«Flukten over grensen» nominert til EFA Young Audience Award

«Flukten over grensen» nominert til EFA Young Audience Award

«Flukten over grensen» er nominert til European Film Academys Young Audience Award, ved siden av «Wolfwalkers» og «Pinocchio».

Den norske barne- og ungdomsfilmen Flukten over grensen er nominert til European Film Academys Young Audience Award. EFA har plukket ut tre filmer til nominasjonen som alle skal vises på VOD i 34 land.

Det er ikke noe dårlig selskap regissør Johanne Helgeland har havnet i. De to konkurrerende filmene er kritikersuksessene Wolfwalkers av Tomm Moore & Ross Stewart og Pinocchio av Matteo Garrone.

Det er en internasjonal komité som sammen med et utvalg ungdommer har valgt ut de tre filmene som skal vises i 34 land. I alle byene filmene vises vil de unge få anledning til å se europeiske kvalitetsfilmer og delta i diskusjoner om dem. Og det er disse ungdommene som til slutt skal kåre en vinner.

Flukten over grensen oppnådde gode besøkstall før kinoene ble stengt ned i fjor mars. Tematikken har slått an, også utenfor Norges grenser, med salg til blant annet USA. Fortellingen om to barn som hjelper jødiske barn på flukt over grensen til Sverige under annen verdenskrig, er blitt en filmopplevelse for hele familien som kan by på spenning og tankevekkende spørsmål om krig. Hovedpersonen i Flukten over grensen er jenta Gerda, som drømmer seg bort i Alexandre Dumas’ fortelling om de tre musketerer. Krigens brutale realiteter kommer brått mye nærmere da foreldrene arresteres for motstandsarbeid, og Gerda og broren må hjelpe et jødisk søskenpar over grensa til Sverige.

Manusforfatter Maja Lunde fortalte regissør Johanne Helgeland først om ideen til Flukten over grensen for en del år siden, da det stadig var hos produksjonsselskapet Monster. I 2015 ble prosjektet overtatt av Maipo og produsent Cornelia Boysen. Lunde realiserte imidlertid fortellingen som barneboka «Over grensen» fra 2012, før det ble spillefilm basert på filmhistorien utviklet av Lunde og Espen Torkildsen – med Helgeland som regissør.

– Andre verdenskrig kommer alltid til å være et moralsk kompass, fortalte Helgeland i vårt intervju med henne fra ifjor. – Jeg synes det er veldig viktig at barn har en bevissthet om hva som skjedde under krigen. I en barnefilm kan vi ikke gå i dybden på alle sider av dette, men vi kan lage en film som gjør at de forhåpentligvis stiller spørsmål til foreldre og besteforeldre eller lærere, og starter en samtale som man kanskje ikke har så ofte lenger, sa Helgeland.

«Flukten over grensen» nominert til EFA Young Audience Award

«Flukten over grensen» nominert til EFA Young Audience Award

«Flukten over grensen» er nominert til European Film Academys Young Audience Award, ved siden av «Wolfwalkers» og «Pinocchio».

Den norske barne- og ungdomsfilmen Flukten over grensen er nominert til European Film Academys Young Audience Award. EFA har plukket ut tre filmer til nominasjonen som alle skal vises på VOD i 34 land.

Det er ikke noe dårlig selskap regissør Johanne Helgeland har havnet i. De to konkurrerende filmene er kritikersuksessene Wolfwalkers av Tomm Moore & Ross Stewart og Pinocchio av Matteo Garrone.

Det er en internasjonal komité som sammen med et utvalg ungdommer har valgt ut de tre filmene som skal vises i 34 land. I alle byene filmene vises vil de unge få anledning til å se europeiske kvalitetsfilmer og delta i diskusjoner om dem. Og det er disse ungdommene som til slutt skal kåre en vinner.

Flukten over grensen oppnådde gode besøkstall før kinoene ble stengt ned i fjor mars. Tematikken har slått an, også utenfor Norges grenser, med salg til blant annet USA. Fortellingen om to barn som hjelper jødiske barn på flukt over grensen til Sverige under annen verdenskrig, er blitt en filmopplevelse for hele familien som kan by på spenning og tankevekkende spørsmål om krig. Hovedpersonen i Flukten over grensen er jenta Gerda, som drømmer seg bort i Alexandre Dumas’ fortelling om de tre musketerer. Krigens brutale realiteter kommer brått mye nærmere da foreldrene arresteres for motstandsarbeid, og Gerda og broren må hjelpe et jødisk søskenpar over grensa til Sverige.

Manusforfatter Maja Lunde fortalte regissør Johanne Helgeland først om ideen til Flukten over grensen for en del år siden, da det stadig var hos produksjonsselskapet Monster. I 2015 ble prosjektet overtatt av Maipo og produsent Cornelia Boysen. Lunde realiserte imidlertid fortellingen som barneboka «Over grensen» fra 2012, før det ble spillefilm basert på filmhistorien utviklet av Lunde og Espen Torkildsen – med Helgeland som regissør.

– Andre verdenskrig kommer alltid til å være et moralsk kompass, fortalte Helgeland i vårt intervju med henne fra ifjor. – Jeg synes det er veldig viktig at barn har en bevissthet om hva som skjedde under krigen. I en barnefilm kan vi ikke gå i dybden på alle sider av dette, men vi kan lage en film som gjør at de forhåpentligvis stiller spørsmål til foreldre og besteforeldre eller lærere, og starter en samtale som man kanskje ikke har så ofte lenger, sa Helgeland.

MENY