«Kan like gjerne lukke kinoene»

«Kan like gjerne lukke kinoene»

Bransjeorganisasjonen Film & Kino mener dagens begrensninger er svært ødeleggende for kino-Norge. – Blir begrensningen på 50 publikummere uansett salstørrelse stående, kan kinoene like gjerne lukke igjen, mener Guttorm Petterson.

Bransjeorganisasjonen Film & Kino mener at dagens krav om kun 50 publikummere per sal, uten å ta hensyn til størrelsen på salen, er ødeleggende for kinobransjen. Dette kan gi ytterligere utsettelser for populære filmtitler, med store konsekvenser for kinobesøket og kulturtilbudet på kino.

Det er i et brev til kulturministeren at  Film & Kino ved direktør Guttorm Petterson advarer om konsekvensene av begrensningene.

«Kinoene har respekt for smittevern og påleggene fra norske helsemyndigheter. Under hele pandemien har smittevern vært i høysetet, og ingen er dokumentert smittet på kino i Norge eller noe annet sted i verden. Samtidig er vi fortvilet over konsekvensene for kino-Norge.»

I anbefalingen til regjeringen skriver Helse- og omsorgsdepartementet: «Det er antakelig ikke stor direkte smitteverneffekt å avlyse offentlige arrangementer med faste tilviste plasser, men det vil likevel kunne redusere mobilitet og bruk av kollektivtrafikk».

Om man skulle få ned smitten og mobiliteten hadde det vært naturlig å gi begrensninger på reisingen, mener Petterson.

«Samtidig kan man stå og gå tett i tett på kjøpesentre. I distriktene brukes hovedsakelig egen bil når man skal på kino. Dette framstår som urimelig.»

Landet er en vanskelig situasjon og vi forstår at regjeringen må forsøke å ta noen grep, men blir begrensingen på 50 publikummere uansett salstørrelse stående, kan kinoene like gjerne lukke igjen, mener Petterson.

«Dette er en uholdbar situasjon. Jeg er svært bekymret for økonomien til norske kino-selskaper. Inntil 200 i annet hvert sete burde gjeninnføres snarest.»

«Kinoene har allerede tatt en enorm belastning i forhold til Covid-19. Med dagens regelverk er det stor sannsynlighet for at enda flere populære filmtitler vil utsette sine premierer. Dårlig kinotilbud og mangelfullt innhold gir elendig billettsalg.»

Mange av de norske filmene som skulle hatt premiere denne våren flyttet. Og det samme har flere store titler som «Spiderman – No Way Home». Denne har satt rekorder internasjonalt, og faren er nå at den vil lanseres på nedlastingstjenester, inkludert piratsider, før den får kinopremiere, frykter Guttormsen.

«Det er på kino norske filmer i hovedsak møter sitt publikum for første gang, og det er på kinolerretet filmene virkelig kommer til sin rett. Inntektene fra kinovinduet er avgjørende for produsentens økonomi i filmen. Skal vi få hjulene i gang igjen, må det legges opp til at det faktisk er regningssvarende å ha kinovisninger. Kinoene tar smittevern på alvor, nå trenger vi bare at regjeringen tillater flere i salene.»

I dag er det rundt 200 kinoer, 480 saler og cirka 82 000 seter i kino-Norge. I oktober og november 2021 solgte norske kinoer over en million billetter per måned. Da kinoene følger alle smittevernregler er den faktiske setekapasiteten i norske kinoer i dag bare så vidt over 20.000 – og ikke 82 000 seter, selv om setene er der.

«Kan like gjerne lukke kinoene»

«Kan like gjerne lukke kinoene»

Bransjeorganisasjonen Film & Kino mener dagens begrensninger er svært ødeleggende for kino-Norge. – Blir begrensningen på 50 publikummere uansett salstørrelse stående, kan kinoene like gjerne lukke igjen, mener Guttorm Petterson.

Bransjeorganisasjonen Film & Kino mener at dagens krav om kun 50 publikummere per sal, uten å ta hensyn til størrelsen på salen, er ødeleggende for kinobransjen. Dette kan gi ytterligere utsettelser for populære filmtitler, med store konsekvenser for kinobesøket og kulturtilbudet på kino.

Det er i et brev til kulturministeren at  Film & Kino ved direktør Guttorm Petterson advarer om konsekvensene av begrensningene.

«Kinoene har respekt for smittevern og påleggene fra norske helsemyndigheter. Under hele pandemien har smittevern vært i høysetet, og ingen er dokumentert smittet på kino i Norge eller noe annet sted i verden. Samtidig er vi fortvilet over konsekvensene for kino-Norge.»

I anbefalingen til regjeringen skriver Helse- og omsorgsdepartementet: «Det er antakelig ikke stor direkte smitteverneffekt å avlyse offentlige arrangementer med faste tilviste plasser, men det vil likevel kunne redusere mobilitet og bruk av kollektivtrafikk».

Om man skulle få ned smitten og mobiliteten hadde det vært naturlig å gi begrensninger på reisingen, mener Petterson.

«Samtidig kan man stå og gå tett i tett på kjøpesentre. I distriktene brukes hovedsakelig egen bil når man skal på kino. Dette framstår som urimelig.»

Landet er en vanskelig situasjon og vi forstår at regjeringen må forsøke å ta noen grep, men blir begrensingen på 50 publikummere uansett salstørrelse stående, kan kinoene like gjerne lukke igjen, mener Petterson.

«Dette er en uholdbar situasjon. Jeg er svært bekymret for økonomien til norske kino-selskaper. Inntil 200 i annet hvert sete burde gjeninnføres snarest.»

«Kinoene har allerede tatt en enorm belastning i forhold til Covid-19. Med dagens regelverk er det stor sannsynlighet for at enda flere populære filmtitler vil utsette sine premierer. Dårlig kinotilbud og mangelfullt innhold gir elendig billettsalg.»

Mange av de norske filmene som skulle hatt premiere denne våren flyttet. Og det samme har flere store titler som «Spiderman – No Way Home». Denne har satt rekorder internasjonalt, og faren er nå at den vil lanseres på nedlastingstjenester, inkludert piratsider, før den får kinopremiere, frykter Guttormsen.

«Det er på kino norske filmer i hovedsak møter sitt publikum for første gang, og det er på kinolerretet filmene virkelig kommer til sin rett. Inntektene fra kinovinduet er avgjørende for produsentens økonomi i filmen. Skal vi få hjulene i gang igjen, må det legges opp til at det faktisk er regningssvarende å ha kinovisninger. Kinoene tar smittevern på alvor, nå trenger vi bare at regjeringen tillater flere i salene.»

I dag er det rundt 200 kinoer, 480 saler og cirka 82 000 seter i kino-Norge. I oktober og november 2021 solgte norske kinoer over en million billetter per måned. Da kinoene følger alle smittevernregler er den faktiske setekapasiteten i norske kinoer i dag bare så vidt over 20.000 – og ikke 82 000 seter, selv om setene er der.

MENY