Asghar Farhadi fikk gjeveste prisen under Film fra Sør

Asghar Farhadi fikk gjeveste prisen under Film fra Sør

Den iranske regissøren Asghar Farhadi ble i går tildelt Sølvspeilet – den gjeveste prisen under Film fra Sør. Les mer om alle prisene.

Foto fra Sølvspeilet-vinner «A Hero»

Årets prisvinnere på den 31. utgaven av Film fra Sør ble A Hero av Asghar Farhadi, Clara Sola av Nathalie Álvarez Mesén og Writing With Fire av regissørene Sushmit Ghosh og Rintu Thomas.

Gjennom 11 dager viser Film fra Sør kvalitetsfilm fra Latin-Amerika, Afrika og Asia.

Årets Sølvspeilet-vinner, A Hero av den iranske regissøren Asghar Farhadi, er distribuert av Norsk filmdistribusjon og kommer på kino vår 2022.

Juryen, som har bestått av Iram Haq, Jens Lien og Gudny Hummelvoll, begrunner tildelingen på følgende måte:

«A Hero er en fengslende og uforutsigbar film om forfengelighet og hykleri. Filmen trekker oss inn i iranske samfunnsstrukturer og gir et ironisk blikk på vanlige menneskers forhold til godhet. Tilsynelatende små løgner kan få store konsekvenser – spesielt i et samfunn hvor kampen om hvordan vi ønsker å bli fremstilt trumfer sannheten. Filmen oppleves aktuell med sin kommentar om tiden vi lever i med tanke på vårt forhold til media og kjendiskulturen. Regissør Asghar Farhadis presise regi løfter en både uforutsigbar og intrikat fortelling og gir karakterene gjenkjennelige menneskelige kvaliteter. Juryen vil også fremheve hovedpersonen, Rashim, spilt av skuespiller Amir Jadidi som både forfører og fengsler oss med sin milde og ambivalente fremtoning.»

Hederlig omtale gis til Better Days (distribuert av Another World Entertainment) av Derek Tsang.

Nye Stemmer er et konkurranseprogram for første- og andregangsregissører. Årets vinner er Clara Sola fra Costa Rica, regissert av Nathalie Álvarez Mesén. 

– Årets beste film i seksjonen «Nye Stemmer» er et stykke latinamerikansk magisk realisme. Den er sterk i sin symbolbruk, men neddempet i form og virkemidler. Her går sanselighet og sensualitet hånd i hånd med mystisisme og en direkte hverdagspåvirkende religionsutøvelse, heter det blant annet i juryens begrunnelse.

Guled & Nasra fra Somalia, regissert av Khadar Ayderus Ahmed, får hederlig omtale. Filmen er distribuert av Mer Film og har ordinær kinopremiere 19. november.

Årets Dok:Sør-vinner er Writing With Fire av regissørene Sushmit Ghosh og Rintu Thomas. Filmen er co-produsert av Sant & Usant, og kommer på NRK i 2022.

– Da vi skulle gå i gang med å skrive juryuttalelsen til årets vinnerfilm, som vi følte traff i både hodet og hjertet, startet vi med å skrive ned stikkord. Ordene som gikk igjen var: Håp, integritet og vågemot, skriver juryen i sin begrunnelse.

Brasilianske The Last Forest av Luiz Bolognesi får hederlig omtale.


Om Film fra Sør: Den 31. utgaven av festivalen går av stabelen 11.–21. november 2021 på Vika Kino, Cinemateket i Oslo og Vega Scene. Årets festivalprogram byr på rundt 70 filmer; «store kunstopplevelser, udødelige klassikere, dokumentarer og debatter som setter dagsorden, i tillegg til en rekke gjester og arrangementer».


 

Asghar Farhadi fikk gjeveste prisen under Film fra Sør

Asghar Farhadi fikk gjeveste prisen under Film fra Sør

Den iranske regissøren Asghar Farhadi ble i går tildelt Sølvspeilet – den gjeveste prisen under Film fra Sør. Les mer om alle prisene.

Foto fra Sølvspeilet-vinner «A Hero»

Årets prisvinnere på den 31. utgaven av Film fra Sør ble A Hero av Asghar Farhadi, Clara Sola av Nathalie Álvarez Mesén og Writing With Fire av regissørene Sushmit Ghosh og Rintu Thomas.

Gjennom 11 dager viser Film fra Sør kvalitetsfilm fra Latin-Amerika, Afrika og Asia.

Årets Sølvspeilet-vinner, A Hero av den iranske regissøren Asghar Farhadi, er distribuert av Norsk filmdistribusjon og kommer på kino vår 2022.

Juryen, som har bestått av Iram Haq, Jens Lien og Gudny Hummelvoll, begrunner tildelingen på følgende måte:

«A Hero er en fengslende og uforutsigbar film om forfengelighet og hykleri. Filmen trekker oss inn i iranske samfunnsstrukturer og gir et ironisk blikk på vanlige menneskers forhold til godhet. Tilsynelatende små løgner kan få store konsekvenser – spesielt i et samfunn hvor kampen om hvordan vi ønsker å bli fremstilt trumfer sannheten. Filmen oppleves aktuell med sin kommentar om tiden vi lever i med tanke på vårt forhold til media og kjendiskulturen. Regissør Asghar Farhadis presise regi løfter en både uforutsigbar og intrikat fortelling og gir karakterene gjenkjennelige menneskelige kvaliteter. Juryen vil også fremheve hovedpersonen, Rashim, spilt av skuespiller Amir Jadidi som både forfører og fengsler oss med sin milde og ambivalente fremtoning.»

Hederlig omtale gis til Better Days (distribuert av Another World Entertainment) av Derek Tsang.

Nye Stemmer er et konkurranseprogram for første- og andregangsregissører. Årets vinner er Clara Sola fra Costa Rica, regissert av Nathalie Álvarez Mesén. 

– Årets beste film i seksjonen «Nye Stemmer» er et stykke latinamerikansk magisk realisme. Den er sterk i sin symbolbruk, men neddempet i form og virkemidler. Her går sanselighet og sensualitet hånd i hånd med mystisisme og en direkte hverdagspåvirkende religionsutøvelse, heter det blant annet i juryens begrunnelse.

Guled & Nasra fra Somalia, regissert av Khadar Ayderus Ahmed, får hederlig omtale. Filmen er distribuert av Mer Film og har ordinær kinopremiere 19. november.

Årets Dok:Sør-vinner er Writing With Fire av regissørene Sushmit Ghosh og Rintu Thomas. Filmen er co-produsert av Sant & Usant, og kommer på NRK i 2022.

– Da vi skulle gå i gang med å skrive juryuttalelsen til årets vinnerfilm, som vi følte traff i både hodet og hjertet, startet vi med å skrive ned stikkord. Ordene som gikk igjen var: Håp, integritet og vågemot, skriver juryen i sin begrunnelse.

Brasilianske The Last Forest av Luiz Bolognesi får hederlig omtale.


Om Film fra Sør: Den 31. utgaven av festivalen går av stabelen 11.–21. november 2021 på Vika Kino, Cinemateket i Oslo og Vega Scene. Årets festivalprogram byr på rundt 70 filmer; «store kunstopplevelser, udødelige klassikere, dokumentarer og debatter som setter dagsorden, i tillegg til en rekke gjester og arrangementer».


 

MENY