Regjeringen åpner for innreise for skuespillere

Regjeringen åpner for innreise for skuespillere

De nye lettelsene på restriksjonene for innreise kommer sent, men godt. Men kommer de i tide for Tordenfilms «Made in Oslo»?

Foto: Pia Tjelta og Jakob Cedergren i «Made in Oslo»

I går kunne næringsminister Iselin Nybø melde om at regjeringen åpner for at flere bedriftsledere, forskere, idrettsutøvere og skuespillere skal få innreise til Norge.

De siste månedene har flere norske produksjoner hatt store utfordringer med å gjennomføre innspillingene som følge av slike restriksjoner. For en måned siden meldte Tordenfilm om at selskapet kunne stå overfor konkurs, om ikke en av de sentrale skuespillerne, Jakob Cedergren, slapp inn i Norge til innspillingen av serien Made in Oslo.

Den nye unntaksordningen som næringsministeren redegjorde for skal inkludere personell som er strengt nødvendig for å unngå driftsstans i prosjekter eller bedrifter. Den gjøres bransjenøytral. Det stilles krav til at arbeidstakeren har spesialisert kompetanse, og at denne ikke er tilgjengelig i det norske arbeidsmarkedet.

Om dette vil redde Made in Oslo, vet ikke regissøren Marit Moum Aune. Hun forteller til NRK at produksjonen har måttet legge om på det meste mens Cedergren har ventet på innreisetillatelse. De har vært nødt til å spille inn alle scenene som ikke involverer Cedergren.

– Dersom han får innpass, må han sitte i karantene i opp mot ti dager. Både Jakob og Pia har nye prosjekter de skal i gang med i mai. Dersom det ikke løser seg nå, risikerer vi at hele prosjektet blir satt på vent i måneder eller kanskje til neste år, sier regissøren.

Også andre omfattende produksjoner, som Kampen om Narvik og En sjøens helt, har måttet gjøre om på sine planer som følge av innreiserestriksjonene.


Om Made in Oslo:

«Karakteren Elin, som spilles av Pia Tjelta, driver en fertilitetsklinikk med eksmannen, og er sindig og profesjonell i sin behandling av pasienter som ønsker det samme som henne selv. På privaten kjemper hun en tilsynelatende maktesløs i kamp mot hennes egen biologiske klokke.»

Kathrine Valen Zeiner (Wisting, Valkyrien, Øyevitne) er serieskaper og manusforfatter. Serien består av åtte episoder på 45 minutter og har forventet premiere på Viaplay i 2022. Serien regisseres av teaterinstruktør og koreograf Marit Moum Aune. Produsenter er Nina B. A. Figenschow og Ingunn Sundelin i Tordenfilm for Viaplay og Nordic Entertainment Group (NENT Group).


 

Regjeringen åpner for innreise for skuespillere

Regjeringen åpner for innreise for skuespillere

De nye lettelsene på restriksjonene for innreise kommer sent, men godt. Men kommer de i tide for Tordenfilms «Made in Oslo»?

Foto: Pia Tjelta og Jakob Cedergren i «Made in Oslo»

I går kunne næringsminister Iselin Nybø melde om at regjeringen åpner for at flere bedriftsledere, forskere, idrettsutøvere og skuespillere skal få innreise til Norge.

De siste månedene har flere norske produksjoner hatt store utfordringer med å gjennomføre innspillingene som følge av slike restriksjoner. For en måned siden meldte Tordenfilm om at selskapet kunne stå overfor konkurs, om ikke en av de sentrale skuespillerne, Jakob Cedergren, slapp inn i Norge til innspillingen av serien Made in Oslo.

Den nye unntaksordningen som næringsministeren redegjorde for skal inkludere personell som er strengt nødvendig for å unngå driftsstans i prosjekter eller bedrifter. Den gjøres bransjenøytral. Det stilles krav til at arbeidstakeren har spesialisert kompetanse, og at denne ikke er tilgjengelig i det norske arbeidsmarkedet.

Om dette vil redde Made in Oslo, vet ikke regissøren Marit Moum Aune. Hun forteller til NRK at produksjonen har måttet legge om på det meste mens Cedergren har ventet på innreisetillatelse. De har vært nødt til å spille inn alle scenene som ikke involverer Cedergren.

– Dersom han får innpass, må han sitte i karantene i opp mot ti dager. Både Jakob og Pia har nye prosjekter de skal i gang med i mai. Dersom det ikke løser seg nå, risikerer vi at hele prosjektet blir satt på vent i måneder eller kanskje til neste år, sier regissøren.

Også andre omfattende produksjoner, som Kampen om Narvik og En sjøens helt, har måttet gjøre om på sine planer som følge av innreiserestriksjonene.


Om Made in Oslo:

«Karakteren Elin, som spilles av Pia Tjelta, driver en fertilitetsklinikk med eksmannen, og er sindig og profesjonell i sin behandling av pasienter som ønsker det samme som henne selv. På privaten kjemper hun en tilsynelatende maktesløs i kamp mot hennes egen biologiske klokke.»

Kathrine Valen Zeiner (Wisting, Valkyrien, Øyevitne) er serieskaper og manusforfatter. Serien består av åtte episoder på 45 minutter og har forventet premiere på Viaplay i 2022. Serien regisseres av teaterinstruktør og koreograf Marit Moum Aune. Produsenter er Nina B. A. Figenschow og Ingunn Sundelin i Tordenfilm for Viaplay og Nordic Entertainment Group (NENT Group).


 

MENY