Lars von Triers nye sesong av «Riket» er underveis

Lars von Triers nye sesong av «Riket» er underveis

Den danske filmskaperen er i gang med en ny sesong av sin kultklassiker «Riket». Sammen med Zentropa, DR og Viaplay skal han utforske vår tids grenser og revirer i RIKET EXODUS.

Oppfølgersesongen til serien skal spilles inn til neste år og har forventet norgespremiere på Viaplay i løpet av 2022, melder strømmetjenesten.

Selv kommer Lars von Trier med en halvt kryptisk, men likefullt pirrende uttalelse i samme pressemelding.

– Grenser finnes i mange former: Som streker med linjaler på hvite ark (dog ofte usynlige for en tilfeldig besøkende på faktiske geografiske steder). Grensenes streker kan utføres illustrative for ikke å si fiktive og onskapsfulle. Med bløt, rød farge, nesten usynlige og til fulle kanskje «stiplet», som en slags unnskyldning, eller rett og slett av skam. Men strekene henger der altså i ufattelige mengder og utgjør til sammen de «revirer» innbyggerne er sterke nok til å holde. Ut- og innreise foregår ofte med vold, for den besøkende er naturligvis forventet å returnere etter sitt ærend, sier Lars von Trier, og utdyper:

– På jorden er «Maskinen som får alt til å rulle (altså alt liv)» betinget av de konflikter – strekene – akkurat som om det var en tanke, provoserer til. Om Exodus i praksis betyr utreise eller innreise avhenger av vinkelen man betrakter grensen fra, men ordet beskriver simpelthen at en større mengde individer samlet krysser en blyantstrek. Hvorfor? Det har vært en ubalanse mellom godt og ondt. Grensen er nådd, i hvert fall i Riket. Men lett og ublodig kan jeg ikke bevitne, det blir å få verdens syv astrale låser synkront dirket opp med legeblod.

Det er få nordiske dramaserier som har oppnådd den graden av internasjonal kultstatus som Lars von Triers serie fra 1994, som fikk en liten oppfølger i 1997. Den kom før von Trier og hans danske kolleger erobret filmverdenen med dogmefilmene. Selv har von Trier pekt på blant annet Twin Peaks som en klar inspirasjon.

Handlingen i de første sesongene utspiller seg i en nevrokirurgisk avdeling i Rikshospitalet i København, også kalt «Riket». Serien følger både pasienter og ansatte som opplever overnaturlige fenomener og bisarre hendelser. Noen har kalt serien en medisinsk horrorfilm i sepiafarger. Filmen fikk blandet mottakelse da den kom, men har bare vokst i status i årene som har gått og vi kan i dag se hvor langt fremme i sin utforsking av serieformatet Lars von Trier var.

Som AV Club formulerte det i 2008:

«The miniseries may be the most purely entertaining and frivolous undertaking of his career, a delirious genre-jumping fusion of soap opera, horror, and farce, with a dash of social commentary thrown in for good measure. Owing debts to work as wide-ranging as David Lynch’s Twin PeaksLa Cage Aux Folles, and the florid tradition of daytime television, the series purées a seemingly incompatible mix of tones into a cohesive, witty, persistently creepy whole. And like the Lynch series, it significantly expanded the boundaries of what television could accomplish.»

Ernst-Hugo Järegård som svensk overlege i Riget, flankert av Ghita Nørby. Hans «danskehat» i filmen skulle bli et lite kultfenomen i seg selv.

Hvordan Riket fortoner seg i dag, vet vi ikke. Hva som vil skje i «det endelige oppgjøret mellom det gode og det onde» er ifølge pressemeldingen strengt hemmelig, men det som er sikkert er at Rikets forfatning er skrøpelig. «Det hviler fortsatt en forbannelse over det gamle sykehuset, så vær forberedt på både det beste og det verste i den tredje og siste sesongen av RIKET EXODUS».

Det er ikke kunngjort hvem som vil medvirke, men det ryktes å være en blanding av kjente karakterer fra de første sesongene og helt nye roller. Serien blir laget i samarbeid mellom Nordic Entertainment Group (NENT Group), det danske kringkastingsselskapet DR og Zentropa, og vil også finansieres av Film i Väst og Nordisk Film og TV Fond. Serien er utviklet med støtte fra Creative Europe. Serien distribueres internasjonalt av TrustNordisk. Zentropa produserer serien.

Lars von Trier har i likhet med de tidligere sesongene skrevet manuset sammen med Niels Vørsel. Louise Vesth produserer for Zentropa Entertainments i co-produksjon med FIV Peter Possne og Katarina Krave.

I forbindelse med produksjonen av RIKET EXODUS, har Riket I og Riket II blitt pusset opp, slik at alle sesongene kan ses i høyeste kvalitet for både gamle og nye seere. Begge de foregående sesongene vil være tilgjengelig på Viaplay.

RIKET EXODUS lanseres som en Viaplay Original og har forventet premiere på Viaplay i løpet av 2022. Kort tid etter har den TV-premiere på den danske kanalen DR.

Lars von Triers nye sesong av «Riket» er underveis

Lars von Triers nye sesong av «Riket» er underveis

Den danske filmskaperen er i gang med en ny sesong av sin kultklassiker «Riket». Sammen med Zentropa, DR og Viaplay skal han utforske vår tids grenser og revirer i RIKET EXODUS.

Oppfølgersesongen til serien skal spilles inn til neste år og har forventet norgespremiere på Viaplay i løpet av 2022, melder strømmetjenesten.

Selv kommer Lars von Trier med en halvt kryptisk, men likefullt pirrende uttalelse i samme pressemelding.

– Grenser finnes i mange former: Som streker med linjaler på hvite ark (dog ofte usynlige for en tilfeldig besøkende på faktiske geografiske steder). Grensenes streker kan utføres illustrative for ikke å si fiktive og onskapsfulle. Med bløt, rød farge, nesten usynlige og til fulle kanskje «stiplet», som en slags unnskyldning, eller rett og slett av skam. Men strekene henger der altså i ufattelige mengder og utgjør til sammen de «revirer» innbyggerne er sterke nok til å holde. Ut- og innreise foregår ofte med vold, for den besøkende er naturligvis forventet å returnere etter sitt ærend, sier Lars von Trier, og utdyper:

– På jorden er «Maskinen som får alt til å rulle (altså alt liv)» betinget av de konflikter – strekene – akkurat som om det var en tanke, provoserer til. Om Exodus i praksis betyr utreise eller innreise avhenger av vinkelen man betrakter grensen fra, men ordet beskriver simpelthen at en større mengde individer samlet krysser en blyantstrek. Hvorfor? Det har vært en ubalanse mellom godt og ondt. Grensen er nådd, i hvert fall i Riket. Men lett og ublodig kan jeg ikke bevitne, det blir å få verdens syv astrale låser synkront dirket opp med legeblod.

Det er få nordiske dramaserier som har oppnådd den graden av internasjonal kultstatus som Lars von Triers serie fra 1994, som fikk en liten oppfølger i 1997. Den kom før von Trier og hans danske kolleger erobret filmverdenen med dogmefilmene. Selv har von Trier pekt på blant annet Twin Peaks som en klar inspirasjon.

Handlingen i de første sesongene utspiller seg i en nevrokirurgisk avdeling i Rikshospitalet i København, også kalt «Riket». Serien følger både pasienter og ansatte som opplever overnaturlige fenomener og bisarre hendelser. Noen har kalt serien en medisinsk horrorfilm i sepiafarger. Filmen fikk blandet mottakelse da den kom, men har bare vokst i status i årene som har gått og vi kan i dag se hvor langt fremme i sin utforsking av serieformatet Lars von Trier var.

Som AV Club formulerte det i 2008:

«The miniseries may be the most purely entertaining and frivolous undertaking of his career, a delirious genre-jumping fusion of soap opera, horror, and farce, with a dash of social commentary thrown in for good measure. Owing debts to work as wide-ranging as David Lynch’s Twin PeaksLa Cage Aux Folles, and the florid tradition of daytime television, the series purées a seemingly incompatible mix of tones into a cohesive, witty, persistently creepy whole. And like the Lynch series, it significantly expanded the boundaries of what television could accomplish.»

Ernst-Hugo Järegård som svensk overlege i Riget, flankert av Ghita Nørby. Hans «danskehat» i filmen skulle bli et lite kultfenomen i seg selv.

Hvordan Riket fortoner seg i dag, vet vi ikke. Hva som vil skje i «det endelige oppgjøret mellom det gode og det onde» er ifølge pressemeldingen strengt hemmelig, men det som er sikkert er at Rikets forfatning er skrøpelig. «Det hviler fortsatt en forbannelse over det gamle sykehuset, så vær forberedt på både det beste og det verste i den tredje og siste sesongen av RIKET EXODUS».

Det er ikke kunngjort hvem som vil medvirke, men det ryktes å være en blanding av kjente karakterer fra de første sesongene og helt nye roller. Serien blir laget i samarbeid mellom Nordic Entertainment Group (NENT Group), det danske kringkastingsselskapet DR og Zentropa, og vil også finansieres av Film i Väst og Nordisk Film og TV Fond. Serien er utviklet med støtte fra Creative Europe. Serien distribueres internasjonalt av TrustNordisk. Zentropa produserer serien.

Lars von Trier har i likhet med de tidligere sesongene skrevet manuset sammen med Niels Vørsel. Louise Vesth produserer for Zentropa Entertainments i co-produksjon med FIV Peter Possne og Katarina Krave.

I forbindelse med produksjonen av RIKET EXODUS, har Riket I og Riket II blitt pusset opp, slik at alle sesongene kan ses i høyeste kvalitet for både gamle og nye seere. Begge de foregående sesongene vil være tilgjengelig på Viaplay.

RIKET EXODUS lanseres som en Viaplay Original og har forventet premiere på Viaplay i løpet av 2022. Kort tid etter har den TV-premiere på den danske kanalen DR.

MENY