NRK vil ikke sensurere eget arkiv

NRK vil ikke sensurere eget arkiv

NRK-arkivet har innhold som ikke tåler dagens lys uten kontekst, inkludert blackface-innslag. Men underholdningsredaktør Charlo Halvorsen vil ikke redigere det bort av den grunn.

I går kunne vi melde om hvordan Discoverys beslutning om å fjerne Nissene over skog og hei på grunn av blackface-liknende innslag, har utløst reaksjoner i bransjen.

«Blackface» er et amerikansk begrep som tilsier at man sminker en hvit person for å fremstå som en person med mørk hudfarge. Praksisen, som var utbredt i underholdningsbransjen på 1910- og 20-tallet, har rasistiske røtter.

Den kanalen med flest slike historiske innslag, NRK, har imidlertid ingen planer om å gå sitt omfangsrike arkiv nærmere i sømmene, forteller underholdningsredaktør Charlo Halvorsen til NRK.

NRK-arkivet er det største i sitt slag i Norge og Norden, og inneholder opptak helt tilbake til tv-alderens spede barndom, da det ble produsert og vist innhold som med dagens øyne ikke har tålt tidens tann.

Men også i nyere tid er det produsert og vist innhold som noen opplever som problematisk. Kritikerne har trukket fram Trygdekontoret som et nylig eksempel, men også Borettslaget og Tre brødre som ikke er brødre – de to sistnevnte humorprogram med satire som hyppige innslag.

Halvorsen understreker overfor NRK at han og redaksjonen har en stor bevissthet om hva som kan oppfattes som rasistisk i forhold til alt de publiserer. Han hevder at NRK derfor unngår å bruke ord og virkemidler fra tidligere perioder når de publiserer i dag. Men de har ikke tatt stilling til om de burde merke noe av dette innholdet, noe som er blitt foreslått.

– Mye av det man finner i arkivet er fra tidligere, da man hadde en annen holdning til hva som var greit eller ikke. Uten at det på det tidspunktet var ment rasistisk eller nedsettende. Det tror jeg vårt publikum forstår. Derfor ønsker vi ikke å redigere arkivet vårt.

Også i år vil NRK vise Jul i Borettslaget, med blant annet norskpakistanske Ali Silmandar, spilt av Robert Stoltenberg som er sminket mørk i huden.

– Det blir vanskelig å frikoble det fra alt serien har av univers og intensjon og så putte alt i samme sekken. Robert Stoltenberg spiller kvinner, heterofile og homofile. Og Ali, sier etikkredaktør Per Arne Kalbakk til VG.

NRK vil ikke sensurere eget arkiv

NRK vil ikke sensurere eget arkiv

NRK-arkivet har innhold som ikke tåler dagens lys uten kontekst, inkludert blackface-innslag. Men underholdningsredaktør Charlo Halvorsen vil ikke redigere det bort av den grunn.

I går kunne vi melde om hvordan Discoverys beslutning om å fjerne Nissene over skog og hei på grunn av blackface-liknende innslag, har utløst reaksjoner i bransjen.

«Blackface» er et amerikansk begrep som tilsier at man sminker en hvit person for å fremstå som en person med mørk hudfarge. Praksisen, som var utbredt i underholdningsbransjen på 1910- og 20-tallet, har rasistiske røtter.

Den kanalen med flest slike historiske innslag, NRK, har imidlertid ingen planer om å gå sitt omfangsrike arkiv nærmere i sømmene, forteller underholdningsredaktør Charlo Halvorsen til NRK.

NRK-arkivet er det største i sitt slag i Norge og Norden, og inneholder opptak helt tilbake til tv-alderens spede barndom, da det ble produsert og vist innhold som med dagens øyne ikke har tålt tidens tann.

Men også i nyere tid er det produsert og vist innhold som noen opplever som problematisk. Kritikerne har trukket fram Trygdekontoret som et nylig eksempel, men også Borettslaget og Tre brødre som ikke er brødre – de to sistnevnte humorprogram med satire som hyppige innslag.

Halvorsen understreker overfor NRK at han og redaksjonen har en stor bevissthet om hva som kan oppfattes som rasistisk i forhold til alt de publiserer. Han hevder at NRK derfor unngår å bruke ord og virkemidler fra tidligere perioder når de publiserer i dag. Men de har ikke tatt stilling til om de burde merke noe av dette innholdet, noe som er blitt foreslått.

– Mye av det man finner i arkivet er fra tidligere, da man hadde en annen holdning til hva som var greit eller ikke. Uten at det på det tidspunktet var ment rasistisk eller nedsettende. Det tror jeg vårt publikum forstår. Derfor ønsker vi ikke å redigere arkivet vårt.

Også i år vil NRK vise Jul i Borettslaget, med blant annet norskpakistanske Ali Silmandar, spilt av Robert Stoltenberg som er sminket mørk i huden.

– Det blir vanskelig å frikoble det fra alt serien har av univers og intensjon og så putte alt i samme sekken. Robert Stoltenberg spiller kvinner, heterofile og homofile. Og Ali, sier etikkredaktør Per Arne Kalbakk til VG.

MENY