«Bråstopp for ny filmminister»

«Bråstopp for ny filmminister»

I går ble regjeringens tilleggsproposisjon lagt fram for Stortinget. Det var en gedigen skuffelse for filmbransjen, konstaterer Åse Kringstad. – Dette er langt fra de gode løftene som den nye ministeren kom med før valget.

Den nye regjeringens statsbudsjett er skuffende lesning for alle som er glade i norsk film. Norsk film, serier og dataspill er i stor fremgang både i Norge og internasjonalt, men nå er det fare for at mye bremser opp. Vi hadde store forventninger til den nye regjeringen, særlig etter at kulturministeren erklærte at hun vil være en filmminister. Men i budsjettet ser vi ikke spor av dette.

Filmfondet i NFI får en marginal økning på 8 millioner kroner, som skal gå til både film og spill. Filmregionene får ingen økning. Det foreslås 5 millioner kroner til Bygdekinoen for nye digitale projektorer, et viktig tiltak for å sikre en desentralisert kinostruktur.

Men det står ikke et ord om hvordan regjeringen har tenkt å sørge for at strømmeaktørene som tjener penger i Norge – og som kinoene opplever stadig tøffere konkurranse fra – skal bidra til at det blir skapt nytt norsk innhold, eller hvordan man skal sikre at flere film- og serieproduksjoner skjer i Norge. Dette er langt fra de gode løftene som kom før valget.

Vi hadde trodd at kulturministeren ville sette seg i førersetet og gi full gass for norsk film. I stedet blir det bråbrems. Resultatet kan bli at utenlandsk film tar enda større markedsandeler på bekostning av norsk innhold, og at Norge går glipp av mange arbeidsplasser.

Det må ikke skje. Vi forventer derfor at statsråden gjør alvor av sine ambisjoner om å bli en filmminister, og at bransjen blir lyttet til gjennom året som kommer i de mange store sakene film- og tv-feltet står overfor, slik at vi i fellesskap kan finne gode løsninger til beste for publikum og for norsk kultur. Dette var en dårlig start, men vi bidrar gjerne til at historien får en «happy ending».


Åse Kringstad er leder i Virke Produsentforeningen


 

«Bråstopp for ny filmminister»

«Bråstopp for ny filmminister»

I går ble regjeringens tilleggsproposisjon lagt fram for Stortinget. Det var en gedigen skuffelse for filmbransjen, konstaterer Åse Kringstad. – Dette er langt fra de gode løftene som den nye ministeren kom med før valget.

Den nye regjeringens statsbudsjett er skuffende lesning for alle som er glade i norsk film. Norsk film, serier og dataspill er i stor fremgang både i Norge og internasjonalt, men nå er det fare for at mye bremser opp. Vi hadde store forventninger til den nye regjeringen, særlig etter at kulturministeren erklærte at hun vil være en filmminister. Men i budsjettet ser vi ikke spor av dette.

Filmfondet i NFI får en marginal økning på 8 millioner kroner, som skal gå til både film og spill. Filmregionene får ingen økning. Det foreslås 5 millioner kroner til Bygdekinoen for nye digitale projektorer, et viktig tiltak for å sikre en desentralisert kinostruktur.

Men det står ikke et ord om hvordan regjeringen har tenkt å sørge for at strømmeaktørene som tjener penger i Norge – og som kinoene opplever stadig tøffere konkurranse fra – skal bidra til at det blir skapt nytt norsk innhold, eller hvordan man skal sikre at flere film- og serieproduksjoner skjer i Norge. Dette er langt fra de gode løftene som kom før valget.

Vi hadde trodd at kulturministeren ville sette seg i førersetet og gi full gass for norsk film. I stedet blir det bråbrems. Resultatet kan bli at utenlandsk film tar enda større markedsandeler på bekostning av norsk innhold, og at Norge går glipp av mange arbeidsplasser.

Det må ikke skje. Vi forventer derfor at statsråden gjør alvor av sine ambisjoner om å bli en filmminister, og at bransjen blir lyttet til gjennom året som kommer i de mange store sakene film- og tv-feltet står overfor, slik at vi i fellesskap kan finne gode løsninger til beste for publikum og for norsk kultur. Dette var en dårlig start, men vi bidrar gjerne til at historien får en «happy ending».


Åse Kringstad er leder i Virke Produsentforeningen


 

MENY