Nordisk Films talentpris til Benjamin Ree

Nordisk Films talentpris til Benjamin Ree

Benjamin Ree tildeles Norges viktigste filmtalentpris for «Kunstneren og tyven» – en film juryen mener er fortalt «mesterlig dramaturgisk». Se den digitale pris-seremonien her.

Med sin prisbelønte dokumentarfilm Kunstneren og tyven, har Benjamin Ree høstet stor oppmerksomhet blant verdens fremste filmkritikere og toppet filmlister verden over. I dag ble regissøren tildelt Norges viktigste filmtalentpris (du kan se den digitale seremonien lenger ned).

Nordisk Films talentpris består av 100 000 kroner og har som hensikt å hedre kreative filmtalenter som gjør sitt arbeid bak kamera. Juryen trekker frem Rees genuine vilje til å komme mennesker i møte. Han har vært modig og brukt et uvanlig grep med presensfortelling, som bidrar til at filmen virkelig står ut, heter det i begrunnelsen.

«Nordisk Film Prisen for 2020 går til en ung filmskaper som viser en genuin vilje til å komme mennesker i møte i sårbare livsfaser. Han utviser og skaper tillit til de som medvirker i filmen på en måte som gjør at publikum får en unik tilgang til karakterenes drømmer, håp, erfaringer og erkjennelser. Hans film er kompleks, fortalt mesterlig dramaturgisk. Ømme, opprivende og livsendrende øyeblikk utspiller seg mens kamera går. Han har flere roller i sine prosjekter, både som fotograf, manusforfatter og på lyd. Men det er først og fremst regissør han er. Vi vil gi denne prisen til Benjamin Ree for hva han så langt har gjort i sin karriere, men også som en oppmuntring til alt vi håper skal komme fra han siden

I Kunstneren og Tyven skildrer Benjamin Ree et uvanlig vennskap mellom en kunstner og en tyv. Filmens gripende fortellerstil er bare en av flere kvaliteter som gjør at den omtales som en av de beste filmene i 2020 av blant annet BBC, The Washington Post, The New York Times og Rolling Stone. Under Sundance Film festival stakk filmen også av med Special Jury Award.

– Det er en helt fantastisk ære å få ta imot Nordisk Film Prisen. Det er utrolig stas å få denne anerkjennelsen fra mine bransjekollegaer, sier Benjamin Ree.

– Ree har med filmen «Kunstneren og Tyven», vist at han er en fantastisk filmskaper. Han har løftet dokumentarfilmformatet og inspirerer andre filmskapere til å finne nye og unike måter å formidle historier på, sier juryleder Sveinung Golimo.

– Norsk dokumentarfilm er inne i en veldig god periode. Men det er sjeldent vi opplever at en norsk dokumentarfilm treffer, engasjerer og oppnår berømmelse på et nivå som Ree har gjort med denne filmen. Han er fortsatt tidlig i karrieren, og vi vil med denne prisen anerkjenne det arbeidet som ligger bak og oppmuntre til hans videre arbeid som filmskaper, fortsetter Golimo.

I tillegg til juryleder Sveinung Golimo (sjefsprodusent Nordisk Film), består juryen av Martin Sundland (produsent), Margreth Olin (regissør), Rolf Kristian Larsen (skuespiller), Vibeke Skistad (filmdistributør) og Mette Bølstad (manusforfatter).


Om Nordisk Film Prisen:

Nordisk Film Prisen ble delt ut første gang i Norge i 2015. Prisen deles ut av stiftelsen Nordisk Film Fonden. Formålet med prisen er å belønne et norsk talent som har vært med på å heve kvaliteten og kompetansen i norsk filmproduksjon. Det er sjette gang prisen deles ut i Norge og første gang seremonien gjennomføres som et digitalt arrangement. Tidligere vinnere er filmfotograf Anna Myking (Hevn, 2015), manusforfattere Halkawt Mustafa og Anders Fagerholt (El Clásico, 2016), VFX supervisor Lars Erik Hansen (2017), produksjonsdesigner Jørgen Stangeby Larsen (Skjelvet, 2018) og script Gjyljeta Berisha (Håp, 2019)


 

Nordisk Films talentpris til Benjamin Ree

Nordisk Films talentpris til Benjamin Ree

Benjamin Ree tildeles Norges viktigste filmtalentpris for «Kunstneren og tyven» – en film juryen mener er fortalt «mesterlig dramaturgisk». Se den digitale pris-seremonien her.

Med sin prisbelønte dokumentarfilm Kunstneren og tyven, har Benjamin Ree høstet stor oppmerksomhet blant verdens fremste filmkritikere og toppet filmlister verden over. I dag ble regissøren tildelt Norges viktigste filmtalentpris (du kan se den digitale seremonien lenger ned).

Nordisk Films talentpris består av 100 000 kroner og har som hensikt å hedre kreative filmtalenter som gjør sitt arbeid bak kamera. Juryen trekker frem Rees genuine vilje til å komme mennesker i møte. Han har vært modig og brukt et uvanlig grep med presensfortelling, som bidrar til at filmen virkelig står ut, heter det i begrunnelsen.

«Nordisk Film Prisen for 2020 går til en ung filmskaper som viser en genuin vilje til å komme mennesker i møte i sårbare livsfaser. Han utviser og skaper tillit til de som medvirker i filmen på en måte som gjør at publikum får en unik tilgang til karakterenes drømmer, håp, erfaringer og erkjennelser. Hans film er kompleks, fortalt mesterlig dramaturgisk. Ømme, opprivende og livsendrende øyeblikk utspiller seg mens kamera går. Han har flere roller i sine prosjekter, både som fotograf, manusforfatter og på lyd. Men det er først og fremst regissør han er. Vi vil gi denne prisen til Benjamin Ree for hva han så langt har gjort i sin karriere, men også som en oppmuntring til alt vi håper skal komme fra han siden

I Kunstneren og Tyven skildrer Benjamin Ree et uvanlig vennskap mellom en kunstner og en tyv. Filmens gripende fortellerstil er bare en av flere kvaliteter som gjør at den omtales som en av de beste filmene i 2020 av blant annet BBC, The Washington Post, The New York Times og Rolling Stone. Under Sundance Film festival stakk filmen også av med Special Jury Award.

– Det er en helt fantastisk ære å få ta imot Nordisk Film Prisen. Det er utrolig stas å få denne anerkjennelsen fra mine bransjekollegaer, sier Benjamin Ree.

– Ree har med filmen «Kunstneren og Tyven», vist at han er en fantastisk filmskaper. Han har løftet dokumentarfilmformatet og inspirerer andre filmskapere til å finne nye og unike måter å formidle historier på, sier juryleder Sveinung Golimo.

– Norsk dokumentarfilm er inne i en veldig god periode. Men det er sjeldent vi opplever at en norsk dokumentarfilm treffer, engasjerer og oppnår berømmelse på et nivå som Ree har gjort med denne filmen. Han er fortsatt tidlig i karrieren, og vi vil med denne prisen anerkjenne det arbeidet som ligger bak og oppmuntre til hans videre arbeid som filmskaper, fortsetter Golimo.

I tillegg til juryleder Sveinung Golimo (sjefsprodusent Nordisk Film), består juryen av Martin Sundland (produsent), Margreth Olin (regissør), Rolf Kristian Larsen (skuespiller), Vibeke Skistad (filmdistributør) og Mette Bølstad (manusforfatter).


Om Nordisk Film Prisen:

Nordisk Film Prisen ble delt ut første gang i Norge i 2015. Prisen deles ut av stiftelsen Nordisk Film Fonden. Formålet med prisen er å belønne et norsk talent som har vært med på å heve kvaliteten og kompetansen i norsk filmproduksjon. Det er sjette gang prisen deles ut i Norge og første gang seremonien gjennomføres som et digitalt arrangement. Tidligere vinnere er filmfotograf Anna Myking (Hevn, 2015), manusforfattere Halkawt Mustafa og Anders Fagerholt (El Clásico, 2016), VFX supervisor Lars Erik Hansen (2017), produksjonsdesigner Jørgen Stangeby Larsen (Skjelvet, 2018) og script Gjyljeta Berisha (Håp, 2019)


 

MENY