Tordenfilm «på kanten av stupet»

Tordenfilm «på kanten av stupet»

Tordenfilm risikerer konkurs om ikke tv-serien «Made in Oslo» får unntak fra koronareglene, advarer regissøren Marit Moum.

Foto: Pia Tjelta og Jakob Cedergren i «Made in Oslo»

– Hvis vi ikke får inn vår nøkkelperson, så tror jeg vi må forberede oss på at vi kanskje går konkurs, sier Marit Moum, regissøren av tv-serien Made in Oslo, til NRK nyheter.

Innspillingen av tv-serien som produseres av Tordenfilm for Viaplay er nemlig satt på vent. En av de sentrale skuespillerne, Jakob Cedergren, sitter koronafast i Danmark og slipper ikke inn i Norge.

Det norske lovverket gir kun adgang til innreise for utlendinger med arbeid definert som strengt nødvendig for å opprettholde aktiviteten i norske virksomheter. Foreløpig anses ikke filmer eller serier som viktige nok for norsk næringsliv til at unntak kan gjøres – om det da ikke dreier seg om en stor amerikansk blockbuster som Mission Impossible 8, som i fjor fikk unntak fra de norske karantenereglene.

Tordenfilm har så langt fått avslag på innreise for Cedergren.

– Vi opplever nok at dette betyr at filminnspilling ikke defineres som næring, altså kultur er ikke næring, sier Aune som ser mørkt på utsiktene. De har 50 dager med innspilling bak seg og mangler 40 dager, forteller hun til NRK.

– Vi taper en halv million hver dag med stans i innspillingen. Hvis vi ikke får inn vår nøkkelperson, så tror jeg vi må forberede oss på at vi kanskje går konkurs. Vi har ikke lyst til å sutre når Oslo nå stenger ned, men vi står på kanten av et stup.

Serieprosjektet kunne erstattet veldig mange, men ikke Jakob, som har spilt inn halve serien, forteller hun.

Tordenfilm har også skrevet brev til kulturminister Abid Raja, hvor de ber om et unntak for å få Cedergren til Norge. Kulturdepartementet har svart slik:

«Det er som kjent strenge innreiseregler til Norge nå på grunn av pandemisituasjonen, og hovedregelen er at kun utlendinger som er bosatt i Norge kan reise inn til Norge, i tillegg til alle norske borgere. Regjeringen evaluerer fortløpende om smittesituasjonen tilsier at flere kan reise inn til Norge. »


Om Made in Oslo:

«Karakteren Elin, som spilles av Pia Tjelta, driver en fertilitetsklinikk med eksmannen, og er sindig og profesjonell i sin behandling av pasienter som ønsker det samme som henne selv. På privaten kjemper hun en tilsynelatende maktesløs i kamp mot hennes egen biologiske klokke.»

Kathrine Valen Zeiner (Wisting, Valkyrien, Øyevitne) er serieskaper og manusforfatter.  Serien består av åtte episoder på 45 minutter og har forventet premiere på Viaplay i 2022. Serien regisseres av teaterinstruktør og koreograf Marit Moum Aune. Produsenter er Nina B. A. Figenschow og Ingunn Sundelin i Tordenfilm for Viaplay og Nordic Entertainment Group (NENT Group).


 

Tordenfilm «på kanten av stupet»

Tordenfilm «på kanten av stupet»

Tordenfilm risikerer konkurs om ikke tv-serien «Made in Oslo» får unntak fra koronareglene, advarer regissøren Marit Moum.

Foto: Pia Tjelta og Jakob Cedergren i «Made in Oslo»

– Hvis vi ikke får inn vår nøkkelperson, så tror jeg vi må forberede oss på at vi kanskje går konkurs, sier Marit Moum, regissøren av tv-serien Made in Oslo, til NRK nyheter.

Innspillingen av tv-serien som produseres av Tordenfilm for Viaplay er nemlig satt på vent. En av de sentrale skuespillerne, Jakob Cedergren, sitter koronafast i Danmark og slipper ikke inn i Norge.

Det norske lovverket gir kun adgang til innreise for utlendinger med arbeid definert som strengt nødvendig for å opprettholde aktiviteten i norske virksomheter. Foreløpig anses ikke filmer eller serier som viktige nok for norsk næringsliv til at unntak kan gjøres – om det da ikke dreier seg om en stor amerikansk blockbuster som Mission Impossible 8, som i fjor fikk unntak fra de norske karantenereglene.

Tordenfilm har så langt fått avslag på innreise for Cedergren.

– Vi opplever nok at dette betyr at filminnspilling ikke defineres som næring, altså kultur er ikke næring, sier Aune som ser mørkt på utsiktene. De har 50 dager med innspilling bak seg og mangler 40 dager, forteller hun til NRK.

– Vi taper en halv million hver dag med stans i innspillingen. Hvis vi ikke får inn vår nøkkelperson, så tror jeg vi må forberede oss på at vi kanskje går konkurs. Vi har ikke lyst til å sutre når Oslo nå stenger ned, men vi står på kanten av et stup.

Serieprosjektet kunne erstattet veldig mange, men ikke Jakob, som har spilt inn halve serien, forteller hun.

Tordenfilm har også skrevet brev til kulturminister Abid Raja, hvor de ber om et unntak for å få Cedergren til Norge. Kulturdepartementet har svart slik:

«Det er som kjent strenge innreiseregler til Norge nå på grunn av pandemisituasjonen, og hovedregelen er at kun utlendinger som er bosatt i Norge kan reise inn til Norge, i tillegg til alle norske borgere. Regjeringen evaluerer fortløpende om smittesituasjonen tilsier at flere kan reise inn til Norge. »


Om Made in Oslo:

«Karakteren Elin, som spilles av Pia Tjelta, driver en fertilitetsklinikk med eksmannen, og er sindig og profesjonell i sin behandling av pasienter som ønsker det samme som henne selv. På privaten kjemper hun en tilsynelatende maktesløs i kamp mot hennes egen biologiske klokke.»

Kathrine Valen Zeiner (Wisting, Valkyrien, Øyevitne) er serieskaper og manusforfatter.  Serien består av åtte episoder på 45 minutter og har forventet premiere på Viaplay i 2022. Serien regisseres av teaterinstruktør og koreograf Marit Moum Aune. Produsenter er Nina B. A. Figenschow og Ingunn Sundelin i Tordenfilm for Viaplay og Nordic Entertainment Group (NENT Group).


 

MENY