Til minne om Liv Sandberg

Til minne om Liv Sandberg

Liv Sandberg er gått bort i en alder av 97. Hun lagde den første norske kortfilmen for barn.

En sentral og viktig skikkelse i Bergens filmliv, Liv Sandberg, døde 20. november, 97 år gammel.

Hun var filmregissør, manusforfatter, film-klipper, produksjonsleder, barnebokforfatter og dramatiker. Sammen med sin ektemann Haakon Sandberg regisserte og produserte hun et stort antall dramatiserte og dokumentære kortfilmer, ofte med sønnene Sverre og Øyvind, eller svogeren Sverre. Sammen utgjorde de selskapet Svekon Film.

Hennes Gråpus som forsvant (1956) ble den første norske kortfilmen for barn, og filmer og serier med barn i hovedrollene er gjennomgående i Sandbergs karriere. Det ble hele 25 filmer hvor hun hadde regien, ofte også manuskriptet, hvorav minst to kunstfilmer, om I. C. Dahl og Nikolai Astrup.

Under innspillingen av Gråpus som forsvant fortalte Sandberg eventyr for å vekke ulike sinnsstemninger hos de unge. Gråpus som forsvant ble vist på Bergen kino i 1956, og har siden levd sitt eget liv via filminstituttets dvd utgivelse og i NRK TV.

Sandberg skrev manus til To hus tett i tett (1985), som ble NRK’s til da største seriesatsning for barn og ungdom, ifølge Nordic Women in film. I serien følger vi familiens liv. Den fremstår som dokumentarisk, men alt barna sier er skrevet og instruert av Sandberg. Åtte år gamle Sigrid leser kommentarene, et valg gjort på grunnlag av en undersøkelse om at når barn leser oppnås det lettere kontakt med andre barn. To gutter med flaks (1965), hvor sønnene igjen spiller hovedrollene, ble vist i BBC og fikk utmerkelser på festivaler i San Francisco og Venezia.

Liv og Haakon Sandberg var ofte å se på Kortfilmfestivalen i Grimstad eller på ulike arrangement i Filmens Hus i Oslo. De var begge usedvanlig hyggelige og velorienterte om norsk kortfilm i alle sine avskygninger, med tildels sterke meninger om både kunst og filmpolitikk, forteller Jan Erik Holst, som her på rushprint.no har skrevet om både ektemannen Håkon og sønnen Øyvinds filmografi (og deres bortgang, som han bl.a skrev om her).

«Jeg hadde gleden av å lage et program med dem under den nordiske filmfestivalen i Rouen i Frankrike. Liv Sandberg mottok Kulturdepartementets stipend for eldre fortjente kunstnere i 1998. Et langt og vellykket filmliv fortjener ettertankens ros og anerkjennelse», avslutter Holst.


Foto: Øyvind Sandberg


 

Til minne om Liv Sandberg

Til minne om Liv Sandberg

Liv Sandberg er gått bort i en alder av 97. Hun lagde den første norske kortfilmen for barn.

En sentral og viktig skikkelse i Bergens filmliv, Liv Sandberg, døde 20. november, 97 år gammel.

Hun var filmregissør, manusforfatter, film-klipper, produksjonsleder, barnebokforfatter og dramatiker. Sammen med sin ektemann Haakon Sandberg regisserte og produserte hun et stort antall dramatiserte og dokumentære kortfilmer, ofte med sønnene Sverre og Øyvind, eller svogeren Sverre. Sammen utgjorde de selskapet Svekon Film.

Hennes Gråpus som forsvant (1956) ble den første norske kortfilmen for barn, og filmer og serier med barn i hovedrollene er gjennomgående i Sandbergs karriere. Det ble hele 25 filmer hvor hun hadde regien, ofte også manuskriptet, hvorav minst to kunstfilmer, om I. C. Dahl og Nikolai Astrup.

Under innspillingen av Gråpus som forsvant fortalte Sandberg eventyr for å vekke ulike sinnsstemninger hos de unge. Gråpus som forsvant ble vist på Bergen kino i 1956, og har siden levd sitt eget liv via filminstituttets dvd utgivelse og i NRK TV.

Sandberg skrev manus til To hus tett i tett (1985), som ble NRK’s til da største seriesatsning for barn og ungdom, ifølge Nordic Women in film. I serien følger vi familiens liv. Den fremstår som dokumentarisk, men alt barna sier er skrevet og instruert av Sandberg. Åtte år gamle Sigrid leser kommentarene, et valg gjort på grunnlag av en undersøkelse om at når barn leser oppnås det lettere kontakt med andre barn. To gutter med flaks (1965), hvor sønnene igjen spiller hovedrollene, ble vist i BBC og fikk utmerkelser på festivaler i San Francisco og Venezia.

Liv og Haakon Sandberg var ofte å se på Kortfilmfestivalen i Grimstad eller på ulike arrangement i Filmens Hus i Oslo. De var begge usedvanlig hyggelige og velorienterte om norsk kortfilm i alle sine avskygninger, med tildels sterke meninger om både kunst og filmpolitikk, forteller Jan Erik Holst, som her på rushprint.no har skrevet om både ektemannen Håkon og sønnen Øyvinds filmografi (og deres bortgang, som han bl.a skrev om her).

«Jeg hadde gleden av å lage et program med dem under den nordiske filmfestivalen i Rouen i Frankrike. Liv Sandberg mottok Kulturdepartementets stipend for eldre fortjente kunstnere i 1998. Et langt og vellykket filmliv fortjener ettertankens ros og anerkjennelse», avslutter Holst.


Foto: Øyvind Sandberg


 

MENY