TIFF 2021: Sterk kvinneprofil på de norske spillefilmene

TIFF 2021: Sterk kvinneprofil på de norske spillefilmene

Ingvild Sve Flikke, Itonje Søimer Guttormsen og Guro Bruusgaard står for tre norske spillefilmer med verdenspremiere under Tromsø Internasjonale filmfestival.

Tromsø Internasjonale film festival (TIFF) har gjennom flere tiår viet seg til verdensfilmen i sin programmering, og det gjenspeiles selvsagt  i årets program. Men også den norske, lokale filmen får behørig plass. For fjerde gang har festivalen en egen seksjon viet norske langfilmer. I år blir det verdenspremiere på spillefilmene Ninjababy, Gritt og HAN. Dette er filmer som alle er regissert av kvinnelige regissører, og som «hver på sin måte utforsker eksistensielle spørsmål ved å leve i Norge akkurat nå», skriver festivalen på sin webside.

Ninjababy er åpningsfilm. Den markerer samtidig spillefilmdebuten til skuespillertalentet Kristine Kujath Thorp, som i 2021 blir aktuell i en lang rekke filmer. I vårt intervju med henne forteller hun om rollen i Ninjababy som hun omtaler som «en utrolig fet karakter»:

– Det er så innmari gøy å få spille en person som er så lite pretensiøs og så lite opptatt av utseende, som går rundt med fett hår og de slackeste klærne med en svær fuck you-finger til hele verden, og seg selv egentlig.

Yngvild Sve Flikkes nye film er en komedie med brodd, der livets store utfordringer sitter side om side med trivielle spørsmål og voksenlivets nådeløse realiteter. Ninjababy er løst basert på Inga Sætres brageprisvinnende tegneserieroman «Fallteknikk» fra 2011, og filmen krydres av Sætres unike illustrasjoner på en forfriskende og morsom måte. Spillefilmkonsulent Ståle Stein Berg ga prosjektet følgende skussmål da han bevilget støtte til det: ”Forelegget er underfundig, kvasst og morosamt, spekka med enkle, men slåande utsagn som «Det er ikke romantisk å bli smelt på tjukka, det er patetisk. Det er ikke kjærlighet, det er sperm».

Ninjababy

Itonje Søimer Guttormsen debuterer som spillefilmregissør med Gritt. Her fortsetter hun samarbeidet med skuespiller Birgitte Larsen fra kortfilmen Retrett, som ble premiert med kritikerprisen da den hadde premiere på kortfilmfestivalen i Grimstad i 2016 (senere ble den nominert til en Amanda).

I den nye filmen møter vi kunstneren Gritt som flytter til Oslo etter mange år i utlandet, men strever med å etablere seg.

«Gritt dro rett fra dramaskole til Hollywood, men møtte raskt veggen og endret kurs. 17 omflakkende år senere er hun tilbake i Oslo. Mens hennes tidligere studievenner gjør karrierer på Oslos teaterscener, brenner hun for å virkeliggjøre et stort, radikalt kunstprosjekt. Men det skorter på interesse og støtte. Når Gritt får et knusende avslag og samtidig mister leiligheten hun har lånt, blir livssituasjonen mer desperat. En mulighet til å assistere ved et teater oppstår, og Gritt griper sjansen. Hun snik-flytter inn bak scenen, og mens teatergruppa er på turné begynner Gritt på sin egen forestilling med mål om å begrave kapitalismen og patriarkatet for godt.»

Birgitte Larsen i «GRITT»

Guro Bruusgaards ble ifjor tildelt Eurimages Lab Project Award for sin presentasjon av langfilmprosjektet HAN.

Filmen rommer tre fortellinger om livene til to menn og en gutt – Harald, Eirik og Petter – en dag i Oslo. På ulike måter er de alle i en sosial og emosjonell oppløsning, og må på ulike måter håndtere sine utfordringer og omgivelser.

«Petter (60) er en anerkjent manusforfatter som vil lage film om nasjonalhelten Fritjof Nansen. Men når Petter får uventede problemer med finansieringen av filmen, utløser det en spiral av uheldige omstendigheter som kulminerer under det som skulle vært en hyggelig middag med gode venner samme kveld. En av de som har krysset hans vei denne dagen er Eirik (30). En gang har nok Eirik trodd på sin egen fortelling om firmaet han skal starte, men nå framstår han desperat i all sin oppførsel. Ikke minst er han manisk opptatt av å rette opp i en urett han mener Petter har begått. På en annen kant av Oslo, sliter Harald (11) med å finne seg til rette både på skolen og hjemme. Hvorfor blir han så fort sint? Når læreren hans forsøker finne ut hva som er galt, får hun ingen svar.»

«Et borende blikk på forventinger, roller og sosiale situasjoner, gir assosiasjoner til Ruben Östlunds samtidsportretter. Med humor og alvor, berører Guro Bruusgaards spillefilmdebut både overfladiske og mer dyptgående problemstillinger knyttet til mannsrollen i det moderne Norge.»

Fra innspillingen av «Han». Du kan lese vår reportasje fra filmsettet her.

Les også om de lokalt produserte kort- og dokumentarfilmene som har premiere under TIFF


 

TIFF 2021: Sterk kvinneprofil på de norske spillefilmene

TIFF 2021: Sterk kvinneprofil på de norske spillefilmene

Ingvild Sve Flikke, Itonje Søimer Guttormsen og Guro Bruusgaard står for tre norske spillefilmer med verdenspremiere under Tromsø Internasjonale filmfestival.

Tromsø Internasjonale film festival (TIFF) har gjennom flere tiår viet seg til verdensfilmen i sin programmering, og det gjenspeiles selvsagt  i årets program. Men også den norske, lokale filmen får behørig plass. For fjerde gang har festivalen en egen seksjon viet norske langfilmer. I år blir det verdenspremiere på spillefilmene Ninjababy, Gritt og HAN. Dette er filmer som alle er regissert av kvinnelige regissører, og som «hver på sin måte utforsker eksistensielle spørsmål ved å leve i Norge akkurat nå», skriver festivalen på sin webside.

Ninjababy er åpningsfilm. Den markerer samtidig spillefilmdebuten til skuespillertalentet Kristine Kujath Thorp, som i 2021 blir aktuell i en lang rekke filmer. I vårt intervju med henne forteller hun om rollen i Ninjababy som hun omtaler som «en utrolig fet karakter»:

– Det er så innmari gøy å få spille en person som er så lite pretensiøs og så lite opptatt av utseende, som går rundt med fett hår og de slackeste klærne med en svær fuck you-finger til hele verden, og seg selv egentlig.

Yngvild Sve Flikkes nye film er en komedie med brodd, der livets store utfordringer sitter side om side med trivielle spørsmål og voksenlivets nådeløse realiteter. Ninjababy er løst basert på Inga Sætres brageprisvinnende tegneserieroman «Fallteknikk» fra 2011, og filmen krydres av Sætres unike illustrasjoner på en forfriskende og morsom måte. Spillefilmkonsulent Ståle Stein Berg ga prosjektet følgende skussmål da han bevilget støtte til det: ”Forelegget er underfundig, kvasst og morosamt, spekka med enkle, men slåande utsagn som «Det er ikke romantisk å bli smelt på tjukka, det er patetisk. Det er ikke kjærlighet, det er sperm».

Ninjababy

Itonje Søimer Guttormsen debuterer som spillefilmregissør med Gritt. Her fortsetter hun samarbeidet med skuespiller Birgitte Larsen fra kortfilmen Retrett, som ble premiert med kritikerprisen da den hadde premiere på kortfilmfestivalen i Grimstad i 2016 (senere ble den nominert til en Amanda).

I den nye filmen møter vi kunstneren Gritt som flytter til Oslo etter mange år i utlandet, men strever med å etablere seg.

«Gritt dro rett fra dramaskole til Hollywood, men møtte raskt veggen og endret kurs. 17 omflakkende år senere er hun tilbake i Oslo. Mens hennes tidligere studievenner gjør karrierer på Oslos teaterscener, brenner hun for å virkeliggjøre et stort, radikalt kunstprosjekt. Men det skorter på interesse og støtte. Når Gritt får et knusende avslag og samtidig mister leiligheten hun har lånt, blir livssituasjonen mer desperat. En mulighet til å assistere ved et teater oppstår, og Gritt griper sjansen. Hun snik-flytter inn bak scenen, og mens teatergruppa er på turné begynner Gritt på sin egen forestilling med mål om å begrave kapitalismen og patriarkatet for godt.»

Birgitte Larsen i «GRITT»

Guro Bruusgaards ble ifjor tildelt Eurimages Lab Project Award for sin presentasjon av langfilmprosjektet HAN.

Filmen rommer tre fortellinger om livene til to menn og en gutt – Harald, Eirik og Petter – en dag i Oslo. På ulike måter er de alle i en sosial og emosjonell oppløsning, og må på ulike måter håndtere sine utfordringer og omgivelser.

«Petter (60) er en anerkjent manusforfatter som vil lage film om nasjonalhelten Fritjof Nansen. Men når Petter får uventede problemer med finansieringen av filmen, utløser det en spiral av uheldige omstendigheter som kulminerer under det som skulle vært en hyggelig middag med gode venner samme kveld. En av de som har krysset hans vei denne dagen er Eirik (30). En gang har nok Eirik trodd på sin egen fortelling om firmaet han skal starte, men nå framstår han desperat i all sin oppførsel. Ikke minst er han manisk opptatt av å rette opp i en urett han mener Petter har begått. På en annen kant av Oslo, sliter Harald (11) med å finne seg til rette både på skolen og hjemme. Hvorfor blir han så fort sint? Når læreren hans forsøker finne ut hva som er galt, får hun ingen svar.»

«Et borende blikk på forventinger, roller og sosiale situasjoner, gir assosiasjoner til Ruben Östlunds samtidsportretter. Med humor og alvor, berører Guro Bruusgaards spillefilmdebut både overfladiske og mer dyptgående problemstillinger knyttet til mannsrollen i det moderne Norge.»

Fra innspillingen av «Han». Du kan lese vår reportasje fra filmsettet her.

Les også om de lokalt produserte kort- og dokumentarfilmene som har premiere under TIFF


 

MENY