«Et glass til» vant stort under European Film Awards

«Et glass til» vant stort under European Film Awards

Thomas Vinterbergs «Et glass til» ble den store vinneren under European Film Awards: filmen ble tildelt prisen for beste regissør, beste skuespiller, beste manus og hovedprisen for beste film.

Et glass til vant altså prisene i alle kategoriene den var nominert til: for beste regissør (Thomas Vinterberg), beste skuespiller (Mads Mikkelsen), beste manus (Vinterberg/Tobias Lindholm) og hovedprisen for beste film (som går til Vinterberg og Zentropa-produsentene Kasper Dissing og Sisse Graum Jørgensen). Filmen er også nominert til Lux European Audience Film Award, en publikumspris der vinneren annonseres 28.april.

En rekke norske filmfolk var nominert, men nådde ikke opp i denne omgang. Andrea Bræin Hovig og Ane Dahl Torp var nominert i kategorien beste skuespillerinne, mens Maria Sødahl var nominert for beste regi og Gunda for beste dokumentarfilm.

Det var under et digitalt arrangement fra museet Futurium i Berlin at årets European Film Awards ble delt ut. Thomas Vinterbergs film har vært en enorm suksess hjemme i Danmark der den er sett av over 800 000 på kino. På norske kinoer er den sett av 44 000, til tross for nedstengning i Oslo.

Også norske kritikere har omfavnet filmen som har fått mye omtale på grunn av den uvanlige tematikken. Vi møter fire lærere og venner som bestemmer seg for å teste Finn Skårderuds «påståtte teori om at mennesket er født med en halv promille for lite i blodet.» Teorien er at alkohol åpner sinnet for omverdenen og får kreativiteten til å blomstre. «Både undervisningen og selvtilliten bedrer seg, og vennene begynner for alvor å kjenne seg levende igjen. I takt med at glassene fylles, opplever noen fremgang, mens andre sporer av. Det blir tydelig at alkohol har sine positive sider, men også at den slags dristige forsøk kan ha alvorlige konsekvenser.»

Et glass til er altså ikke noe ukritisk fyllekalas. I VG påpekte anmelder Morten Ståle Nilsen at filmen egentlig er ganske «dydig»: «Vi nordmenn trodde vel fra før at dansker går rundt og er halvfulle hele dagen, og at det er derfor de gjør det så skarpt på lykkestatistikkene. Men i den grad «Et glass til» preker noe, er det noe såpass dydig som måtehold. Det er tap av livsbrann midt i livet som er dens ærend. «Et glass til» er en historie om viktigheten av glede, ikke et forsvarsskrift for rusmidler.

Les mer om alle prisvinnerne

«Et glass til» vant stort under European Film Awards

«Et glass til» vant stort under European Film Awards

Thomas Vinterbergs «Et glass til» ble den store vinneren under European Film Awards: filmen ble tildelt prisen for beste regissør, beste skuespiller, beste manus og hovedprisen for beste film.

Et glass til vant altså prisene i alle kategoriene den var nominert til: for beste regissør (Thomas Vinterberg), beste skuespiller (Mads Mikkelsen), beste manus (Vinterberg/Tobias Lindholm) og hovedprisen for beste film (som går til Vinterberg og Zentropa-produsentene Kasper Dissing og Sisse Graum Jørgensen). Filmen er også nominert til Lux European Audience Film Award, en publikumspris der vinneren annonseres 28.april.

En rekke norske filmfolk var nominert, men nådde ikke opp i denne omgang. Andrea Bræin Hovig og Ane Dahl Torp var nominert i kategorien beste skuespillerinne, mens Maria Sødahl var nominert for beste regi og Gunda for beste dokumentarfilm.

Det var under et digitalt arrangement fra museet Futurium i Berlin at årets European Film Awards ble delt ut. Thomas Vinterbergs film har vært en enorm suksess hjemme i Danmark der den er sett av over 800 000 på kino. På norske kinoer er den sett av 44 000, til tross for nedstengning i Oslo.

Også norske kritikere har omfavnet filmen som har fått mye omtale på grunn av den uvanlige tematikken. Vi møter fire lærere og venner som bestemmer seg for å teste Finn Skårderuds «påståtte teori om at mennesket er født med en halv promille for lite i blodet.» Teorien er at alkohol åpner sinnet for omverdenen og får kreativiteten til å blomstre. «Både undervisningen og selvtilliten bedrer seg, og vennene begynner for alvor å kjenne seg levende igjen. I takt med at glassene fylles, opplever noen fremgang, mens andre sporer av. Det blir tydelig at alkohol har sine positive sider, men også at den slags dristige forsøk kan ha alvorlige konsekvenser.»

Et glass til er altså ikke noe ukritisk fyllekalas. I VG påpekte anmelder Morten Ståle Nilsen at filmen egentlig er ganske «dydig»: «Vi nordmenn trodde vel fra før at dansker går rundt og er halvfulle hele dagen, og at det er derfor de gjør det så skarpt på lykkestatistikkene. Men i den grad «Et glass til» preker noe, er det noe såpass dydig som måtehold. Det er tap av livsbrann midt i livet som er dens ærend. «Et glass til» er en historie om viktigheten av glede, ikke et forsvarsskrift for rusmidler.

Les mer om alle prisvinnerne

MENY