen er blitt Oscar-kvalifiserende i tre program

– Nå er vi blitt Oscar-kvalifiserende i våre tre konkurranseprogram, forteller Anita Svingen i Kortfilmfestivalen. Det gir ekstra energi i et festivalår der de fortsatt gjør opp status etter to årganger med pandemi.

Nylig slapp Kortfilmfestivalen i Grimstad årets program. Blant 2233 innsendte bidrag ble det valgt ut filmer til fire konkurranseprogram bestående av totalt 156 filmer delt i kategoriene norsk kortfilm, kort dokumentar, norsk musikkvideo og internasjonal kortfilm. Gradvis har underskogen i norsk kortfilmmiljø vendt tilbake til normalen, forteller Anita Svingen, daglig leder ved festivalen.

– Det har ikke vært overveldende tydelig for påmeldingen at det har vært en pandemi de siste årene. Vi kunne se det tydeligere på temaene i filmene i 2020-21. Da var det utlyst midler fra et par regionale filmsentre om å lage film fra et pandemiståsted. Det var veldig interessant å se hvordan vårt lange land med by og bygd opplevde og skildret isolering og avstand så forskjellig. Generelt virker det som man har klart å justere seg og finne løsninger på hvordan man skal gjennomføre filmen sin under pandemien.

Fortsatt balansegang mellom fysisk og digitalt

Det blir endelig mulig å mingle i Grimstad igjen. Her fra den tradisjonsrike båtturen.

Nå som samfunnet sakte, men sikkert åpner opp igjen, vet hun ikke helt hva de går til.

– Vi ser at det er nedgang i antall mennesker som går på kino. Vi tar ikke for gitt at nå som vi har åpnet opp vil alle finne veien tilbake til festivalen igjen. Under pandemien har folk opplevd mange digitale festivaler og blitt vant til å sosialisere seg hjemme foran skjermene sine. I år skal vi ha en digital versjon i tillegg, hvor vi vil vise konkurranseprogrammene. Men alle de andre arrangementene, mesterklassene og panelsamtalene for eksempel, må man til Grimstad for å få med seg.

Det er en vanskelig balansegang å vite hvordan man skal sette grensen når det gjelder den fysiske og digitale versjonen.

– Vi har vært heldigitale i to år. Vi ønsker så klart at så mange som mulig finner tilbake igjen til Grimstad. Men det er også viktig for oss at vi tilgjengeliggjør kortfilm for publikum som ikke kan komme ned til Grimstad. Da kan man kjøpe seg digitalt festivalpass.

Oscar-kvalifiserende i enda en kategori

Noen av deltakerne i musikkvideo-konkurransen.

I 2018 sluttet de med langdokumentaren til fordel for den korte, fordi de ikke klarte å prioritere både kortfilm og langfilm.

– Kortfilmfestivalen vurderte denne problematikken siden 2007, og det var en vanskelig beslutning å ta. Vi vet at mange dokumentarister savner Grimstad som et samlingspunkt. I 2018 ble vi Oscar-kvalifiserende festival for norsk kortfilm, i kategorien Best Short Film. Hvis en kort dokumentar hadde vunnet beste kortfilm, hadde den ikke kunnet kvalifisere seg til Oscar. Derfor tok vi ut kortdokumentaren fra norsk kortfilmkonkurranse, og opprettet en internasjonal kategori sammen med internasjonale kortdokumentar og norsk kortdokumentar.

Målet deres var å søke om å bli Oscar-kvalifiserende i kategorien kortdokumentar.

– Og nå har vi blitt det! Vi fikk beskjed om det i forrige uke. Nå er vi Oscar-kvalifiserende i våre tre konkurranseprogram: Norsk kortfilm, norsk kortdokumentar og internasjonal kortfilm. Til sammen går tre filmer rett fra Grimstad til Oscar-vurdering allerede fra årets festival. De filmene som vinner Gullstolen i norsk kortfilm, internasjonal kortfilm og kort dokumentar under Kortfilmfestivalen i Grimstad, kvalifiseres til følgende kategorier under Oscar: Best short film og Documentary Short Subject. Nå vil filmskaperne som deltar i disse kategoriene, få dette som en bonus på årets festival. De visste ikke at de skulle ende opp med muligheten for en Oscar-nominasjon da de meldte på filmene sine. 

Pandemien åpnet for internasjonal kontakt

Noen av filmene i kortfilmkonkurransen.

 Under pandemien var det aldri snakk om å kansellere. Kortfilmen har ikke mange arenaer. Det handlet om å gjøre sitt beste for å tilrettelegge.

– Det viktigste for oss var at kortfilmen, som har få steder hvor den vises, ble vist hos oss. Så vi valgte å fortsette med en digital festival istedenfor å kansellere. Vi har utsatt noen programmer. Men det viktigste er at vi har nådd ut til folk. Vi har sett hva vi kan lære av hva folk har savnet, og hva vi kan legge fokus på de kommende årene.

Pandemien har åpnet opp mye i forhold til en internasjonal bransje.

– Vi har arrangert digitale møter, speeddater på 6 minutter mellom norske filmskapere og internasjonale programmere, distributører og agenturer. Vi har opplevd en stor interesse fra internasjonalt miljø, som vi tar med oss videre. Vi beholder møteplasser på både fysiske og digitale plattformer. Vi alle fortsetter jo med digitale møter, fordi det fungerer ganske bra. Vi gleder oss til å gjøre begge deler.

I år har de et særskilt fokus på produsentrollen.

– For første gang har produsenter med film i konkurranse fått festivalpass. Før har det kun vært regissørene som har fått det. Vi har fått ekstra midler fra NFI til bransjerettet tiltak for å legge til rette for økt internasjonalisering. Så det blir mye bransjeprogram. Vi legger vekt på å tilrettelegge for sosiale møter i større grad enn før, for å gjøre det enklere å bli kjent med nye mennesker. Både på den sosiale møteplassen på Hestetorvet og på arrangementer. Etter to år med pandemi skal vi ta godt vare på publikum.


Årets festival finner sted i Grimstad den 8. – 12. juni – og online.


 

MENY