Den nye filmfestivalen Mirage med førslipp av programmet

Den nye filmfestivalen Mirage med førslipp av programmet

Den nye norske dokumentarfilmfestivalen Mirage slapp i dag noe av programmet. Filmene er ment å favne fra klassisk dokumentarfilm til det eksperimentelle og hybride.

Foto: Space Dogs – en av filmene i programmet

MIRAGE er en internasjonal orientert festival og arena dedikert til dokumentarisk arbeid på tvers av kunstformer med et fokus på den kunstnerisk kreative kinodokumentaren.

– Vi vil dyrke den unike og sosiale festivalopplevelsen, vi har ingen digital løsning, fortalte initiativtakerne Racha Helen Larsen og Egil Håskjold Larsen til Rushprint i april da de først gikk ut med planene.

24.— 26. september 2021 åpner dokumentarfilm-festivalen på Vega Scene, Kunstnernes Hus Kino og kulturbåten MS Bjørvika i Oslo.

Blant de bekreftede filmene i programmet finner vi El Mar La Mar (2017) av Joshua Bonnetta og J.P Sniadecki i 16 mm, This Rain Will Never Stop (2020) av Alina Gorlova i sort-hvitt og dokufiksjonen Il Corpe Mio (2020) av Michele Pennetta. Alle tre filmene «forenes i hvordan de tematiserer migrasjon og mennesker på flukt gjennom et sterkt nærvær til landskapene de beveger seg i, fortalt gjennom et poetisk og suggererende visuelt filmspråk» Andre bekreftede filmer er Space Dogs av Elsa Kremser/Levin Peter og Malni – towards the ocean, towards the shore av Sky Hopinka, medlem av urfolksgruppen Ho-Chunk Nation of Wisconsin.

MIRAGE-filmen «er kunstnerisk og visuell, og forteller i bilder vel så mye som ord», heter det i omtalen fra festivalen.

«Den tar deg med på en reise, i møte med mennesker, kulturer og steder. Filmene i programmet favner spekteret fra klassisk dokumentarfilm til det eksperimentelle og hybride. Flere av filmene befinner seg i rommet mellom dokumentar og fiksjon, og utfordrer grensene for hva en dokumentarfilm kan være. Dokumentarisk kunst på sitt beste er en opplevelse, og en mulighet til å bli tatt med på reise. De mest fantastiske situasjoner og de utroligste karakterer man knapt kan gjenskape i et manus, skaper unike møter mellom mennesker og kulturer og lar oss oppleve verden på nye måter», sier filmskaper og kreativ leder Egil H. Larsen.

Nytt samlingssted for publikum og bransje

Initiativtakerne Racha Helen Larsen og Egil Håskjold Larsen har samlet et erfarent team bestående av blant annet programmerer og rådgiver Martijn Te Pas som i 19 år har vært hovedprogrammerer på IDFA, verdens største dokumentarfilmfestival, Helle Hansen (tidligere konsulent i NFI og DFI), Helene Eggen (kurator og kommunikasjonsleder som har jobbet både med TIFF og vært med å starte AMIFF) og Martha Otte (tidligere festivalsjef for TIFF i 15 år).

Ideen og tanken bak festivalen har vokst fram gjennom mangeårig deltakelse på internasjonale filmfestivaler, kunne Håskjold Larsen og Racha Helen Larsen nylig fortelle til Rushprint. Håskjold Larsen har blant annet regissert den prisbelønte 69 Minutter av 86 Dager, og har foto på kinoaktuelle Gunda. Han driver Yellow Log sammen med produsent og ektefelle Racha, i tillegg til Ahmet Gurata som også blir sentral i arbeidet med festivalen. Nylig fikk festivalen tilskudd fra Fritt Ord og Norsk kulturråd til å gjennomføre et første arrangement.

– Vi vil bringe håndplukkede filmperler fra de viktigste internasjonale filmfestivalene som Berlinalen, Venezia, Copenhagen Dox, IDFA. Høsten 2022 tar vi sikte på syv dagers program med 30-40 filmer og en større bransjesatsning. Med nøye kuraterte dokumentarfilmer, båtkino, nattkino, konserter, musikkopplevelser, klubbkveld, fotoboklansering og slow cinema sunday, lanserer vi MIRAGE som et samlingssted for publikum og bransje, melder de.

MIRAGE ønsker å være et sted for unike opplevelser på tvers av kunstuttrykk. I år vil det være et fokus på linken mellom film og musikk, gjennom et samarbeid med Ultimafestivalen.

«Det blir festkonsert på lørdag og improvisert musikk før og etter enkelte av filmvisningene i kinosalen. Under årets MIRAGE lanserer vi også konseptet båtkino med filmvisning og konsert på kulturbåten MS Bjørvika.»

På sikt vil festivalen romme både en utendørs fotoutstilling og møter med forfattere av virkelighetslitteratur. I år vil de fronte satsningen på fotografiet gjennom lansering av Norwegian Journal of Photography sin femte bok i rekken, en samleutgivelse av norske dokumentarfotografier. Dette muliggjøres gjennom et samarbeid med NJP og Fritt Ord.

«Vi ønsker også å tøye grensene for og utfordre begrepet dokumentarfilm gjennom et samarbeid med Kunstneres Hus Kino. Ved kurator Silja Espolin Johnson kuraterer de sitt eget program som viser krysningspunktet mellom kunstfilm og dokumentar.»

MIRAGE 2021 arrangeres 24. – 26. september på Vega Scene, Kunstnernes Hus Kino og kulturbåten MS Bjørvika. Full programslipp i begynnelsen av september. 

Den nye filmfestivalen Mirage med førslipp av programmet

Den nye filmfestivalen Mirage med førslipp av programmet

Den nye norske dokumentarfilmfestivalen Mirage slapp i dag noe av programmet. Filmene er ment å favne fra klassisk dokumentarfilm til det eksperimentelle og hybride.

Foto: Space Dogs – en av filmene i programmet

MIRAGE er en internasjonal orientert festival og arena dedikert til dokumentarisk arbeid på tvers av kunstformer med et fokus på den kunstnerisk kreative kinodokumentaren.

– Vi vil dyrke den unike og sosiale festivalopplevelsen, vi har ingen digital løsning, fortalte initiativtakerne Racha Helen Larsen og Egil Håskjold Larsen til Rushprint i april da de først gikk ut med planene.

24.— 26. september 2021 åpner dokumentarfilm-festivalen på Vega Scene, Kunstnernes Hus Kino og kulturbåten MS Bjørvika i Oslo.

Blant de bekreftede filmene i programmet finner vi El Mar La Mar (2017) av Joshua Bonnetta og J.P Sniadecki i 16 mm, This Rain Will Never Stop (2020) av Alina Gorlova i sort-hvitt og dokufiksjonen Il Corpe Mio (2020) av Michele Pennetta. Alle tre filmene «forenes i hvordan de tematiserer migrasjon og mennesker på flukt gjennom et sterkt nærvær til landskapene de beveger seg i, fortalt gjennom et poetisk og suggererende visuelt filmspråk» Andre bekreftede filmer er Space Dogs av Elsa Kremser/Levin Peter og Malni – towards the ocean, towards the shore av Sky Hopinka, medlem av urfolksgruppen Ho-Chunk Nation of Wisconsin.

MIRAGE-filmen «er kunstnerisk og visuell, og forteller i bilder vel så mye som ord», heter det i omtalen fra festivalen.

«Den tar deg med på en reise, i møte med mennesker, kulturer og steder. Filmene i programmet favner spekteret fra klassisk dokumentarfilm til det eksperimentelle og hybride. Flere av filmene befinner seg i rommet mellom dokumentar og fiksjon, og utfordrer grensene for hva en dokumentarfilm kan være. Dokumentarisk kunst på sitt beste er en opplevelse, og en mulighet til å bli tatt med på reise. De mest fantastiske situasjoner og de utroligste karakterer man knapt kan gjenskape i et manus, skaper unike møter mellom mennesker og kulturer og lar oss oppleve verden på nye måter», sier filmskaper og kreativ leder Egil H. Larsen.

Nytt samlingssted for publikum og bransje

Initiativtakerne Racha Helen Larsen og Egil Håskjold Larsen har samlet et erfarent team bestående av blant annet programmerer og rådgiver Martijn Te Pas som i 19 år har vært hovedprogrammerer på IDFA, verdens største dokumentarfilmfestival, Helle Hansen (tidligere konsulent i NFI og DFI), Helene Eggen (kurator og kommunikasjonsleder som har jobbet både med TIFF og vært med å starte AMIFF) og Martha Otte (tidligere festivalsjef for TIFF i 15 år).

Ideen og tanken bak festivalen har vokst fram gjennom mangeårig deltakelse på internasjonale filmfestivaler, kunne Håskjold Larsen og Racha Helen Larsen nylig fortelle til Rushprint. Håskjold Larsen har blant annet regissert den prisbelønte 69 Minutter av 86 Dager, og har foto på kinoaktuelle Gunda. Han driver Yellow Log sammen med produsent og ektefelle Racha, i tillegg til Ahmet Gurata som også blir sentral i arbeidet med festivalen. Nylig fikk festivalen tilskudd fra Fritt Ord og Norsk kulturråd til å gjennomføre et første arrangement.

– Vi vil bringe håndplukkede filmperler fra de viktigste internasjonale filmfestivalene som Berlinalen, Venezia, Copenhagen Dox, IDFA. Høsten 2022 tar vi sikte på syv dagers program med 30-40 filmer og en større bransjesatsning. Med nøye kuraterte dokumentarfilmer, båtkino, nattkino, konserter, musikkopplevelser, klubbkveld, fotoboklansering og slow cinema sunday, lanserer vi MIRAGE som et samlingssted for publikum og bransje, melder de.

MIRAGE ønsker å være et sted for unike opplevelser på tvers av kunstuttrykk. I år vil det være et fokus på linken mellom film og musikk, gjennom et samarbeid med Ultimafestivalen.

«Det blir festkonsert på lørdag og improvisert musikk før og etter enkelte av filmvisningene i kinosalen. Under årets MIRAGE lanserer vi også konseptet båtkino med filmvisning og konsert på kulturbåten MS Bjørvika.»

På sikt vil festivalen romme både en utendørs fotoutstilling og møter med forfattere av virkelighetslitteratur. I år vil de fronte satsningen på fotografiet gjennom lansering av Norwegian Journal of Photography sin femte bok i rekken, en samleutgivelse av norske dokumentarfotografier. Dette muliggjøres gjennom et samarbeid med NJP og Fritt Ord.

«Vi ønsker også å tøye grensene for og utfordre begrepet dokumentarfilm gjennom et samarbeid med Kunstneres Hus Kino. Ved kurator Silja Espolin Johnson kuraterer de sitt eget program som viser krysningspunktet mellom kunstfilm og dokumentar.»

MIRAGE 2021 arrangeres 24. – 26. september på Vega Scene, Kunstnernes Hus Kino og kulturbåten MS Bjørvika. Full programslipp i begynnelsen av september. 

MENY