Discoverys blackface-sensur skaper debatt

Discoverys blackface-sensur skaper debatt

Discoverys beslutning om å fjerne «Nissene over skog og hei» på grunn av blackface-innslag, har utløst reaksjoner i bransjen, positive som negative.

Torsdag valgte Discovery å fjerne juleserien Nissene over skog og hei fra 2011.

Bakgrunnen for den uvanlige beslutningen var blant annet at Instagram-kontoen «rasisme_i_norge» delte et innlegg der serien ble kritisert for å bruke rasisme som satirisk virkemiddel. Enkelte av kritikerne mener at serien anvender «blackface» på en rasistisk måte. «Blackface» er et amerikansk begrep som tilsier at man sminker en hvit person for å fremstå som en person med mørk hudfarge. Praksisen, som var særlig utbredt i underholdningsbransjen på 1920- og 30-tallet, har dype rasistiske røtter.

Karakteren det her er snakk om er Ernst-Øyvind, som spilles av komiker Espen Eckbo (som foreløpig ikke har villet uttale seg om saken).

Kommunikasjonsdirektør i Discovery, Hanne McBride, har overfor God kveld Norge beklaget at serien ikke har vært utsatt for en grundigere gjennomgang før publisering. Hun vil likevel understreke at Eckbo ikke hadde noen vonde intensjoner bak karakteren.

– Blackface som komisk grep har sitt utspring i en rasistisk tradisjon, der humoren lå i å etterape svarte i sørstatene og å gjøre narr av stereotypiene. Vi er 100 prosent sikre på at det aldri har vært poenget eller intensjonen bak Espen Eckbos karakter Ernst Øyvind, og at verken Eckbo eller serien har noen rasistisk motivasjon. Men blackface som komisk grep er utdatert, sier hun til VG.

– Vi tror også at samfunnet er tjent med at noen grensedragninger markeres tydelig. Det er til sammenlikning ikke veldig mange år siden det var sosialt akseptabelt å bruke n-ordet.

Etter denne sensuren har reaksjonene vært mange, både positive og negative.

Komiker Jonis Josef synes det er fint å se at Discovery/Dplay valgte å avpublisere julekalenderen.

– Jeg tenker at det er sporty av Dplay å ta den avgjørelsen, for det er vanskelig. Blackface er veldig ukult i 2020, men man må nok komme fra et nyansert sted. Det å fjerne det er riktig, men det å skulle kalle Eckbo rasist er ikke riktig, sier Josef til VG.

Programleder Mads Hansen mener på sin side at beslutningen er unødvendig.

– Alle er enige om at blackface er rasistisk, men utfra definisjonen på blackface så er det å karikere en mørkhudet og da overdrive de negative egenskapene. Det mener jeg bestemt ikke er tilfelle her, sier han til TV2 Nyheter og legger til:

– I tillegg til det hevder mange: kunne de ikke bare castet en mørkhudet, men da ser de ikke hele bildet. Denne karakteren kommer fra «mandagsklubben» sammen med en rekke forskjellige karakter og ble tatt med over til julekalenderen.

Harald Eia, som lenge lå i front med å pushe grensene for norsk humor, mener at «blackface» utvilsomt er rasistisk. Men han er i tvil om alle karakterer som er sminket mørkere i ansiktet kan kalles «blackface», sier han til VG.

Et eksempel er sketsjen «Et spørsmål om respekt» fra NRK-programmet Tre brødre som ikke er brødre som gikk på tidlig 2000-tallet, og som fortsatt er tilgjengelig på NRK TV. Der spiller Eia en pakistansk regissør som er over gjennomsnittet opptatt av respekt.

– Jeg visste alltid at blackface er jævlig rasistisk, men det vi forbandt det med historisk var svart maling i ansiktet og leppene malt store og røde på en hvit person, i det formålet å gjøre narr av svarte, sier Eia.

Discoverys blackface-sensur skaper debatt

Discoverys blackface-sensur skaper debatt

Discoverys beslutning om å fjerne «Nissene over skog og hei» på grunn av blackface-innslag, har utløst reaksjoner i bransjen, positive som negative.

Torsdag valgte Discovery å fjerne juleserien Nissene over skog og hei fra 2011.

Bakgrunnen for den uvanlige beslutningen var blant annet at Instagram-kontoen «rasisme_i_norge» delte et innlegg der serien ble kritisert for å bruke rasisme som satirisk virkemiddel. Enkelte av kritikerne mener at serien anvender «blackface» på en rasistisk måte. «Blackface» er et amerikansk begrep som tilsier at man sminker en hvit person for å fremstå som en person med mørk hudfarge. Praksisen, som var særlig utbredt i underholdningsbransjen på 1920- og 30-tallet, har dype rasistiske røtter.

Karakteren det her er snakk om er Ernst-Øyvind, som spilles av komiker Espen Eckbo (som foreløpig ikke har villet uttale seg om saken).

Kommunikasjonsdirektør i Discovery, Hanne McBride, har overfor God kveld Norge beklaget at serien ikke har vært utsatt for en grundigere gjennomgang før publisering. Hun vil likevel understreke at Eckbo ikke hadde noen vonde intensjoner bak karakteren.

– Blackface som komisk grep har sitt utspring i en rasistisk tradisjon, der humoren lå i å etterape svarte i sørstatene og å gjøre narr av stereotypiene. Vi er 100 prosent sikre på at det aldri har vært poenget eller intensjonen bak Espen Eckbos karakter Ernst Øyvind, og at verken Eckbo eller serien har noen rasistisk motivasjon. Men blackface som komisk grep er utdatert, sier hun til VG.

– Vi tror også at samfunnet er tjent med at noen grensedragninger markeres tydelig. Det er til sammenlikning ikke veldig mange år siden det var sosialt akseptabelt å bruke n-ordet.

Etter denne sensuren har reaksjonene vært mange, både positive og negative.

Komiker Jonis Josef synes det er fint å se at Discovery/Dplay valgte å avpublisere julekalenderen.

– Jeg tenker at det er sporty av Dplay å ta den avgjørelsen, for det er vanskelig. Blackface er veldig ukult i 2020, men man må nok komme fra et nyansert sted. Det å fjerne det er riktig, men det å skulle kalle Eckbo rasist er ikke riktig, sier Josef til VG.

Programleder Mads Hansen mener på sin side at beslutningen er unødvendig.

– Alle er enige om at blackface er rasistisk, men utfra definisjonen på blackface så er det å karikere en mørkhudet og da overdrive de negative egenskapene. Det mener jeg bestemt ikke er tilfelle her, sier han til TV2 Nyheter og legger til:

– I tillegg til det hevder mange: kunne de ikke bare castet en mørkhudet, men da ser de ikke hele bildet. Denne karakteren kommer fra «mandagsklubben» sammen med en rekke forskjellige karakter og ble tatt med over til julekalenderen.

Harald Eia, som lenge lå i front med å pushe grensene for norsk humor, mener at «blackface» utvilsomt er rasistisk. Men han er i tvil om alle karakterer som er sminket mørkere i ansiktet kan kalles «blackface», sier han til VG.

Et eksempel er sketsjen «Et spørsmål om respekt» fra NRK-programmet Tre brødre som ikke er brødre som gikk på tidlig 2000-tallet, og som fortsatt er tilgjengelig på NRK TV. Der spiller Eia en pakistansk regissør som er over gjennomsnittet opptatt av respekt.

– Jeg visste alltid at blackface er jævlig rasistisk, men det vi forbandt det med historisk var svart maling i ansiktet og leppene malt store og røde på en hvit person, i det formålet å gjøre narr av svarte, sier Eia.

MENY