GRITT til hovedkonkurransen i Rotterdam

GRITT til hovedkonkurransen i Rotterdam

Itonje Søimer Guttormsens «GRITT» med Birgitte Larsen i hovedrollen er tatt ut til hovedkonkurransen ved filmfestivalen i Rotterdam. Ane Hjort Guttu deltar for fjerde gang i festivalens kortfilmprogram.

Itonje Søimer Guttormsens første spillefilm GRITT er valgt ut til hovedkonkurransen ved filmfestivalen i Rotterdam. Ane Hjort Guttu deltar for fjerde gang i festivalens kortfilmprogram med Manifest.

Rotterdam filmfestival er en av Europas viktigste filmfestivaler. I 2021 feirer festivalen sitt 50-årsjubileum og skal gjennomføres med en blanding av digitale og fysiske visninger. Hovedkonkurransen for spillefilm er anerkjent som en arena der man kan oppdage nye regissør-talenter. Tidligere har filmer av regissører som Christopher Nolan og Kelly Reichardt vært valgt ut.

GRITT skal konkurrere med en rekke profilerte internasjonale filmskapere (se alle titlene til slutt i saken). Det er 17 år siden sist en norsk film har blitt invitert til denne hovedkonkurransen, melder filmens norske produsent Mer Film.

Søimer Guttormsen gjorde seg bemerket med sin kortfilm Retrett  fra 2016. Den hadde også premiere ved filmfestivalen i Rotterdam og var Amanda-nominert.

Retrett er en vakker film om mislykkethet, relasjoner, drømmer og seire, og skuespiller Birgitte Larsen gjør en fantastisk prestasjon i hovedrollen”, skrev Helene Aalborg i sin oppsummering fra Grimstad her på rushprint.no.

Også i GRITT har Larsen hovedrollen.

Filmen beskrives av produsenten Mer Film som «en original, morsom og uforutsigbar skildring av dagens samfunn, med en svært ukonvensjonell kvinnelig hovedperson i sentrum.»

«Gritt, som en gang het Gry-Jeanette, dro rett fra dramaskole til Hollywood, men møtte raskt veggen og endret kurs. 17 omflakkende år senere er hun tilbake i Oslo. Mens hennes tidligere studievenner gjør karrierer på Oslos teaterscener, brenner hun for å virkeliggjøre et stort, radikalt kunstprosjekt. Men det skorter på interesse og støtte.

Når Gritt får et knusende avslag og samtidig mister leiligheten hun har lånt, blir livssituasjonen desperat. En mulighet til å assistere ved et teater oppstår, og Gritt griper sjansen. Hun snik-flytter inn bak scenen, og mens teatergruppa er på turné begynner Gritt på sin egen forestilling med mål om å begrave kapitalismen og patriarkatet for godt.»

GRITT har norsk premiere ved Tromsø filmfestival i januar. Filmen kommer på kino i løpet av våren.

Itonje Søimer Guttormsen (foto: Ingrid Eggen)

Ane Hjort Guttu deltar for fjerde gang i festivalens kortfilmprogram. Tidligere titler er Uten tittel (Byen om natta), Dette er alle steder og Tiden går. Hennes nye film Manifest er «en fiktiv historie om en kunstskole som på overflaten fungerer som institutt for fine art i et stort, konsolidert universitet. I hemmelighet opererer imidlertid dette instituttet som en autonom, eksperimentell skole med egne regler for undervisning, evaluering, rapport, plan, opptak og ledelse. For eksempel har skolen en «skinndekan», mens studenter og ansatte egentlig har valgt en annen, uoffisiell rektor. Det bookes inn deltakere på fiktive kurs i den felles digitale læringsplattformen, mens det lages andre, hemmelige prosjekter som bare studenter og lærere vet om og som kun presenteres analogt.»

Ane Hjort Guttu

Om Itonje Søimer Guttormsen: Guttormsen (f. 1979) er regissør bosatt i Oslo, med utdannelse fra European Film College i Danmark, Den norske filmskolen og Akademin Valand i Sverige. Hennes kortfilm RETRETT fra 2016 gjorde seg bemerket ved festivaler i inn- og utland. Søimer Guttormsen leder performance gruppen «Lilithistene» som senest var å se ved Akershus Kunstsenter våren 2020, og er opphavskvinne for kunstfilmfestivalen ByFlimmer og KORET. GRITT er hennes spillefilmdebut

Om Ane Hjort Guttu: Guttu (1971) er billedkunstner bosatt i Oslo. Hun arbeider innenfor en rekke ulike medier, men har i de siste årene hovedsakelig konsentrert seg om film- og videoverk som spenner fra undersøkende dokumentarfilm til poetisk fiksjon. Arbeidene hennes tar for seg forholdet mellom frihet og makt, økonomi og offentlig rom, sosial endring og enkeltpersoners handlingsrom. Guttu er også aktiv som kurator og skribent, og hun er professor ved Kunsthøyskolen i Oslo, avd. Kunstakademiet. Hun har selv skrevet manus, regissert og produsert Manifest sammen med Aldeles film.


Tiger Competition 2021 selection – hovedkonkurransen, spillefilm:

 • Agate mousse, Selim Mourad, 2021, Lebanon, world premiere
 • Bebia, à mon seul désir, Juja Dobrachkous, 2021, Georgia/UK, world premiere
 • Bipolar, Queena Li, 2021, China, world premiere
 • Black Medusa, ismaël, Youssef Chebbi, 2021, Tunisia, world premiere
 • A Corsican Summer, Pascal Tagnati, 2021, France, world premiere
 • The Edge of Daybreak, Taiki Sakpisit, 2021, Thailand/Switzerland, world premiere
 • Feast, Tim Leyendekker, 2021, Netherlands, world premiere
 • Friends and Strangers, James Vaughan, 2021, Australia, world premiere
 • Gritt, Itonje Søimer Guttormsen, 2020, Norway, international premiere
 • Landscapes of Resistance, Marta Popivoda, 2020, Serbia/Germany/France, world premiere
 • Liborio, Nino Martínez Sosa, 2021, Dominican Republic/Puerto Rico/Qatar, world premiere
 • Looking for Venera, Norika Sefa, 2021, Kosovo/Macedonia, world premiere
 • Madalena, Madiano Marcheti, 2021, Brazil, world premiere
 • Mayday, Karen Cinorre, 2021, USA, international premiere
 • Mighty Flash, Ainhoa Rodríguez, 2021, Spain, world premiere
 • Pebbles, Vinothraj P.S., 2021, India, world premiere

GRITT til hovedkonkurransen i Rotterdam

GRITT til hovedkonkurransen i Rotterdam

Itonje Søimer Guttormsens «GRITT» med Birgitte Larsen i hovedrollen er tatt ut til hovedkonkurransen ved filmfestivalen i Rotterdam. Ane Hjort Guttu deltar for fjerde gang i festivalens kortfilmprogram.

Itonje Søimer Guttormsens første spillefilm GRITT er valgt ut til hovedkonkurransen ved filmfestivalen i Rotterdam. Ane Hjort Guttu deltar for fjerde gang i festivalens kortfilmprogram med Manifest.

Rotterdam filmfestival er en av Europas viktigste filmfestivaler. I 2021 feirer festivalen sitt 50-årsjubileum og skal gjennomføres med en blanding av digitale og fysiske visninger. Hovedkonkurransen for spillefilm er anerkjent som en arena der man kan oppdage nye regissør-talenter. Tidligere har filmer av regissører som Christopher Nolan og Kelly Reichardt vært valgt ut.

GRITT skal konkurrere med en rekke profilerte internasjonale filmskapere (se alle titlene til slutt i saken). Det er 17 år siden sist en norsk film har blitt invitert til denne hovedkonkurransen, melder filmens norske produsent Mer Film.

Søimer Guttormsen gjorde seg bemerket med sin kortfilm Retrett  fra 2016. Den hadde også premiere ved filmfestivalen i Rotterdam og var Amanda-nominert.

Retrett er en vakker film om mislykkethet, relasjoner, drømmer og seire, og skuespiller Birgitte Larsen gjør en fantastisk prestasjon i hovedrollen”, skrev Helene Aalborg i sin oppsummering fra Grimstad her på rushprint.no.

Også i GRITT har Larsen hovedrollen.

Filmen beskrives av produsenten Mer Film som «en original, morsom og uforutsigbar skildring av dagens samfunn, med en svært ukonvensjonell kvinnelig hovedperson i sentrum.»

«Gritt, som en gang het Gry-Jeanette, dro rett fra dramaskole til Hollywood, men møtte raskt veggen og endret kurs. 17 omflakkende år senere er hun tilbake i Oslo. Mens hennes tidligere studievenner gjør karrierer på Oslos teaterscener, brenner hun for å virkeliggjøre et stort, radikalt kunstprosjekt. Men det skorter på interesse og støtte.

Når Gritt får et knusende avslag og samtidig mister leiligheten hun har lånt, blir livssituasjonen desperat. En mulighet til å assistere ved et teater oppstår, og Gritt griper sjansen. Hun snik-flytter inn bak scenen, og mens teatergruppa er på turné begynner Gritt på sin egen forestilling med mål om å begrave kapitalismen og patriarkatet for godt.»

GRITT har norsk premiere ved Tromsø filmfestival i januar. Filmen kommer på kino i løpet av våren.

Itonje Søimer Guttormsen (foto: Ingrid Eggen)

Ane Hjort Guttu deltar for fjerde gang i festivalens kortfilmprogram. Tidligere titler er Uten tittel (Byen om natta), Dette er alle steder og Tiden går. Hennes nye film Manifest er «en fiktiv historie om en kunstskole som på overflaten fungerer som institutt for fine art i et stort, konsolidert universitet. I hemmelighet opererer imidlertid dette instituttet som en autonom, eksperimentell skole med egne regler for undervisning, evaluering, rapport, plan, opptak og ledelse. For eksempel har skolen en «skinndekan», mens studenter og ansatte egentlig har valgt en annen, uoffisiell rektor. Det bookes inn deltakere på fiktive kurs i den felles digitale læringsplattformen, mens det lages andre, hemmelige prosjekter som bare studenter og lærere vet om og som kun presenteres analogt.»

Ane Hjort Guttu

Om Itonje Søimer Guttormsen: Guttormsen (f. 1979) er regissør bosatt i Oslo, med utdannelse fra European Film College i Danmark, Den norske filmskolen og Akademin Valand i Sverige. Hennes kortfilm RETRETT fra 2016 gjorde seg bemerket ved festivaler i inn- og utland. Søimer Guttormsen leder performance gruppen «Lilithistene» som senest var å se ved Akershus Kunstsenter våren 2020, og er opphavskvinne for kunstfilmfestivalen ByFlimmer og KORET. GRITT er hennes spillefilmdebut

Om Ane Hjort Guttu: Guttu (1971) er billedkunstner bosatt i Oslo. Hun arbeider innenfor en rekke ulike medier, men har i de siste årene hovedsakelig konsentrert seg om film- og videoverk som spenner fra undersøkende dokumentarfilm til poetisk fiksjon. Arbeidene hennes tar for seg forholdet mellom frihet og makt, økonomi og offentlig rom, sosial endring og enkeltpersoners handlingsrom. Guttu er også aktiv som kurator og skribent, og hun er professor ved Kunsthøyskolen i Oslo, avd. Kunstakademiet. Hun har selv skrevet manus, regissert og produsert Manifest sammen med Aldeles film.


Tiger Competition 2021 selection – hovedkonkurransen, spillefilm:

 • Agate mousse, Selim Mourad, 2021, Lebanon, world premiere
 • Bebia, à mon seul désir, Juja Dobrachkous, 2021, Georgia/UK, world premiere
 • Bipolar, Queena Li, 2021, China, world premiere
 • Black Medusa, ismaël, Youssef Chebbi, 2021, Tunisia, world premiere
 • A Corsican Summer, Pascal Tagnati, 2021, France, world premiere
 • The Edge of Daybreak, Taiki Sakpisit, 2021, Thailand/Switzerland, world premiere
 • Feast, Tim Leyendekker, 2021, Netherlands, world premiere
 • Friends and Strangers, James Vaughan, 2021, Australia, world premiere
 • Gritt, Itonje Søimer Guttormsen, 2020, Norway, international premiere
 • Landscapes of Resistance, Marta Popivoda, 2020, Serbia/Germany/France, world premiere
 • Liborio, Nino Martínez Sosa, 2021, Dominican Republic/Puerto Rico/Qatar, world premiere
 • Looking for Venera, Norika Sefa, 2021, Kosovo/Macedonia, world premiere
 • Madalena, Madiano Marcheti, 2021, Brazil, world premiere
 • Mayday, Karen Cinorre, 2021, USA, international premiere
 • Mighty Flash, Ainhoa Rodríguez, 2021, Spain, world premiere
 • Pebbles, Vinothraj P.S., 2021, India, world premiere

MENY