«Flukten over grensen» tildelt EFA Young Audience Award

«Flukten over grensen» tildelt EFA Young Audience Award

Johanne Helgelands «Flukten over grensen» er tildelt European Film Academys (EFA) Young Audience Award. Det er første gang en norsk film vinner denne prisen.

Filmen ble plukket ut som vinner av 3500 tenåringer fra til sammen 38 land. Vinneren ble kåret under en direktestrømmet prisutdeling fra Tyskland, der European Film Academy holder til. Det er EFA som administrerer European Film Awards.

Som vi har påpekt tidligere er det ikke noe dårlig selskap Johanne Helgeland og resten av filmteamet har måttet bryne seg på. De to konkurrerende filmene var kritikersuksessene Wolfwalkers av Tomm Moore & Ross Stewart og Pinocchio av Matteo Garrone.

Disse tre filmene hadde vært gjennom flere utvelgelsesprosesser før de endte opp som de tre nominerte, melder Norsk filminstitutt. To juryer har vært involvert, bestående av medlemmer fra EFAs styre og deretter tidligere jurymedlemmer fra andre Young Audience Awards. Men til slutt var det 3.500 tolv- til fjortenåringer fra 38 europeiske land som hver for seg så filmene og deretter stemte frem hvilken av disse tre filmene som ble beste europeiske barnefilm. I Norge er det Kristiansand Barnefilmfestival som organiserer den norske juryen, slik de også har gjort tidligere år.

Flukten over grensen oppnådde gode besøkstall før kinoene ble stengt ned i fjor mars. Tematikken har slått an, også utenfor Norges grenser, med salg til blant annet USA. Fortellingen om to barn som hjelper jødiske barn på flukt over grensen til Sverige under annen verdenskrig, er blitt en filmopplevelse for hele familien som kan by på spenning og tankevekkende spørsmål om krig. Hovedpersonen i Flukten over grensen er jenta Gerda, som drømmer seg bort i Alexandre Dumas’ fortelling om de tre musketerer. Krigens brutale realiteter kommer brått mye nærmere da foreldrene arresteres for motstandsarbeid, og Gerda og broren må hjelpe et jødisk søskenpar over grensa til Sverige.

Manusforfatter Maja Lunde fortalte regissør Johanne Helgeland først om ideen til Flukten over grensen for en del år siden, da det stadig var hos produksjonsselskapet Monster. I 2015 ble prosjektet overtatt av Maipo og produsent Cornelia Boysen. Lunde realiserte imidlertid fortellingen som barneboka «Over grensen» fra 2012, før det ble spillefilm basert på filmhistorien utviklet av Lunde og Espen Torkildsen – med Helgeland som regissør.

– Andre verdenskrig kommer alltid til å være et moralsk kompass, fortalte Helgeland i vårt intervju med henne fra ifjor. – Jeg synes det er veldig viktig at barn har en bevissthet om hva som skjedde under krigen. I en barnefilm kan vi ikke gå i dybden på alle sider av dette, men vi kan lage en film som gjør at de forhåpentligvis stiller spørsmål til foreldre og besteforeldre eller lærere, og starter en samtale som man kanskje ikke har så ofte lenger, sa Helgeland.

«Flukten over grensen» tildelt EFA Young Audience Award

«Flukten over grensen» tildelt EFA Young Audience Award

Johanne Helgelands «Flukten over grensen» er tildelt European Film Academys (EFA) Young Audience Award. Det er første gang en norsk film vinner denne prisen.

Filmen ble plukket ut som vinner av 3500 tenåringer fra til sammen 38 land. Vinneren ble kåret under en direktestrømmet prisutdeling fra Tyskland, der European Film Academy holder til. Det er EFA som administrerer European Film Awards.

Som vi har påpekt tidligere er det ikke noe dårlig selskap Johanne Helgeland og resten av filmteamet har måttet bryne seg på. De to konkurrerende filmene var kritikersuksessene Wolfwalkers av Tomm Moore & Ross Stewart og Pinocchio av Matteo Garrone.

Disse tre filmene hadde vært gjennom flere utvelgelsesprosesser før de endte opp som de tre nominerte, melder Norsk filminstitutt. To juryer har vært involvert, bestående av medlemmer fra EFAs styre og deretter tidligere jurymedlemmer fra andre Young Audience Awards. Men til slutt var det 3.500 tolv- til fjortenåringer fra 38 europeiske land som hver for seg så filmene og deretter stemte frem hvilken av disse tre filmene som ble beste europeiske barnefilm. I Norge er det Kristiansand Barnefilmfestival som organiserer den norske juryen, slik de også har gjort tidligere år.

Flukten over grensen oppnådde gode besøkstall før kinoene ble stengt ned i fjor mars. Tematikken har slått an, også utenfor Norges grenser, med salg til blant annet USA. Fortellingen om to barn som hjelper jødiske barn på flukt over grensen til Sverige under annen verdenskrig, er blitt en filmopplevelse for hele familien som kan by på spenning og tankevekkende spørsmål om krig. Hovedpersonen i Flukten over grensen er jenta Gerda, som drømmer seg bort i Alexandre Dumas’ fortelling om de tre musketerer. Krigens brutale realiteter kommer brått mye nærmere da foreldrene arresteres for motstandsarbeid, og Gerda og broren må hjelpe et jødisk søskenpar over grensa til Sverige.

Manusforfatter Maja Lunde fortalte regissør Johanne Helgeland først om ideen til Flukten over grensen for en del år siden, da det stadig var hos produksjonsselskapet Monster. I 2015 ble prosjektet overtatt av Maipo og produsent Cornelia Boysen. Lunde realiserte imidlertid fortellingen som barneboka «Over grensen» fra 2012, før det ble spillefilm basert på filmhistorien utviklet av Lunde og Espen Torkildsen – med Helgeland som regissør.

– Andre verdenskrig kommer alltid til å være et moralsk kompass, fortalte Helgeland i vårt intervju med henne fra ifjor. – Jeg synes det er veldig viktig at barn har en bevissthet om hva som skjedde under krigen. I en barnefilm kan vi ikke gå i dybden på alle sider av dette, men vi kan lage en film som gjør at de forhåpentligvis stiller spørsmål til foreldre og besteforeldre eller lærere, og starter en samtale som man kanskje ikke har så ofte lenger, sa Helgeland.

MENY