Kortfilmfestivalens konkurranseprogram er klart

Kortfilmfestivalens konkurranseprogram er klart

Den endelige konkurranseprogrammet til årets Kortfilmfestival i Grimstad er klart. Her kan du lese mer om alle filmene og juryenes begrunnelser.

Foto: I år kan deltakerne nyte det fysiske samværet i Grimstad.

Etter måneder med filmtitting og tøffe valg tatt av forhåndskomiteene er nå det endelige konkurranseprogrammet ferdigstilt for den 45. Kortfilmfestivalen, melder Kortfilmfestivalen. Fire forhåndsjuryer har jobbet med å velge blant 2233 innsendte bidrag, som nå har blitt til fire konkurranseprogram bestående av totalt 156 filmer delt i kategoriene norsk kortfilm, kort dokumentar, norsk musikkvideo og internasjonal kortfilm.

Her finner du deres uttalelser om utvelgelsesprosessen og tematikken i filmene som kommer til å konkurrere om pris på årets festival i Grimstad den 8. – 12. juni. Du kan gå videre til Kortfilmfestivalens egen oversikt over alle filmene under hver kategori.

Norsk kortfilm – konkurranseprogram

Her har juryen bestått av Unni Straume, Tove Undheim og Shahrukh Kavousi.

“I arbeidet med å velge ut filmer til det norske konkurranseprogrammet har vi lagt vekt på å fremme originalitet, vilje til å bruke og utvikle filmmediets egenart, og et ektefølt engasjement i formidlingen. Årets utvalgte filmer er signert både kjente, etablerte filmskapere og nye, friske pust fra sidelinjen, og vi har satt sammen et mangfoldig program bestående av ulike stemmer, sjangre og uttrykk. Det ble i år påmeldt 197 filmer, og flere andre gode, sterke filmer hadde fortjent en plass i programmet.”

Les mer om filmene i dette programmet

Kort dokumentar

Forhåndsjuryen har bestått av Racha Helen Larsen, Halvor Nitteberg og Sverre Kvamme.

“Årets forhåndsjury har fått et innblikk i hva som har blitt produsert av kortere dokumentarer i Norge det siste året. Vi har sett variasjon i uttrykkene som vi har blitt presentert, og vi har oppdaget nye talenter som vi gleder oss til å se mer av. Selv om hver av filmene har sitt eget særpreg, så er noen felles tendenser i de innsendte filmene og de som har blitt valgt ut. Den mest åpenbare tendensen, slik vi ser det, er at filmene jevnt over eksperimenterer med visuelle grep og fortellerteknikk. Klassisk fortellerdramaturgi er ikke et fellestrekk blant årets filmer. Nye og originale måter å fortelle om allerede kjente hendelser er noe av det publikum vil få se i år. Det er også flere portretter av artister og kunstnere.

Flere av de innsendte filmene i år ser ut til å være produsert på lave budsjetter. Dette betyr ikke at det ikke er godt produsert. Bak filmene ligger det mye tid, hard jobbing og vilje til å beskrive livet og verden vi lever i, selv med knappe midler. Vi ser utvilsomt mye potensial blant filmarbeiderne som har sendt inn bidrag til årets program og vi håper du som publikum vil la deg begeistre over det du skal få se.

Det har også vært en fryd å se oss gjennom årets internasjonale filmer. Poetiske filmer som åpner opp vakre rom i sinnet, estetikk som gir oss følelsen av ro, politiske filmer som setter lys på verdens urettferdigheter, filmer som speiler oss selv og som viser oss hva det betyr å være et menneske. Det vi har sett har gitt oss sterkere tro på film, det har inspirert oss og beveget oss. God fornøyelse!”

Les mer om alle filmene som deltar

Musikkvideo

Forhåndsjury for norsk musikkvideo har bestått av Juno Jensen og Kristin Winsents.

“Nostalgi, arbeiderklasse, barndom, gaming, collage og surrealisme er alle temaer som går igjen i årets bidrag, og det har vært med ydmyk glede vi har satt sammen dette programmet. I møte med så mange flotte, selvstendige verk, er det fristende å gi filmene muligheten til å samtale med hverandre. Vi håper vi har lykkes med det, og vi ønsker alle en god fornøyelse!”

Les mer om programmet

Internasjonal kortfilm

Forhåndsjury for internasjonal kortfilm har bestått av Armita Keyani, Elisa Fernanda Pirir, Neil Young, Draga Vidovic, Julie Pichard, Anika Salvesen, Bård Ydén og Anita Svingen.

“Det har vært et privilegium å få se årets internasjonale kortfilmer. Påmeldinger har kommet fra alle verdenshjørner, og det er lett beviselig at det ligger stor styrke i det korte formatet. Historiene er gode, de er underholdende og lærerike, og de gir oss nye perspektiver. Vi har vært på en eventyrlig reise også når det kommer til mangfold: i geografi, i historier og ikke minst representasjon foran og bak kamera. Det er åpenbart at bredde i mangfold og representasjon er til berikelse for en produksjon, for filmene vi har sett viser variasjon og innovasjon i tematikk, dramaturgi, uttrykk, sjanger og format.

Vi har opplevd det vonde, det såre, det bittersøte, det absurde, det komiske, det dramatiske, det groteske, det vakre – hele følelsesspekteret har vært på en fantastisk, ofte animert, berg-og-dalbane. Vi har sett over 1600 påmeldte filmer og av disse har vi fått plass til 55 i konkurranse, så mange tøffe valg har vi blitt tvunget til å ta i denne prosessen.

Årets utvalgte filmer er historier som berører og beriker, som utfordrer og underholder, og som lar oss oppleve – eller flykte fra – virkeligheten sett med andres øyne. Vi har sett alt, men allikevel er vi sultne på mer – og vi håper du vil oppleve det samme!»

Les mer om alle filmene

 

Kortfilmfestivalens konkurranseprogram er klart

Kortfilmfestivalens konkurranseprogram er klart

Den endelige konkurranseprogrammet til årets Kortfilmfestival i Grimstad er klart. Her kan du lese mer om alle filmene og juryenes begrunnelser.

Foto: I år kan deltakerne nyte det fysiske samværet i Grimstad.

Etter måneder med filmtitting og tøffe valg tatt av forhåndskomiteene er nå det endelige konkurranseprogrammet ferdigstilt for den 45. Kortfilmfestivalen, melder Kortfilmfestivalen. Fire forhåndsjuryer har jobbet med å velge blant 2233 innsendte bidrag, som nå har blitt til fire konkurranseprogram bestående av totalt 156 filmer delt i kategoriene norsk kortfilm, kort dokumentar, norsk musikkvideo og internasjonal kortfilm.

Her finner du deres uttalelser om utvelgelsesprosessen og tematikken i filmene som kommer til å konkurrere om pris på årets festival i Grimstad den 8. – 12. juni. Du kan gå videre til Kortfilmfestivalens egen oversikt over alle filmene under hver kategori.

Norsk kortfilm – konkurranseprogram

Her har juryen bestått av Unni Straume, Tove Undheim og Shahrukh Kavousi.

“I arbeidet med å velge ut filmer til det norske konkurranseprogrammet har vi lagt vekt på å fremme originalitet, vilje til å bruke og utvikle filmmediets egenart, og et ektefølt engasjement i formidlingen. Årets utvalgte filmer er signert både kjente, etablerte filmskapere og nye, friske pust fra sidelinjen, og vi har satt sammen et mangfoldig program bestående av ulike stemmer, sjangre og uttrykk. Det ble i år påmeldt 197 filmer, og flere andre gode, sterke filmer hadde fortjent en plass i programmet.”

Les mer om filmene i dette programmet

Kort dokumentar

Forhåndsjuryen har bestått av Racha Helen Larsen, Halvor Nitteberg og Sverre Kvamme.

“Årets forhåndsjury har fått et innblikk i hva som har blitt produsert av kortere dokumentarer i Norge det siste året. Vi har sett variasjon i uttrykkene som vi har blitt presentert, og vi har oppdaget nye talenter som vi gleder oss til å se mer av. Selv om hver av filmene har sitt eget særpreg, så er noen felles tendenser i de innsendte filmene og de som har blitt valgt ut. Den mest åpenbare tendensen, slik vi ser det, er at filmene jevnt over eksperimenterer med visuelle grep og fortellerteknikk. Klassisk fortellerdramaturgi er ikke et fellestrekk blant årets filmer. Nye og originale måter å fortelle om allerede kjente hendelser er noe av det publikum vil få se i år. Det er også flere portretter av artister og kunstnere.

Flere av de innsendte filmene i år ser ut til å være produsert på lave budsjetter. Dette betyr ikke at det ikke er godt produsert. Bak filmene ligger det mye tid, hard jobbing og vilje til å beskrive livet og verden vi lever i, selv med knappe midler. Vi ser utvilsomt mye potensial blant filmarbeiderne som har sendt inn bidrag til årets program og vi håper du som publikum vil la deg begeistre over det du skal få se.

Det har også vært en fryd å se oss gjennom årets internasjonale filmer. Poetiske filmer som åpner opp vakre rom i sinnet, estetikk som gir oss følelsen av ro, politiske filmer som setter lys på verdens urettferdigheter, filmer som speiler oss selv og som viser oss hva det betyr å være et menneske. Det vi har sett har gitt oss sterkere tro på film, det har inspirert oss og beveget oss. God fornøyelse!”

Les mer om alle filmene som deltar

Musikkvideo

Forhåndsjury for norsk musikkvideo har bestått av Juno Jensen og Kristin Winsents.

“Nostalgi, arbeiderklasse, barndom, gaming, collage og surrealisme er alle temaer som går igjen i årets bidrag, og det har vært med ydmyk glede vi har satt sammen dette programmet. I møte med så mange flotte, selvstendige verk, er det fristende å gi filmene muligheten til å samtale med hverandre. Vi håper vi har lykkes med det, og vi ønsker alle en god fornøyelse!”

Les mer om programmet

Internasjonal kortfilm

Forhåndsjury for internasjonal kortfilm har bestått av Armita Keyani, Elisa Fernanda Pirir, Neil Young, Draga Vidovic, Julie Pichard, Anika Salvesen, Bård Ydén og Anita Svingen.

“Det har vært et privilegium å få se årets internasjonale kortfilmer. Påmeldinger har kommet fra alle verdenshjørner, og det er lett beviselig at det ligger stor styrke i det korte formatet. Historiene er gode, de er underholdende og lærerike, og de gir oss nye perspektiver. Vi har vært på en eventyrlig reise også når det kommer til mangfold: i geografi, i historier og ikke minst representasjon foran og bak kamera. Det er åpenbart at bredde i mangfold og representasjon er til berikelse for en produksjon, for filmene vi har sett viser variasjon og innovasjon i tematikk, dramaturgi, uttrykk, sjanger og format.

Vi har opplevd det vonde, det såre, det bittersøte, det absurde, det komiske, det dramatiske, det groteske, det vakre – hele følelsesspekteret har vært på en fantastisk, ofte animert, berg-og-dalbane. Vi har sett over 1600 påmeldte filmer og av disse har vi fått plass til 55 i konkurranse, så mange tøffe valg har vi blitt tvunget til å ta i denne prosessen.

Årets utvalgte filmer er historier som berører og beriker, som utfordrer og underholder, og som lar oss oppleve – eller flykte fra – virkeligheten sett med andres øyne. Vi har sett alt, men allikevel er vi sultne på mer – og vi håper du vil oppleve det samme!»

Les mer om alle filmene

 

MENY