Historisk pris til «Verdens Verste menneske»

Historisk pris til «Verdens Verste menneske»

New York-kritikerne har kåret «Verdens Verste menneske» til årets beste utenlandske film. Det har ikke skjedd før med en norsk film og kan få betydning for sjansene til å bli Oscar-nominert.

Medlemmene av filmkritikerlaget i New York, New York Film Critics Circle (NYFCC), er som regel de første blant laugene i USA som kårer de beste filmene innen ulike kategorier for året som er gått. For særlig filmene innen kategorien beste utenlandske film vil en kåring medføre en synlighet som kan bli avgjørende for sjansene til å bli nominert til en Oscar. Mange av prisvinnerne fra NYFCC har gått videre og blitt Oscarvinnere, deriblant fjorårets trippelvinner, Chloé Zhaos Nomadland.

Denne utmerkelsen vil nok bidra ytterligere til at Joachim Triers film vil bli fremhevet som en av favorittene til en Oscar-nominasjon. Hans produsent, Thomas Robsahm var fra før optimistisk, da Rushprint snakket med ham for noen uker siden om sjansene.

– Jeg er selvsagt ikke objektiv, men dette er jeg ikke i tvil om: vi har aldri før hatt en større sjanse til å vinne en Oscar. Aldri før har en norsk film blitt framhevet som favoritt i USA før den ble valgt som norsk kandidat. Både Variety og en rekke bransjeblader, samt New York Times, har gjort det. Dette, kombinert med prisen i Cannes til Renate Reinsve og Neon Pictures rolle som distributør, gjør at jeg anser sjansene som gode, sa han.

Tom Quinn og Neon Pictures er ingen hvem som helst: de var amerikansk distributør da den sørkoreanske filmen Parasitt vant hele fire Oscarpriser i 2020 – inkludert beste film. Det hadde ikke skjedd før. Quinn var også distributør på Thomas Vinterbergs Et glass til som i fjor fikk Oscar-prisen for beste utenlandske film, i tillegg til en nominasjon for beste regi

Du kan oppdatere deg hos Indiewire på alle prisvinnerne som NYFCC feiret fredag kveld.

Historisk pris til «Verdens Verste menneske»

Historisk pris til «Verdens Verste menneske»

New York-kritikerne har kåret «Verdens Verste menneske» til årets beste utenlandske film. Det har ikke skjedd før med en norsk film og kan få betydning for sjansene til å bli Oscar-nominert.

Medlemmene av filmkritikerlaget i New York, New York Film Critics Circle (NYFCC), er som regel de første blant laugene i USA som kårer de beste filmene innen ulike kategorier for året som er gått. For særlig filmene innen kategorien beste utenlandske film vil en kåring medføre en synlighet som kan bli avgjørende for sjansene til å bli nominert til en Oscar. Mange av prisvinnerne fra NYFCC har gått videre og blitt Oscarvinnere, deriblant fjorårets trippelvinner, Chloé Zhaos Nomadland.

Denne utmerkelsen vil nok bidra ytterligere til at Joachim Triers film vil bli fremhevet som en av favorittene til en Oscar-nominasjon. Hans produsent, Thomas Robsahm var fra før optimistisk, da Rushprint snakket med ham for noen uker siden om sjansene.

– Jeg er selvsagt ikke objektiv, men dette er jeg ikke i tvil om: vi har aldri før hatt en større sjanse til å vinne en Oscar. Aldri før har en norsk film blitt framhevet som favoritt i USA før den ble valgt som norsk kandidat. Både Variety og en rekke bransjeblader, samt New York Times, har gjort det. Dette, kombinert med prisen i Cannes til Renate Reinsve og Neon Pictures rolle som distributør, gjør at jeg anser sjansene som gode, sa han.

Tom Quinn og Neon Pictures er ingen hvem som helst: de var amerikansk distributør da den sørkoreanske filmen Parasitt vant hele fire Oscarpriser i 2020 – inkludert beste film. Det hadde ikke skjedd før. Quinn var også distributør på Thomas Vinterbergs Et glass til som i fjor fikk Oscar-prisen for beste utenlandske film, i tillegg til en nominasjon for beste regi

Du kan oppdatere deg hos Indiewire på alle prisvinnerne som NYFCC feiret fredag kveld.

MENY