Ny film om skjebnen til Moritz  Rabinowitz

Ny film om skjebnen til Moritz Rabinowitz

En ny film om den jødiske forretningsmannen Moritz Rabinowitz og to konkurrerende serier om Tina Jørgensen-saken, er blant prosjektene som får tilskudd fra Filmkraft.

Tidlig i høst kunne vi melde om at to dokumentarserier var underveis om Tina Jørgensen-saken. Forrige uke fikk begge prosjektene tilskudd fra Filmkraft. TV2-serien Drapet på Tina, som er produsert av Novemberfilm, fikk 200 000, mens Filmhimmelen fikk det største tilskuddet i hele runden, på 750 000, til Jenta i kummen.

Tina Jørgensen forsvant natt til 24. september 2000 i Stavanger. 21-åringen ble funnet drept i en kum ved Bore kirke på Jæren etter én måned. Drapet er fortsatt uoppklart. Forfatter og tidligere politietterforsker Jørn Lier Horst og journalist Hans Petter Aass er sentrale i Novemberfilms serie om det uoppklarte drapet. Tina Jørgensens mor, Torunn Austdal Rasmussen, medvirker også i serien. Produsent er Cecilie Sjølett. Manus og regi er ved Peter Ask og Svein Molaug, mens Edda Grjotheim har bidratt som manusforfatter.

Jenta i kummen  er ikke en oppdragsfilm for en tv-kanal, understreket produsent Bjørn Eivind Aarskog da vi snakket med ham tidligere i høst.

– Vi har i alle år utviklet vår dokumentarserie uten en styrende tv-distributør, og med utviklingsstøtte fra Filmkraft Rogaland, Mediefondet Zefyr og Norsk Filminstitutt. Det har gjort det mulig for oss å også ha fokus på å fornye true crime-sjangeren med et nytt, annerledes og sterkt fortellergrep.

Det er snart 20 år siden Jon Haukeland og Tore Vollan lanserte Mannen som elsket Haugesund – om skjebnen til den jødiske forretningsmannen Moritz Rabinowitz som døde i konsentrasjonsleiren i Sachsenhausen. Nå er en ny film om Rabinowitz underveis, Adieu, med manus av Maria Lavelle og Maria Tuner og regi ved Johannes Vikse Pedersen. Lavelle er også produsent på den korte fiksjonsfilmen.

Hvordan filmen vil avvike fra Mannen som elsket Haugesund, utover å være fiksjon, vet vi ikke. Men det kan virke som det handler mer om de eksistensielle dilemmaene Rabinowitz sto overfor (mens dokumentaren handlet også om byen Haugesunds minner og ansvar overfor Rabinowitz skjebne). «Den jødiske forretningsmannen Moritz Rabinowitz befinner seg øverst på nazistenes dødsliste og må velge mellom livet eller familien sin,» er den knappe beskrivelsen av prosjektet. Muligens er prosjektet også delvis basert på boken «Øverst på nazistenes liste» av Arne Vestbø (som bildet til denne saken er hentet fra).

Filmkraft har i tildelingsrunden gitt tilskudd til 11 prosjekter som samlet gir en sum på 2 105 000 kroner. Les mer om de øvrige prosjektene som fikk tilskudd. Les også om Nils Petter Devold Midtun og Lid Fiskå som ble tildelt henholdsvis Årets ærespris og prisen som Årets Talent av Filmkraft under det lokale arrangementet Rogalerret forrige uke.

Ny film om skjebnen til Moritz  Rabinowitz

Ny film om skjebnen til Moritz Rabinowitz

En ny film om den jødiske forretningsmannen Moritz Rabinowitz og to konkurrerende serier om Tina Jørgensen-saken, er blant prosjektene som får tilskudd fra Filmkraft.

Tidlig i høst kunne vi melde om at to dokumentarserier var underveis om Tina Jørgensen-saken. Forrige uke fikk begge prosjektene tilskudd fra Filmkraft. TV2-serien Drapet på Tina, som er produsert av Novemberfilm, fikk 200 000, mens Filmhimmelen fikk det største tilskuddet i hele runden, på 750 000, til Jenta i kummen.

Tina Jørgensen forsvant natt til 24. september 2000 i Stavanger. 21-åringen ble funnet drept i en kum ved Bore kirke på Jæren etter én måned. Drapet er fortsatt uoppklart. Forfatter og tidligere politietterforsker Jørn Lier Horst og journalist Hans Petter Aass er sentrale i Novemberfilms serie om det uoppklarte drapet. Tina Jørgensens mor, Torunn Austdal Rasmussen, medvirker også i serien. Produsent er Cecilie Sjølett. Manus og regi er ved Peter Ask og Svein Molaug, mens Edda Grjotheim har bidratt som manusforfatter.

Jenta i kummen  er ikke en oppdragsfilm for en tv-kanal, understreket produsent Bjørn Eivind Aarskog da vi snakket med ham tidligere i høst.

– Vi har i alle år utviklet vår dokumentarserie uten en styrende tv-distributør, og med utviklingsstøtte fra Filmkraft Rogaland, Mediefondet Zefyr og Norsk Filminstitutt. Det har gjort det mulig for oss å også ha fokus på å fornye true crime-sjangeren med et nytt, annerledes og sterkt fortellergrep.

Det er snart 20 år siden Jon Haukeland og Tore Vollan lanserte Mannen som elsket Haugesund – om skjebnen til den jødiske forretningsmannen Moritz Rabinowitz som døde i konsentrasjonsleiren i Sachsenhausen. Nå er en ny film om Rabinowitz underveis, Adieu, med manus av Maria Lavelle og Maria Tuner og regi ved Johannes Vikse Pedersen. Lavelle er også produsent på den korte fiksjonsfilmen.

Hvordan filmen vil avvike fra Mannen som elsket Haugesund, utover å være fiksjon, vet vi ikke. Men det kan virke som det handler mer om de eksistensielle dilemmaene Rabinowitz sto overfor (mens dokumentaren handlet også om byen Haugesunds minner og ansvar overfor Rabinowitz skjebne). «Den jødiske forretningsmannen Moritz Rabinowitz befinner seg øverst på nazistenes dødsliste og må velge mellom livet eller familien sin,» er den knappe beskrivelsen av prosjektet. Muligens er prosjektet også delvis basert på boken «Øverst på nazistenes liste» av Arne Vestbø (som bildet til denne saken er hentet fra).

Filmkraft har i tildelingsrunden gitt tilskudd til 11 prosjekter som samlet gir en sum på 2 105 000 kroner. Les mer om de øvrige prosjektene som fikk tilskudd. Les også om Nils Petter Devold Midtun og Lid Fiskå som ble tildelt henholdsvis Årets ærespris og prisen som Årets Talent av Filmkraft under det lokale arrangementet Rogalerret forrige uke.

MENY