«Kampen om Narvik» utsettes trolig enda en gang

«Kampen om Narvik» utsettes trolig enda en gang

Gjeninnføringen av enmeters-regelen betyr halv kapasitet eller mindre på kinoene. Mye tyder på at premieren på «Kampen om Narvik» utsettes enda en gang.

Foto: Carl Martin Eggesbø i «Kampen om Narvik»

Like før helgen advarte representanter for  film- og kinobransjen her på rushprint.no om at utsettelser av kinopremierer – og påfølgende ekstrakostnader – ikke ville være til å unngå om ikke en kompensasjonsordning blir gjeninnført for bransjen.

«Stimuleringsordningen fungerer som en sikkerhet for at man ikke skal gå konkurs og at man skal kunne opprettholde sine forpliktelser i verdikjeden,» heter det i innlegget.

Nå ser det ut til å gå den veien bransjen frykter.

De nye tiltakene om smittevern ble offentliggjort av regjeringen på en pressekonferanse klokken 19 i går. Tiltakene vil vare i fire uker i første omgang, og trer i kraft fra i morgen. Det som er klart er at enmeters-regelen innføres igjen – men uten at regjeringen kan komme med noen kompensasjonsordning for film- og kinobransjen. Produsent for Kampen om Narvik, Aage Aaberge, varsler nå at premieren på filmen dermed blir utsatt på ubestemt tid.

– Vi stopper lanseringen, som nettopp hadde startet. Og får vi ikke et sikkerhetsnett av regjeringen blir filmen utsatt på ubestemt tid, sier han til NRK.

Guttorm Petterson i Film & Kino kan melde overfor Rushprint at gjeninnføringen av enmeters-regelen vil få store konsekvenser for kinobransjen.

– Både fordi meteren igjen er innført – noe som betyr halv kapasitet eller mindre – og som en konsekvens av at filmer igjen blir flyttet. Det aller viktigste er å avklare en garanti eller støtteordning for Kampen om Narvik. Denne filmen skal etter planen ha utendørs verdenspremiere i Narvik allerede på lørdag med stort engasjement og støtte fra det lokale næringsliv. Men det er ikke kommet noen avklaring om offentlig nasjonal støtte/garanti til filmen (denne førpremieren er nå avlyst. Journ.anm.)

Både produsenter og distributører er enige om at stimuleringsordningen er det viktigste for å holde hjulene i gang, understreker han.

– Hvis dette ikke kommer på plass, vil flere bli nødt til å vurdere å stenge for å kvalifisere til kompensasjon og dermed få noe tilbake etter de signalene som er gitt. Det burde ikke være ønskelig for noen. Hvilke filmer som står i fare for å bli utsatt, bortsett fra Kampen om Narvik, vet vi ikke i øyeblikket, men det er jo fare for at dette vil kunne skje igjen, både med norske og utenlandske filmer.

«Kampen om Narvik» utsettes trolig enda en gang

«Kampen om Narvik» utsettes trolig enda en gang

Gjeninnføringen av enmeters-regelen betyr halv kapasitet eller mindre på kinoene. Mye tyder på at premieren på «Kampen om Narvik» utsettes enda en gang.

Foto: Carl Martin Eggesbø i «Kampen om Narvik»

Like før helgen advarte representanter for  film- og kinobransjen her på rushprint.no om at utsettelser av kinopremierer – og påfølgende ekstrakostnader – ikke ville være til å unngå om ikke en kompensasjonsordning blir gjeninnført for bransjen.

«Stimuleringsordningen fungerer som en sikkerhet for at man ikke skal gå konkurs og at man skal kunne opprettholde sine forpliktelser i verdikjeden,» heter det i innlegget.

Nå ser det ut til å gå den veien bransjen frykter.

De nye tiltakene om smittevern ble offentliggjort av regjeringen på en pressekonferanse klokken 19 i går. Tiltakene vil vare i fire uker i første omgang, og trer i kraft fra i morgen. Det som er klart er at enmeters-regelen innføres igjen – men uten at regjeringen kan komme med noen kompensasjonsordning for film- og kinobransjen. Produsent for Kampen om Narvik, Aage Aaberge, varsler nå at premieren på filmen dermed blir utsatt på ubestemt tid.

– Vi stopper lanseringen, som nettopp hadde startet. Og får vi ikke et sikkerhetsnett av regjeringen blir filmen utsatt på ubestemt tid, sier han til NRK.

Guttorm Petterson i Film & Kino kan melde overfor Rushprint at gjeninnføringen av enmeters-regelen vil få store konsekvenser for kinobransjen.

– Både fordi meteren igjen er innført – noe som betyr halv kapasitet eller mindre – og som en konsekvens av at filmer igjen blir flyttet. Det aller viktigste er å avklare en garanti eller støtteordning for Kampen om Narvik. Denne filmen skal etter planen ha utendørs verdenspremiere i Narvik allerede på lørdag med stort engasjement og støtte fra det lokale næringsliv. Men det er ikke kommet noen avklaring om offentlig nasjonal støtte/garanti til filmen (denne førpremieren er nå avlyst. Journ.anm.)

Både produsenter og distributører er enige om at stimuleringsordningen er det viktigste for å holde hjulene i gang, understreker han.

– Hvis dette ikke kommer på plass, vil flere bli nødt til å vurdere å stenge for å kvalifisere til kompensasjon og dermed få noe tilbake etter de signalene som er gitt. Det burde ikke være ønskelig for noen. Hvilke filmer som står i fare for å bli utsatt, bortsett fra Kampen om Narvik, vet vi ikke i øyeblikket, men det er jo fare for at dette vil kunne skje igjen, både med norske og utenlandske filmer.

MENY