Æres-Oscar til Liv Ullmann

Æres-Oscar til Liv Ullmann

Oscar-akademiet har vedtatt å gi Liv Ullmann en æres-Oscar ved siden av Samuel L. Jackson, Danny Glover og Elaine May.

Foto: Liv Ullmann under innspillingen av «Frøken Julie»

Denne uken vedtok Oscar-akademiet hvem som blir tildelt de høythengende Honorary Oscars, eller Governors Awards.

Liv Ullmann er tidligere nominert to ganger til en Oscar, for Ingmar Bergmans Ansikt til ansikt og Jan Troels Utvandrerna. Dette blir derfor hennes første Oscarpris, om enn for lang og tro tjeneste (prisen må ikke forveksles med Oscars Lifetime Achievement Award). Prisen skal deles ut under akademiets såkalte Governors Awards, 15.januar i 2022.

«Liv Ullmanns modighet og emosjonelle åpenhet har gitt publikum dypt bevegende portretter på filmlerretet», heter det i begrunnelsen fra akademiet. «Vi er begeistret for å kunne ære fire prisvinnere som har hatt stor innflytelse på både filmen og samfunnet.»

Æresprisene skulle vært delt ut i år, men ble avlyst som følge av pandemien. I 2019 ble David Lynch, Wes Studi, Lina Wertmuller og Geena Davis tildelt samme prisen.

The Governors Awards ble etablert i 2009 for å kunne gi anerkjennelse til filmprofiler som Oscarshowet ikke har tid og plass til å gå i dybden av. For å være kandidat må du oppnå et visst antall stemmer fra akademiets medlemmer, etter flere innledende runder med avstemming innen de ulike faggruppene.

Liv Ullmanns bidrag til den internasjonale filmen er betydelig. Hun fikk sin første filmrolle i Edith Carlmars komedie Fjols til fjells i 1957, og sin første hovedrolle i Carlmars drama Ung flukt i 1959. På 1960-tallet fikk hun flere filmroller, blant annet i Tonny (1962) og Pan (1962). Hun spilte også i en lang rekke teateroppsetninger. Hennes internasjonale gjennombrudd kom med Jan Troells Utvandrerne (1971). For den tolkningen fikk hun en Golden Globe og ble nominert til Oscar for beste kvinnelige hovedrolle. Samarbeidet med Ingmar Bergman ble viktig for Ullmanns filmkarrière. Hun spilte i ti av filmene hans i løpet av årene 1966 til 2003, blant annet Persona (1966), En pasjon (1969), Hviskninger og rop (1972), Ansikt til ansikt (1976), Ormens egg (1977) og Høstsonaten (1978), samt TV-serien Scener fra et ekteskap (1972). Senere fulgte en omfangsrik skuespillerkarriere innen amerikansk film.

Ullmanns regidebut kom i 1982 med en episode av den kanadiske novellefilm-antologien Love. Den store regidebuten var den danske dramafilmen Sofie (1992). Siden har hun også regissert Kristin Lavransdatter (1995), Enskilda samtal (1996), Troløs (2000) og Frøken Julie (2014).

Æres-Oscar til Liv Ullmann

Æres-Oscar til Liv Ullmann

Oscar-akademiet har vedtatt å gi Liv Ullmann en æres-Oscar ved siden av Samuel L. Jackson, Danny Glover og Elaine May.

Foto: Liv Ullmann under innspillingen av «Frøken Julie»

Denne uken vedtok Oscar-akademiet hvem som blir tildelt de høythengende Honorary Oscars, eller Governors Awards.

Liv Ullmann er tidligere nominert to ganger til en Oscar, for Ingmar Bergmans Ansikt til ansikt og Jan Troels Utvandrerna. Dette blir derfor hennes første Oscarpris, om enn for lang og tro tjeneste (prisen må ikke forveksles med Oscars Lifetime Achievement Award). Prisen skal deles ut under akademiets såkalte Governors Awards, 15.januar i 2022.

«Liv Ullmanns modighet og emosjonelle åpenhet har gitt publikum dypt bevegende portretter på filmlerretet», heter det i begrunnelsen fra akademiet. «Vi er begeistret for å kunne ære fire prisvinnere som har hatt stor innflytelse på både filmen og samfunnet.»

Æresprisene skulle vært delt ut i år, men ble avlyst som følge av pandemien. I 2019 ble David Lynch, Wes Studi, Lina Wertmuller og Geena Davis tildelt samme prisen.

The Governors Awards ble etablert i 2009 for å kunne gi anerkjennelse til filmprofiler som Oscarshowet ikke har tid og plass til å gå i dybden av. For å være kandidat må du oppnå et visst antall stemmer fra akademiets medlemmer, etter flere innledende runder med avstemming innen de ulike faggruppene.

Liv Ullmanns bidrag til den internasjonale filmen er betydelig. Hun fikk sin første filmrolle i Edith Carlmars komedie Fjols til fjells i 1957, og sin første hovedrolle i Carlmars drama Ung flukt i 1959. På 1960-tallet fikk hun flere filmroller, blant annet i Tonny (1962) og Pan (1962). Hun spilte også i en lang rekke teateroppsetninger. Hennes internasjonale gjennombrudd kom med Jan Troells Utvandrerne (1971). For den tolkningen fikk hun en Golden Globe og ble nominert til Oscar for beste kvinnelige hovedrolle. Samarbeidet med Ingmar Bergman ble viktig for Ullmanns filmkarrière. Hun spilte i ti av filmene hans i løpet av årene 1966 til 2003, blant annet Persona (1966), En pasjon (1969), Hviskninger og rop (1972), Ansikt til ansikt (1976), Ormens egg (1977) og Høstsonaten (1978), samt TV-serien Scener fra et ekteskap (1972). Senere fulgte en omfangsrik skuespillerkarriere innen amerikansk film.

Ullmanns regidebut kom i 1982 med en episode av den kanadiske novellefilm-antologien Love. Den store regidebuten var den danske dramafilmen Sofie (1992). Siden har hun også regissert Kristin Lavransdatter (1995), Enskilda samtal (1996), Troløs (2000) og Frøken Julie (2014).

MENY