To nye hybridfilmer får tilskudd

To nye hybridfilmer får tilskudd

Ellen Ugelstad fortsetter sin utforsking av tvang i psykiatrien og langfilmdebutant Signe Rosenlund-Hauglid skildrer festrelaterte overgrep. Begge er nyskapende prosjekter med innslag av hybridelementer, melder Norsk filminstitutt i sin begrunnelse for tildelingene.

Ellen Ugelstad og Twentyone Pictures får 2.088.000 kroner til hybridfilmen The Recovery Channel (foto), en sjangerutforskende film som bygges opp som en nyhetssending som kun presenterer nyheter som handler om tvang i psykiatrien, melder Norsk filminstitutt.

I våres kunne Ugelstad fortelle om prosjektet til Rushprints lesere. I den sjangerutforskende filmen vil hun imitere nyhetsestetikkens form med nyhetsoppleser, vignetter og innslag. Ved å leke med slike virkemidler, ønsker Ugelstad å kommentere medias rolle, dens makt og hvordan deres knappe form er med på å definere hvordan vi mottar kunnskap om psykiske lidelser. Dette er en tematikk som har opptatt henne i flere dokumentarer.

– Tvang i psykiatrien er et veldig komplekst tema, som film er egnet for å få fram. Jeg har lenge tenkt på dette med tvang og sett hvordan det har påvirket min bror, som har hatt mange av sine dårligste livserfaringer i møte med systemet som skal hjelpe han. Det er så mange dilemmaer knyttet til tvang. Man vil jo beskytte mennesker mot å gå til grunne, men samtidig får man påført traumer ved å bli utsatt for tvang. Det er det aller vanskeligste området i psykiatrien å angripe for min del, fortalte hun til Rushprint.

The recovery channel er utviklet gjennom NFIs utviklingsordning Nye Veier (som er erstattet av den nye ordningen NEO).

Det er også den andre filmen som fikk tilskudd, Gråsonen av regissør Signe Rosenlund-Hauglid og Stray Dog Productions. Prosjektet får 830.000 kroner i tilskudd og skildrer tre, unge norske menn som er dømt for festrelaterte overgrep. Filmen stiller spørsmål ved hvorfor slike overgrep er så vanlig i Norge, og hvordan det er å leve med en dom som sier at du er en voldtektsmann.

Signe Rosenlund-Hauglid har studerte kreativ dokumentarregi. Eksamensfilmen Kor Faen Blei Det Av Norge? deltok i New Nordic Voice-programmet under Nordisk Panorama i 2020. Hennes siste film Not in Tanzania, en kortdokumentar om skeive i Tanzania, vant hederlig omtale under BIFF i 2020.

I tillegg får en fransk-norsk dokumentarfilm med klima i Arktis som tema produksjonstilskudd. UpNorth Film får 390.000 kroner i tilskudd til dokumentarfilmen Nenets vs Gas, en fransk-norsk samproduksjon som skildrer hvordan Russland «grovt utnytter gassressursene på Yamal-halvøya i Arktis, uten å ofre urbefolkningen en tanke». Filmen regisseres av Sergio Ghizzardi.

To nye hybridfilmer får tilskudd

To nye hybridfilmer får tilskudd

Ellen Ugelstad fortsetter sin utforsking av tvang i psykiatrien og langfilmdebutant Signe Rosenlund-Hauglid skildrer festrelaterte overgrep. Begge er nyskapende prosjekter med innslag av hybridelementer, melder Norsk filminstitutt i sin begrunnelse for tildelingene.

Ellen Ugelstad og Twentyone Pictures får 2.088.000 kroner til hybridfilmen The Recovery Channel (foto), en sjangerutforskende film som bygges opp som en nyhetssending som kun presenterer nyheter som handler om tvang i psykiatrien, melder Norsk filminstitutt.

I våres kunne Ugelstad fortelle om prosjektet til Rushprints lesere. I den sjangerutforskende filmen vil hun imitere nyhetsestetikkens form med nyhetsoppleser, vignetter og innslag. Ved å leke med slike virkemidler, ønsker Ugelstad å kommentere medias rolle, dens makt og hvordan deres knappe form er med på å definere hvordan vi mottar kunnskap om psykiske lidelser. Dette er en tematikk som har opptatt henne i flere dokumentarer.

– Tvang i psykiatrien er et veldig komplekst tema, som film er egnet for å få fram. Jeg har lenge tenkt på dette med tvang og sett hvordan det har påvirket min bror, som har hatt mange av sine dårligste livserfaringer i møte med systemet som skal hjelpe han. Det er så mange dilemmaer knyttet til tvang. Man vil jo beskytte mennesker mot å gå til grunne, men samtidig får man påført traumer ved å bli utsatt for tvang. Det er det aller vanskeligste området i psykiatrien å angripe for min del, fortalte hun til Rushprint.

The recovery channel er utviklet gjennom NFIs utviklingsordning Nye Veier (som er erstattet av den nye ordningen NEO).

Det er også den andre filmen som fikk tilskudd, Gråsonen av regissør Signe Rosenlund-Hauglid og Stray Dog Productions. Prosjektet får 830.000 kroner i tilskudd og skildrer tre, unge norske menn som er dømt for festrelaterte overgrep. Filmen stiller spørsmål ved hvorfor slike overgrep er så vanlig i Norge, og hvordan det er å leve med en dom som sier at du er en voldtektsmann.

Signe Rosenlund-Hauglid har studerte kreativ dokumentarregi. Eksamensfilmen Kor Faen Blei Det Av Norge? deltok i New Nordic Voice-programmet under Nordisk Panorama i 2020. Hennes siste film Not in Tanzania, en kortdokumentar om skeive i Tanzania, vant hederlig omtale under BIFF i 2020.

I tillegg får en fransk-norsk dokumentarfilm med klima i Arktis som tema produksjonstilskudd. UpNorth Film får 390.000 kroner i tilskudd til dokumentarfilmen Nenets vs Gas, en fransk-norsk samproduksjon som skildrer hvordan Russland «grovt utnytter gassressursene på Yamal-halvøya i Arktis, uten å ofre urbefolkningen en tanke». Filmen regisseres av Sergio Ghizzardi.

MENY