Filmsamtalen: Espen Klouman Høiner

Filmsamtalen: Espen Klouman Høiner

Etter å ha spilt sin andel helter og antihelter på film, ville Espen Klouman Høiner utforske den amerikanske audiovisuelle kulturens påvirkningskraft – på teaterscenen.

Det er umulig å løsrive seg fra den amerikanske populærkulturens påvirkning. Det er noe av utgangspunktet for Den skinnende byen som nylig hadde premiere på Torshovteatret i Oslo. Espen Klouman Høiner står for både manus og regi, i tillegg til å spille på scenen (les mer om oppsetningen og hvem som bidrar her).

Den skinnende byen er en forlengelse av et annet teaterstykke Vi, folket, som handlet om «den amerikanske drømmen». Denne gangen handler «det mytiske Amerika». Og da har man et hav av ikoniske bilder å bruke, om man ønsker det. Det befriende ved oppsetningen på Torshov er at den unngår alle de ikoniske «klisjé-bildene» man kanskje forventer. Den skinnende byen trigger fantasien og minner oss om hvor annerledes syn amerikanerne har på verden enn oss fra «det gamle» Europa. Vi har en ambivalens overfor Amerika, det er en kulturkløft der som også merkes innen filmen.

Som skuespiller står Klouman Høiner midt i en filmkultur som er nedsyltet i Hollywoods fortellemåter. Noen vil hevde at den amerikanske dramaturgien har «kolonisert» oss, vi har adoptert dens syn på verden. Hvordan kan man gi denne framstillingsmåten motstand, og tilføre noe nytt?

Klouman Høiner forteller også om kontrasten mellom å stå på scenen og stå foran kamera; hvordan gjenåpningen av teatrene har gjenopprettet den avgjørende fysiske kontakten med publikum som verken strømming fra scene eller filmlerretet kan reprodusere.

Programleder er Kjetil Lismoen.

Produksjon: BådeOG. Toppfoto av Espen Klouman Høiner, Camilla Vatne Barratt-Due og Stine Fevik er tatt av Alette Schei Rørvik

Filmsamtalen: Espen Klouman Høiner

Filmsamtalen: Espen Klouman Høiner

Etter å ha spilt sin andel helter og antihelter på film, ville Espen Klouman Høiner utforske den amerikanske audiovisuelle kulturens påvirkningskraft – på teaterscenen.

Det er umulig å løsrive seg fra den amerikanske populærkulturens påvirkning. Det er noe av utgangspunktet for Den skinnende byen som nylig hadde premiere på Torshovteatret i Oslo. Espen Klouman Høiner står for både manus og regi, i tillegg til å spille på scenen (les mer om oppsetningen og hvem som bidrar her).

Den skinnende byen er en forlengelse av et annet teaterstykke Vi, folket, som handlet om «den amerikanske drømmen». Denne gangen handler «det mytiske Amerika». Og da har man et hav av ikoniske bilder å bruke, om man ønsker det. Det befriende ved oppsetningen på Torshov er at den unngår alle de ikoniske «klisjé-bildene» man kanskje forventer. Den skinnende byen trigger fantasien og minner oss om hvor annerledes syn amerikanerne har på verden enn oss fra «det gamle» Europa. Vi har en ambivalens overfor Amerika, det er en kulturkløft der som også merkes innen filmen.

Som skuespiller står Klouman Høiner midt i en filmkultur som er nedsyltet i Hollywoods fortellemåter. Noen vil hevde at den amerikanske dramaturgien har «kolonisert» oss, vi har adoptert dens syn på verden. Hvordan kan man gi denne framstillingsmåten motstand, og tilføre noe nytt?

Klouman Høiner forteller også om kontrasten mellom å stå på scenen og stå foran kamera; hvordan gjenåpningen av teatrene har gjenopprettet den avgjørende fysiske kontakten med publikum som verken strømming fra scene eller filmlerretet kan reprodusere.

Programleder er Kjetil Lismoen.

Produksjon: BådeOG. Toppfoto av Espen Klouman Høiner, Camilla Vatne Barratt-Due og Stine Fevik er tatt av Alette Schei Rørvik

MENY