Norsk prisdryss under BIFF

Norsk prisdryss under BIFF

Linn Helene Løkens «Sommerbarna» fikk prisen som beste norske dokumentar under årets utgave av Bergen Internasjonale filmfestival. Les mer om de norske og internasjonale prisvinnerne her.

En rekke norske filmskapere fikk priser under utdelingen på Røkeriet USF sent i går kveld. Blant vinnerne finner vi Linn Helene Løkens dokumentar Sommerbarna som ble tildelt den gjeve prisen som beste norske dokumentar.

Filmen er «en glemt fortelling om ferier og forsoning i etterkrigstidens Europa».

«Sommeren 1957 kom fire år gamle Gaby fra Vest-Berlin til Sandefjord, hvor hun skulle tilbringe sommeren hos en ukjent familie. Gaby var et av rundt 70 000 tyske barn som ble sendt til Norge og Sverige i etterkrigstiden, som del av et forsøk på å skape forsoning i en verdensdel som fortsatt var sterkt preget av den verste krigen i menneskehetens historie. Men selv om hensikten var god, var ikke oppholdene i Norge utelukkende positive for de tyske barna. Regissør Linn Helene Løken utforsker sin mors ukjente historie og programmet hun var en del av. Det som starter som en film om regissørens egen mor, men utvikler seg raskt til en utforskning av en i dag glemt del av norsk og europeisk historie.» (les juryens begrunnelse lenger ned i saken).

De øvrige norske prisvinnerne er Tobias Klemeyer Smiths kortfilm Stikk, Solveig Melkeraaens kortdokumentar Skolen ved havet, og de lokale «kortreiste» kortfilmene Hold meg av Tommy Næss og View av Oddveig Klyve.

Teresia Fant, Ivar Aase og Vigdis Nielsen fikk hederlig omtale for henholdsvis Fortellinger fra dusjen, Bevisbyrden og Engel/Demon. 

Her er alle prisvinnerne med jurybegrunnelser:


Beste norske dokumentar: SOMMERBARNA

Regissør: Linn Helene Løken. Pris: 25 000 kr, gitt av NRK

Jury: Grzegorz Stepniak, Off Camera | Kari Birkeland, Meyer film | Terje Dale, NRK

Begrunnelse: For skillfully blending a deeply personal story with a much wider theme of great cultural and historical significance. The director creates a moving and intimate portrait of the central character while proving the importance and power of the well-known feminist slogan –  «personal is always political» – in the realm of modern day Norway. The Award in the Norwegian Documentary Competition goes to Linn Helene Løken.


Beste norske kortfilm: STIKK

Regissør: Tobias Klemeyer Smith. Pris: 10 000 kr

Jury: Jeanine El Khawad, tegneserieskaper | Jonas Mæland, Redaktør i Jump-Cut | Alexandra O’Neal, Arrangement og kommunikasjonskoordinator

Begrunnelse: Filmen er vel skriven, med eit smart og moro manus, som visar til ein filmskapar med ei ny stemme. Den framstiller kompliserte venskap, einsamheit:og slitsome parsituasjonar, samstundes som den er stadig morosam og rørande. Vinnarfilmen har ei god balanse av humor og melankoli, spesielt imponerande med tanke på at dette er regissørens debutprosjekt, og med gledar oss til å sjå kva han gjer vidare. Årets pris for beste norske kortfilm går altså til “Stikk”, av Tobias Klemeyer Smith!

Hederlig omtale: BEVISBYRDEN


Beste norske kortdokumentar: SKOLEN VED HAVET

Regissør: Solveig Melkeraaen. Pris: 10 000 kr

Jury: Andreas Fay, VGTV | Fredrik Scholze, arthaus | Irene Kinunda, tv-personlighet og kunstnerisk rådgiver for Fargespill

Begrunnelse: Vi ønsker å gi prisen for beste norske kortdokumentar til en film som hadde evnen å bevege, og som i løpet av kort tid klarer å bygge en sterk relasjon mellom filmens innhold og publikum. Her får følelsene dine som publikummer fri utfoldelse: Du tenker, du gråter, du ler. Du blir lettet og du blir opprørt. Filmskaperen tar virkelig filmens karakterer på høyeste alvor, og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor – nedleggelsen av barneskolen de går på preger dem svært mye, mer enn noen på et besluttende kontor noengang vil kunne forstå. Hadde det altså ikke vært for denne sterke filmen. At filmen er balansert og tålmodig, og lar barnas tanker komme til uttrykk med varme, kjærlighet og tid, gjør at vi forstår og investerer i problemstillingen. Vi er med på både opp- og nedturer, og rekker på en snau halvtime virkelig å bli glad i menneskene vi blir kjent med på skjermen. Den er rett og slett imponerende. Vinneren av Beste norske kortdokumentar 2021 går til Solveig Melkeraaen for SKOLEN VED HAVET, produsert av Ingvil Giske hos Medieoperatørene.

Hederlig omtale: FORTELLINGER FRA DUSJEN


Beste kortreiste kortfilm: HOLD MEG

Regissør: Tommy Næss. Pris: 10 000 kr

Jury: Jeanine El Khawad, tegneserieskaper | Jonas Mæland, Redaktør i Jump-Cut | Alexandra O’Neal, Arrangement og kommunikasjonskoordinator

Begrunnelse: Vinnaren vart for oss likevel eit ganske klårt val. Filmen sit inne med mange kvalitetar, fremst av dei ein kompleks og rørande historie mellom ei mor og ei datter. På kort tid klårer filmen å skape ein emosjonell berg-og-dal bane, og i trass av dens korte lengde kjennes den som ein komplett film. Forteljinga er original og vel satt saman, og som dykk sikkert har forstått har jury-en vald “Hold meg” av Tommy Næss som vinnaren av årets kortreiste program!

Hederlig omtale: Engel/Demon


Beste kortreiste kortdokumentar: VIEW 

Regissør: Odveig Klyve. Pris: 10 000 kr

Jury: Fredrik Scholze, arthaus | Andreas Gjellebæk Sverdrup, VGTV | Irene Kinunda, tv-personlighet og kunstnerisk rådgiver for Fargespill

Begrunnelse: Vinneren av årets Kortreist kortdokumentar i konkurranse er et ypperlig stykke filmkunst som i sin nøkternhet makter å sette et tydelig avtrykk. Filmen stoler på publikums evne til selv å se, tolke og reflektere og forteller mye på kort tid, uten spektakulære virkemidler. Dette er kortreist, men setter samtidig fingeren på noe globalt og universelt. Noe som vil kunne treffe utover landets grenser – som fraværet av språk og øvrig innblanding forsterker. Man kan attpåtil hevde at den gir et humoristisk skråblikk på oss mennesker som art.


De internasjonale prisvinnerne (klikk på filmtitlene for mer informasjon):

Cinema Extraordinaire:
SUNDOWN
Regi: Michel Franco

Documentaire Extraordinaire:
ASCENSION
Regi: Jessica Kingdon

Checkpoints:
WRITING WITH FIRE
Regi: Rintu Thomas, Sushmit Gosh

Gulluglen:
THE HUNT FOR PLANET B
Regi: Nathaniel Kahn

Propaganda Nights: LHBTI:
THE DIVIDE
Regi: Catherine Corsini

Klimafestivalen: Himmel & hav:
LEGACY
Regi: Yann Arthus-Bertrand

Ungdommens dokumentarpris:
FACELESS
Regi: Jennifer Ngo


 

Norsk prisdryss under BIFF

Norsk prisdryss under BIFF

Linn Helene Løkens «Sommerbarna» fikk prisen som beste norske dokumentar under årets utgave av Bergen Internasjonale filmfestival. Les mer om de norske og internasjonale prisvinnerne her.

En rekke norske filmskapere fikk priser under utdelingen på Røkeriet USF sent i går kveld. Blant vinnerne finner vi Linn Helene Løkens dokumentar Sommerbarna som ble tildelt den gjeve prisen som beste norske dokumentar.

Filmen er «en glemt fortelling om ferier og forsoning i etterkrigstidens Europa».

«Sommeren 1957 kom fire år gamle Gaby fra Vest-Berlin til Sandefjord, hvor hun skulle tilbringe sommeren hos en ukjent familie. Gaby var et av rundt 70 000 tyske barn som ble sendt til Norge og Sverige i etterkrigstiden, som del av et forsøk på å skape forsoning i en verdensdel som fortsatt var sterkt preget av den verste krigen i menneskehetens historie. Men selv om hensikten var god, var ikke oppholdene i Norge utelukkende positive for de tyske barna. Regissør Linn Helene Løken utforsker sin mors ukjente historie og programmet hun var en del av. Det som starter som en film om regissørens egen mor, men utvikler seg raskt til en utforskning av en i dag glemt del av norsk og europeisk historie.» (les juryens begrunnelse lenger ned i saken).

De øvrige norske prisvinnerne er Tobias Klemeyer Smiths kortfilm Stikk, Solveig Melkeraaens kortdokumentar Skolen ved havet, og de lokale «kortreiste» kortfilmene Hold meg av Tommy Næss og View av Oddveig Klyve.

Teresia Fant, Ivar Aase og Vigdis Nielsen fikk hederlig omtale for henholdsvis Fortellinger fra dusjen, Bevisbyrden og Engel/Demon. 

Her er alle prisvinnerne med jurybegrunnelser:


Beste norske dokumentar: SOMMERBARNA

Regissør: Linn Helene Løken. Pris: 25 000 kr, gitt av NRK

Jury: Grzegorz Stepniak, Off Camera | Kari Birkeland, Meyer film | Terje Dale, NRK

Begrunnelse: For skillfully blending a deeply personal story with a much wider theme of great cultural and historical significance. The director creates a moving and intimate portrait of the central character while proving the importance and power of the well-known feminist slogan –  «personal is always political» – in the realm of modern day Norway. The Award in the Norwegian Documentary Competition goes to Linn Helene Løken.


Beste norske kortfilm: STIKK

Regissør: Tobias Klemeyer Smith. Pris: 10 000 kr

Jury: Jeanine El Khawad, tegneserieskaper | Jonas Mæland, Redaktør i Jump-Cut | Alexandra O’Neal, Arrangement og kommunikasjonskoordinator

Begrunnelse: Filmen er vel skriven, med eit smart og moro manus, som visar til ein filmskapar med ei ny stemme. Den framstiller kompliserte venskap, einsamheit:og slitsome parsituasjonar, samstundes som den er stadig morosam og rørande. Vinnarfilmen har ei god balanse av humor og melankoli, spesielt imponerande med tanke på at dette er regissørens debutprosjekt, og med gledar oss til å sjå kva han gjer vidare. Årets pris for beste norske kortfilm går altså til “Stikk”, av Tobias Klemeyer Smith!

Hederlig omtale: BEVISBYRDEN


Beste norske kortdokumentar: SKOLEN VED HAVET

Regissør: Solveig Melkeraaen. Pris: 10 000 kr

Jury: Andreas Fay, VGTV | Fredrik Scholze, arthaus | Irene Kinunda, tv-personlighet og kunstnerisk rådgiver for Fargespill

Begrunnelse: Vi ønsker å gi prisen for beste norske kortdokumentar til en film som hadde evnen å bevege, og som i løpet av kort tid klarer å bygge en sterk relasjon mellom filmens innhold og publikum. Her får følelsene dine som publikummer fri utfoldelse: Du tenker, du gråter, du ler. Du blir lettet og du blir opprørt. Filmskaperen tar virkelig filmens karakterer på høyeste alvor, og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor – nedleggelsen av barneskolen de går på preger dem svært mye, mer enn noen på et besluttende kontor noengang vil kunne forstå. Hadde det altså ikke vært for denne sterke filmen. At filmen er balansert og tålmodig, og lar barnas tanker komme til uttrykk med varme, kjærlighet og tid, gjør at vi forstår og investerer i problemstillingen. Vi er med på både opp- og nedturer, og rekker på en snau halvtime virkelig å bli glad i menneskene vi blir kjent med på skjermen. Den er rett og slett imponerende. Vinneren av Beste norske kortdokumentar 2021 går til Solveig Melkeraaen for SKOLEN VED HAVET, produsert av Ingvil Giske hos Medieoperatørene.

Hederlig omtale: FORTELLINGER FRA DUSJEN


Beste kortreiste kortfilm: HOLD MEG

Regissør: Tommy Næss. Pris: 10 000 kr

Jury: Jeanine El Khawad, tegneserieskaper | Jonas Mæland, Redaktør i Jump-Cut | Alexandra O’Neal, Arrangement og kommunikasjonskoordinator

Begrunnelse: Vinnaren vart for oss likevel eit ganske klårt val. Filmen sit inne med mange kvalitetar, fremst av dei ein kompleks og rørande historie mellom ei mor og ei datter. På kort tid klårer filmen å skape ein emosjonell berg-og-dal bane, og i trass av dens korte lengde kjennes den som ein komplett film. Forteljinga er original og vel satt saman, og som dykk sikkert har forstått har jury-en vald “Hold meg” av Tommy Næss som vinnaren av årets kortreiste program!

Hederlig omtale: Engel/Demon


Beste kortreiste kortdokumentar: VIEW 

Regissør: Odveig Klyve. Pris: 10 000 kr

Jury: Fredrik Scholze, arthaus | Andreas Gjellebæk Sverdrup, VGTV | Irene Kinunda, tv-personlighet og kunstnerisk rådgiver for Fargespill

Begrunnelse: Vinneren av årets Kortreist kortdokumentar i konkurranse er et ypperlig stykke filmkunst som i sin nøkternhet makter å sette et tydelig avtrykk. Filmen stoler på publikums evne til selv å se, tolke og reflektere og forteller mye på kort tid, uten spektakulære virkemidler. Dette er kortreist, men setter samtidig fingeren på noe globalt og universelt. Noe som vil kunne treffe utover landets grenser – som fraværet av språk og øvrig innblanding forsterker. Man kan attpåtil hevde at den gir et humoristisk skråblikk på oss mennesker som art.


De internasjonale prisvinnerne (klikk på filmtitlene for mer informasjon):

Cinema Extraordinaire:
SUNDOWN
Regi: Michel Franco

Documentaire Extraordinaire:
ASCENSION
Regi: Jessica Kingdon

Checkpoints:
WRITING WITH FIRE
Regi: Rintu Thomas, Sushmit Gosh

Gulluglen:
THE HUNT FOR PLANET B
Regi: Nathaniel Kahn

Propaganda Nights: LHBTI:
THE DIVIDE
Regi: Catherine Corsini

Klimafestivalen: Himmel & hav:
LEGACY
Regi: Yann Arthus-Bertrand

Ungdommens dokumentarpris:
FACELESS
Regi: Jennifer Ngo


 

MENY