Sterkt kritisert Golden Globes gjorde et historisk valg

Sterkt kritisert Golden Globes gjorde et historisk valg

Netflix kom sterkt tilbake og Chloé Zhao ble den første kvinnen på 37 år som er tildelt prisen for beste regi. Men kritikken mot Golden Globes forsvinner ikke med det første.

Foto: Frances McDormand i «Nomadland»

Strømmetjenestene kom sterkt tilbake under årets Golden Globes Awards etter fjorårets dårlige uttelling. Netflix ble tildelt ti priser, deriblant for beste miniserie (The Queens Gambit). Amazon fikk sin første pris for beste komedie for Borat Subsequent Moviefilm. Men den gjeveste kategorien, for beste film, har strømmetjenestene ennå til gode å vinne. Den gikk til  Nomadland med Frances McDormand i hovedrollen som arbeidsløs på reise gjennom et Amerika i dyp krise. Tematisk reflekterte filmen årets prisutdeling godt. Den var en nedtonet affære, som seg hør og bør under en pandemi, uten rød løper og stor fanfare. Nomadland’s regissør Chloé Zhao er den første kvinnen på 37 år som er tildelt prisen for beste regi, og den første asiatisk-amerikanske kvinnen noen sinne.

Golden Globes-utdelingen skjer i regi av Hollywood Foreign Press Association, en sammenslutning av alle utenlandske journalister i Hollywood. HFPA har vært sterkt kritisert for å ha et lite mangfoldig utvalg medlemmer, og svarte med å prise en rekke filmfolk med minoritetsbakgrunn. Blant annet fikk avdøde Chadwick Boseman prisen for beste skuespiller for innsatsen i Ma Rainey’s Black Bottom og Andra Day ble tildelt prisen som beste skuespillerinne for rollen i The United States vs Billie Holiday. Men det får neppe kritikken til å stilne. Det amerikanske regissørlauget, Directors Guild, gikk hardt ut mot HFPA på sin facebookside og konstaterte at kosmetisk endringer ikke er nok.

For fraværet av mangfold er bare en av HFPA’s utfordringer. Golden Globes har lenge blitt oppfattet som Oscarprisens mindre seriøse lillebror som lett lar seg målbinde av å få være sammen med Hollywoodstjerner. Det er lenge siden Golden Globes var en god indikasjon på hvordan prisdrysset under Oscar vil fortone seg. Anklager om korrupsjon har dukket opp med jevne mellomrom. De siste årenes programleder Ricky Gervais har heller ikke lagt skjul på dette laget av korrupsjon som er innbakt i Golden Globes-glasuren. I år var han byttet ut med komikerne Amy Poehler og Tina Fey.

Alle prisvinnerne Golden Globes 2021

Beste film: «Nomadland». Beste komedie: «Borat Subsequent Moviefilm». Beste kvinnelige skuespiller i film: Andra Day i «The United States vs. Billie Holiday». Beste mannlige skuespiller i film: Chadwick Boseman i «Ma Rainey’s Black Bottom».  Beste kvinnelige skuespiller i komedie: Rosamund Pike i «I Care A Lot». Beste mannlige skuespiller i komedie: Sacha Baron Cohen i «Borat Subsequent Moviefilm». Beste kvinnelige birolle i film: Jodie Foster i «The Mauritanian». Beste mannlige birolle i film: Daniel Kaluuya i «Judas and the Black Messiah». Beste regi i film: Chloé Zhao for «Nomadland». Beste filmmanus: Aaron Sorkin for «The Trial of the Chicago 7». Beste animerte film: «Soul». Beste fremmedspråklige film: «Minari». Beste filmmusikk: Jon Batiste, Atticus Russ og Trent Reznor for «Soul». Beste sang: Io Sì (Seen) frå «The Life Ahead». Beste dramaserie: «The Crown». Beste komiserie: «Schitt’s Creek». Beste miniserie: «The Queen’s Gambit». Beste kvinnelige skuespiller i en miniserie: Anya Taylor-Joy i «The Queen’s Gambit». Beste mannlige skuespiller i en miniserie: Mark Ruffalo i «I Know This Much Is True». Beste kvinnelige skuespiller i en dramaserie: Emma Corrin i «The Crown». Beste mannlige skuespiller i dramaserie: Josh O’Connor i «The Crown». Beste kvinnelige skuespiller i en komiserie: Cathrine O’Hara i «Schitt’s Creek». Beste mannlige skuespiller i komiserie: Jason Sudeikis i «Ted Lasso». Beste kvinnelige birolle i dramaserie: Gillian Anderson i «The Crown». Beste mannlige birolle i dramaserie: John Boyega i «Small Axe». Cecil B. deMille Award: Jane Fonda. Carol Burnett Award: Norman Lear

(Prisvinnerne er hentet fra Nrk.no)

Sterkt kritisert Golden Globes gjorde et historisk valg

Sterkt kritisert Golden Globes gjorde et historisk valg

Netflix kom sterkt tilbake og Chloé Zhao ble den første kvinnen på 37 år som er tildelt prisen for beste regi. Men kritikken mot Golden Globes forsvinner ikke med det første.

Foto: Frances McDormand i «Nomadland»

Strømmetjenestene kom sterkt tilbake under årets Golden Globes Awards etter fjorårets dårlige uttelling. Netflix ble tildelt ti priser, deriblant for beste miniserie (The Queens Gambit). Amazon fikk sin første pris for beste komedie for Borat Subsequent Moviefilm. Men den gjeveste kategorien, for beste film, har strømmetjenestene ennå til gode å vinne. Den gikk til  Nomadland med Frances McDormand i hovedrollen som arbeidsløs på reise gjennom et Amerika i dyp krise. Tematisk reflekterte filmen årets prisutdeling godt. Den var en nedtonet affære, som seg hør og bør under en pandemi, uten rød løper og stor fanfare. Nomadland’s regissør Chloé Zhao er den første kvinnen på 37 år som er tildelt prisen for beste regi, og den første asiatisk-amerikanske kvinnen noen sinne.

Golden Globes-utdelingen skjer i regi av Hollywood Foreign Press Association, en sammenslutning av alle utenlandske journalister i Hollywood. HFPA har vært sterkt kritisert for å ha et lite mangfoldig utvalg medlemmer, og svarte med å prise en rekke filmfolk med minoritetsbakgrunn. Blant annet fikk avdøde Chadwick Boseman prisen for beste skuespiller for innsatsen i Ma Rainey’s Black Bottom og Andra Day ble tildelt prisen som beste skuespillerinne for rollen i The United States vs Billie Holiday. Men det får neppe kritikken til å stilne. Det amerikanske regissørlauget, Directors Guild, gikk hardt ut mot HFPA på sin facebookside og konstaterte at kosmetisk endringer ikke er nok.

For fraværet av mangfold er bare en av HFPA’s utfordringer. Golden Globes har lenge blitt oppfattet som Oscarprisens mindre seriøse lillebror som lett lar seg målbinde av å få være sammen med Hollywoodstjerner. Det er lenge siden Golden Globes var en god indikasjon på hvordan prisdrysset under Oscar vil fortone seg. Anklager om korrupsjon har dukket opp med jevne mellomrom. De siste årenes programleder Ricky Gervais har heller ikke lagt skjul på dette laget av korrupsjon som er innbakt i Golden Globes-glasuren. I år var han byttet ut med komikerne Amy Poehler og Tina Fey.

Alle prisvinnerne Golden Globes 2021

Beste film: «Nomadland». Beste komedie: «Borat Subsequent Moviefilm». Beste kvinnelige skuespiller i film: Andra Day i «The United States vs. Billie Holiday». Beste mannlige skuespiller i film: Chadwick Boseman i «Ma Rainey’s Black Bottom».  Beste kvinnelige skuespiller i komedie: Rosamund Pike i «I Care A Lot». Beste mannlige skuespiller i komedie: Sacha Baron Cohen i «Borat Subsequent Moviefilm». Beste kvinnelige birolle i film: Jodie Foster i «The Mauritanian». Beste mannlige birolle i film: Daniel Kaluuya i «Judas and the Black Messiah». Beste regi i film: Chloé Zhao for «Nomadland». Beste filmmanus: Aaron Sorkin for «The Trial of the Chicago 7». Beste animerte film: «Soul». Beste fremmedspråklige film: «Minari». Beste filmmusikk: Jon Batiste, Atticus Russ og Trent Reznor for «Soul». Beste sang: Io Sì (Seen) frå «The Life Ahead». Beste dramaserie: «The Crown». Beste komiserie: «Schitt’s Creek». Beste miniserie: «The Queen’s Gambit». Beste kvinnelige skuespiller i en miniserie: Anya Taylor-Joy i «The Queen’s Gambit». Beste mannlige skuespiller i en miniserie: Mark Ruffalo i «I Know This Much Is True». Beste kvinnelige skuespiller i en dramaserie: Emma Corrin i «The Crown». Beste mannlige skuespiller i dramaserie: Josh O’Connor i «The Crown». Beste kvinnelige skuespiller i en komiserie: Cathrine O’Hara i «Schitt’s Creek». Beste mannlige skuespiller i komiserie: Jason Sudeikis i «Ted Lasso». Beste kvinnelige birolle i dramaserie: Gillian Anderson i «The Crown». Beste mannlige birolle i dramaserie: John Boyega i «Small Axe». Cecil B. deMille Award: Jane Fonda. Carol Burnett Award: Norman Lear

(Prisvinnerne er hentet fra Nrk.no)

MENY