Kortfilmfestivalens prisvinnere

Kortfilmfestivalens prisvinnere

Gullstolen for beste norske kortfilm gikk til Ellen Ugelstad og «The Wonders beneath the sea». Det ble også en stor kveld for Eivind Landsvik som fikk to priser for ulike filmer.

Foto: fraThe Wonders beneath the sea

I går kveld ble prisene under årets Kortfilmfestival delt ut. Den gjeveste prisen, Gullstolen for beste norske kortfilm, gikk til Ellen Ugelstad og The Wonders beneath the sea. Prisen består av en statuett og 50.000 kroner gitt av Kortfilmfestivalen.

«Årets prisvinner er satt i intime og surrealistiske omgivelser. Juryen har virkelig latt seg imponere av et høyt filmatisk nivå og subtile, nyanserte skuespillerprestasjoner som lar oss oppleve to kvinners historie og generasjonsmotsetningen mellom dem. Den lar oss utforske hva det innebærer å hjelpe andre, men også hva det vil si å være et menneske i vår tid», heter det i begrunnelsen fra juryen.

Hederlig omtale gikk til Play Schengen av Gunhild Enger.

«Hederlig omtale går til en film som gledet juryen stort med sin skarpe og satiriske framstilling av gapet mellom sterke idealer og den harde virkeligheten i dagens Europa. Med stor kløkt håndterer regissøren sammensatte problemstillinger og situasjoner som bobler over i det absurde. Hederlig omtale går til Play Schengen av Gunhild Enger.»

Terje Vigen-prisen gikk til Mamma av Aslak Danbolt. Med prisen gis en bronsestatuett laget av Harald Oredam samt 10.000 kroner gitt av Grimstad kommune.

«Årets vinner av Terje Vigen-prisen blander fiksjon og virkelighet i en fortelling som ikke gir enkle svar, men gir publikum innblikk i en desperat kamp for å redde en man elsker. I en visuell stil der hovedpersonen omsluttes av en mørk og fuktig natt med forvrengte overflater, og med ikke-profesjonelle skuespiller som spiller versjoner av seg selv, har regissøren lykkes i å lage en stilistisk sterk og dypt humanistisk film.»

Det ble også en sterk festival for regissør Eivind Landsvik som ble tildelt to priser for ulike filmer: Gullstolen for beste musikkvideo, Boy Pablo: Hey Girl og Filmkritikerprisen for Sofia, en sommer.

 

DE ØVRIGE PRISENE:

Gullstolen for beste korte dokumentar: MY UNCLE TUDOR. Regi: Olga Lucovnicova

Juryens begrunnelse: Prisen går til en film som er imponerende modig, brutalt ærlig, og emosjonelt raus på en radikal måte. En film som med mange lag forholder seg til traumer og hvordan de ofte kan være vanskelig å få øye på.

Prisen består av en statuett og 50.000 kroner gitt av Aftenposten.

Hederlig omtale 1: Son of Sodom Regi: Theo Montoya

Hederlig omtale 2: The Communion of My Cousin Andrea Regi: Brandán Cerviño Abeledo


Gullstolen for beste internasjonale kortfilm: DUSTIN Regi: Naïla Guiguet

Juryens begrunnelse: «En rå og autentisk filmopplevelse. Sjeldent har natteliv blitt fanget så realistisk som i denne kortfilmen. I løpet av en natt på en technoklubb i utkanten av Paris møter vi en ung transperson og vennegjengen. Vi tas med på en rave av emosjoner og stemninger, fra energisk og euforisk til sårt og melankolsk, i søken etter nærhet, bekreftelse og å leve ut sin identitet på fredfullt vis.»

Prisen består av en statuett og 50.000 kroner gitt av Kortfilmfestivalen.

Hederlig omtale går til Dream av Santiago Sánchez.


Gullstolen for beste musikkvideo: BOY PABLO: HEY GIRL Regi: Eivind Landsvik

Juryens begrunnelse: «I denne musikkvideoen blir vi dratt inn i universet til Wachito Rico med en stemning som fanger en deilig nostalgisk estetikk både teknisk, i cast, kostymer og settdesign. Det lekes uhøytidelig og selvironisk med bruk av klassiske virkemidler som  freezeframe, font og en gøyal fortellerstemme. Hey Girl er en enkel, søt historie om den sjarmerende fomlende hovedkarakteren som møter motstand, men som reiser seg og vinner jenta til slutt. Det er så gjennomført, og kler musikken perfekt! For hver gang vi ser den oppdager vi nye fiffige detaljer og smiler fra øre til øre.»

Prisen består av en statuett og 25.000 kroner gitt av HQartist.

Hederlig omtale: Lokoy (Nils Bech): Relay Regi: Sebastian Kåss


Gnistprisen (Gitt av Altibox): HVORFOR ER DU SVART? Regi: Julie Skaufel

Juryens begrunnelse: «Også i år har Gnist-juryen sett mange fine kortfilmer. Vi ser klart at et eget kortfilmspråk er under utvikling, og vi har likt å se aktuelle spørsmål, humor og overraskende historier! Mange av filmene uttrykker nettopp det vi er på utkikk etter. Lidenskap, lekenhet og mot i skapelsen av filmen.  Årets vinner kjennetegnes av regissørens erfaring som skuespiller-instruktør og manusforfatter. Temaet er viktig – det har med alderdom å gjøre, og med å være mørk i huden. Filmskaperen bygger et omfattende univers med personer vi føler vi får bli kjent med, selv om vi bare møter en av dem. Det sier noe om stødigheten i filmhåndverket, siden filmen bare varer noen minutter.»

Fortellingen er personlig, morsom, trist, rørende og tankevekkende.

Vi har gleden av å gi Gnistprisen til Julie Skaufel for filmen Hvorfor er du svart?. Prisen består av 25.000 kroner gitt av Altibox, samt markedsføring og distribusjon av vinnerfilmen på Altibox’ strømmetjeneste.


Filmkritikerprisen (Gitt av Norsk filmkritikerlag) SOFIA, EN SOMMER. Regi: Eivind Landsvik

Juryens begrunnelse: På en poetisk og troverdig måte tar årets prisvinner tempen på samtidskulturen i sin tematisering av sorg og ungt kvinnelig utenforskap. Uten å bli for åpenbar utvikles en sår historie med flere lag, som biter seg fast i oss og blir værende. Kameraet dveler ved den kvinnelige hovedpersonen, som spilles med usedvanlig autensitet og hudløshet – en skuespillerprestasjon av første klasse. Med antydningens kunst tegnes både tragedie og håp. Gjennom møtet med en annen form for utenforskap skimtes sommerlyset på nytt.

Hederlig omtale: Om litt Regi: Sylvia LeFanu


Timeglasset (Gitt av Dramatikerforbundet) Anna Lian for manus i MOTVIND (regi: Jon Vatne)

«Årets vinner av Dramatikerforbundets Timeglass er en politisk feelgood-film med vidd, brodd og varme. Historien er en brytekamp mellom to karakterer med hvert sitt tydelige mål; hun er et friskt lokomotiv som durer på, mens han gjør sitt ypperste for å få henne over på nye spor. Filmen har en uforutsigbar utvikling hvor hver eneste replikk skreller et nytt lag av karakterene, og deres relasjon. Filmen har tydelig anslag, overraskende vendinger og en deilig, forløsende slutt. Filmen er skrevet av en forfatter med et budskap som hun brenner for. Men årets vinner kjennes likevel usedvanlig fri, uanstrengt og løssluppen, men først og fremst er den forankret i et solid og gjennomarbeidet manus som forankres både i det spesifikke miljøet, tematikken og dialogen. Årets vinner viser at man selv uten en stor og omfattende produksjon kan skape en fullendt filmfortelling, så lenge man har et godt manus, et dedikert crew, og en boks hjemmelaget sjokoladekake».


Norsk filmforbunds fagpris (Gitt av Norsk filmforbund): Lisa Enes og Lilja Ingolfsdottir for klipp av DET JEG ØNSKET DU HADDE SAGT TIL MEG, MEN ALDRI KOMMER TIL Å SI (regi: Lilja Ingolfsdottir)

Juryens begrunnelse: «Dette er en film som berører dypt, der klippen utmerker seg særlig med sømløs sammenføyning av mange ulike elementer som skaper en rik verden og inviterer til ettertanke lenge etter at filmen er ferdig. Norsk filmforbunds fagpris og 10.000 kroner går til Lisa Enes og Lilja Ingolfsdottir for klipp av Det jeg ønsker du hadde sagt til meg, men aldri kommer til å si

Hederlig omtale 1: Lyddesigner Nora Øland for VEGGDYR
(regi: Marlene Lyngstad)

Hederlig omtale 2: Lysmester Henning Høifødt for APART
(regi: Silas K. Henriksen, Cecilie Semec)

Kortfilmfestivalens prisvinnere

Kortfilmfestivalens prisvinnere

Gullstolen for beste norske kortfilm gikk til Ellen Ugelstad og «The Wonders beneath the sea». Det ble også en stor kveld for Eivind Landsvik som fikk to priser for ulike filmer.

Foto: fraThe Wonders beneath the sea

I går kveld ble prisene under årets Kortfilmfestival delt ut. Den gjeveste prisen, Gullstolen for beste norske kortfilm, gikk til Ellen Ugelstad og The Wonders beneath the sea. Prisen består av en statuett og 50.000 kroner gitt av Kortfilmfestivalen.

«Årets prisvinner er satt i intime og surrealistiske omgivelser. Juryen har virkelig latt seg imponere av et høyt filmatisk nivå og subtile, nyanserte skuespillerprestasjoner som lar oss oppleve to kvinners historie og generasjonsmotsetningen mellom dem. Den lar oss utforske hva det innebærer å hjelpe andre, men også hva det vil si å være et menneske i vår tid», heter det i begrunnelsen fra juryen.

Hederlig omtale gikk til Play Schengen av Gunhild Enger.

«Hederlig omtale går til en film som gledet juryen stort med sin skarpe og satiriske framstilling av gapet mellom sterke idealer og den harde virkeligheten i dagens Europa. Med stor kløkt håndterer regissøren sammensatte problemstillinger og situasjoner som bobler over i det absurde. Hederlig omtale går til Play Schengen av Gunhild Enger.»

Terje Vigen-prisen gikk til Mamma av Aslak Danbolt. Med prisen gis en bronsestatuett laget av Harald Oredam samt 10.000 kroner gitt av Grimstad kommune.

«Årets vinner av Terje Vigen-prisen blander fiksjon og virkelighet i en fortelling som ikke gir enkle svar, men gir publikum innblikk i en desperat kamp for å redde en man elsker. I en visuell stil der hovedpersonen omsluttes av en mørk og fuktig natt med forvrengte overflater, og med ikke-profesjonelle skuespiller som spiller versjoner av seg selv, har regissøren lykkes i å lage en stilistisk sterk og dypt humanistisk film.»

Det ble også en sterk festival for regissør Eivind Landsvik som ble tildelt to priser for ulike filmer: Gullstolen for beste musikkvideo, Boy Pablo: Hey Girl og Filmkritikerprisen for Sofia, en sommer.

 

DE ØVRIGE PRISENE:

Gullstolen for beste korte dokumentar: MY UNCLE TUDOR. Regi: Olga Lucovnicova

Juryens begrunnelse: Prisen går til en film som er imponerende modig, brutalt ærlig, og emosjonelt raus på en radikal måte. En film som med mange lag forholder seg til traumer og hvordan de ofte kan være vanskelig å få øye på.

Prisen består av en statuett og 50.000 kroner gitt av Aftenposten.

Hederlig omtale 1: Son of Sodom Regi: Theo Montoya

Hederlig omtale 2: The Communion of My Cousin Andrea Regi: Brandán Cerviño Abeledo


Gullstolen for beste internasjonale kortfilm: DUSTIN Regi: Naïla Guiguet

Juryens begrunnelse: «En rå og autentisk filmopplevelse. Sjeldent har natteliv blitt fanget så realistisk som i denne kortfilmen. I løpet av en natt på en technoklubb i utkanten av Paris møter vi en ung transperson og vennegjengen. Vi tas med på en rave av emosjoner og stemninger, fra energisk og euforisk til sårt og melankolsk, i søken etter nærhet, bekreftelse og å leve ut sin identitet på fredfullt vis.»

Prisen består av en statuett og 50.000 kroner gitt av Kortfilmfestivalen.

Hederlig omtale går til Dream av Santiago Sánchez.


Gullstolen for beste musikkvideo: BOY PABLO: HEY GIRL Regi: Eivind Landsvik

Juryens begrunnelse: «I denne musikkvideoen blir vi dratt inn i universet til Wachito Rico med en stemning som fanger en deilig nostalgisk estetikk både teknisk, i cast, kostymer og settdesign. Det lekes uhøytidelig og selvironisk med bruk av klassiske virkemidler som  freezeframe, font og en gøyal fortellerstemme. Hey Girl er en enkel, søt historie om den sjarmerende fomlende hovedkarakteren som møter motstand, men som reiser seg og vinner jenta til slutt. Det er så gjennomført, og kler musikken perfekt! For hver gang vi ser den oppdager vi nye fiffige detaljer og smiler fra øre til øre.»

Prisen består av en statuett og 25.000 kroner gitt av HQartist.

Hederlig omtale: Lokoy (Nils Bech): Relay Regi: Sebastian Kåss


Gnistprisen (Gitt av Altibox): HVORFOR ER DU SVART? Regi: Julie Skaufel

Juryens begrunnelse: «Også i år har Gnist-juryen sett mange fine kortfilmer. Vi ser klart at et eget kortfilmspråk er under utvikling, og vi har likt å se aktuelle spørsmål, humor og overraskende historier! Mange av filmene uttrykker nettopp det vi er på utkikk etter. Lidenskap, lekenhet og mot i skapelsen av filmen.  Årets vinner kjennetegnes av regissørens erfaring som skuespiller-instruktør og manusforfatter. Temaet er viktig – det har med alderdom å gjøre, og med å være mørk i huden. Filmskaperen bygger et omfattende univers med personer vi føler vi får bli kjent med, selv om vi bare møter en av dem. Det sier noe om stødigheten i filmhåndverket, siden filmen bare varer noen minutter.»

Fortellingen er personlig, morsom, trist, rørende og tankevekkende.

Vi har gleden av å gi Gnistprisen til Julie Skaufel for filmen Hvorfor er du svart?. Prisen består av 25.000 kroner gitt av Altibox, samt markedsføring og distribusjon av vinnerfilmen på Altibox’ strømmetjeneste.


Filmkritikerprisen (Gitt av Norsk filmkritikerlag) SOFIA, EN SOMMER. Regi: Eivind Landsvik

Juryens begrunnelse: På en poetisk og troverdig måte tar årets prisvinner tempen på samtidskulturen i sin tematisering av sorg og ungt kvinnelig utenforskap. Uten å bli for åpenbar utvikles en sår historie med flere lag, som biter seg fast i oss og blir værende. Kameraet dveler ved den kvinnelige hovedpersonen, som spilles med usedvanlig autensitet og hudløshet – en skuespillerprestasjon av første klasse. Med antydningens kunst tegnes både tragedie og håp. Gjennom møtet med en annen form for utenforskap skimtes sommerlyset på nytt.

Hederlig omtale: Om litt Regi: Sylvia LeFanu


Timeglasset (Gitt av Dramatikerforbundet) Anna Lian for manus i MOTVIND (regi: Jon Vatne)

«Årets vinner av Dramatikerforbundets Timeglass er en politisk feelgood-film med vidd, brodd og varme. Historien er en brytekamp mellom to karakterer med hvert sitt tydelige mål; hun er et friskt lokomotiv som durer på, mens han gjør sitt ypperste for å få henne over på nye spor. Filmen har en uforutsigbar utvikling hvor hver eneste replikk skreller et nytt lag av karakterene, og deres relasjon. Filmen har tydelig anslag, overraskende vendinger og en deilig, forløsende slutt. Filmen er skrevet av en forfatter med et budskap som hun brenner for. Men årets vinner kjennes likevel usedvanlig fri, uanstrengt og løssluppen, men først og fremst er den forankret i et solid og gjennomarbeidet manus som forankres både i det spesifikke miljøet, tematikken og dialogen. Årets vinner viser at man selv uten en stor og omfattende produksjon kan skape en fullendt filmfortelling, så lenge man har et godt manus, et dedikert crew, og en boks hjemmelaget sjokoladekake».


Norsk filmforbunds fagpris (Gitt av Norsk filmforbund): Lisa Enes og Lilja Ingolfsdottir for klipp av DET JEG ØNSKET DU HADDE SAGT TIL MEG, MEN ALDRI KOMMER TIL Å SI (regi: Lilja Ingolfsdottir)

Juryens begrunnelse: «Dette er en film som berører dypt, der klippen utmerker seg særlig med sømløs sammenføyning av mange ulike elementer som skaper en rik verden og inviterer til ettertanke lenge etter at filmen er ferdig. Norsk filmforbunds fagpris og 10.000 kroner går til Lisa Enes og Lilja Ingolfsdottir for klipp av Det jeg ønsker du hadde sagt til meg, men aldri kommer til å si

Hederlig omtale 1: Lyddesigner Nora Øland for VEGGDYR
(regi: Marlene Lyngstad)

Hederlig omtale 2: Lysmester Henning Høifødt for APART
(regi: Silas K. Henriksen, Cecilie Semec)

MENY