Haq, Lee og Hvistendahl med nye spillefilmer

Haq, Lee og Hvistendahl med nye spillefilmer

Iram Haq og Thea Hvistendahl filmatiserer de bestselgende romanene «Tante Ulrikkes vei» og «Håndtering av Udøde», mens Yenni Lee utforsker polyamorøs kjærlighet i den originalskrevne «Eksplosjoner i hjertet».

I dag fikk tre nye spillefilm-prosjekter produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt. To av spillefilmene er basert på bestselgende romaner: Iram Haqs versjon av Zeshan Shakars oppvekstroman Tante Ulrikkes vei og Thea Hvistendahls Håndtering av Udøde, basert på svenske John Ajvide Lindqvists roman. Det tredje, Eksplosjoner i hjertet, er originalskrevet av regissøren Yenni Lee som i likhet med Hvistendahl debuterer som spillefilmregissør.

Iram Haq, Anne Bjørnstad, Fridrik Mar og Erlend Loe.

Iram Haq og Rubicon TV ved produsentene Anne Bjørnstad og Fridrik Mar får 7 millioner kroner i tilskudd til Tante Ulikkes vei, med adaptasjon av forfatter Erlend Loe. Dette er som i romanen «historien om de to stovnerguttene Mo og Jamal som begge befinner seg i brytningspunkt i livene sine. Vi følger dem gjennom noen år rundt tusenårsskiftet, da samfunnets holdninger til muslimer endret seg kraftig etter 11. september.» Iram Haqs spillefilmdebut Jeg er din hadde premiere på Toronto International Film Festival i 2013, og var Norges offisielle Oscar-kandidat. Erlend Loe er utdannet ved manuskriptlinjen på Den Danske Filmskole, og står bak en rekke bøker og filmmanus.

John Ajvide Lindqvist og Thea Hvistendahl

Regissør Thea Hvistendahl og Einar Drama ved produsentene Kristin Emblem og Guri Neby får 12 millioner kroner i tilskudd til Håndtering av udøde, «en magisk realistisk kjærlighetshistorie om å akseptere det vi ikke kan kontrollere. Filmen reflekterer over livet, døden, menneskelige relasjoner og naturen. Sjangermessig befinner vi oss et sted mellom drama og arthouse-horror,» heter det i omtalen. Hvistendahl er utdannet ved Westerdals, med en bachelor i Film og TV. Hun debuterte som langfilmregissør i 2017 med publikumssuksessen Adjø Montebello – en hybridfilm om bandet Karpe Diem. Hun har regissert flere prisvinnende kortfilmer, nå sist Satans Barn (2019) og Cramps (2020). John Ajvide Lindqvist er forfatteren bak romanen Håndtering av udøde (2005), og har selv skrevet manus til filmen. Lindqvist debuterte med grøsser-romanen La den rette komme inn i 2004, som senere ble en betydelig internasjonal filmsuksess. Han har også skrevet manus til flere svenske filmer og tv-serier, blant annet Cannes-vinneren Grensen fra 2019, basert på hans egen novelle.

Yenni Lee

Yenni Lee og Oslo Pictures ved produsenten Renée Hansen Mlodyszewski og Thomas Robsahm mottar 6.020.000 kroner i tilskudd til Eksplosjoner i hjertet – en historie om et umulig kjærlighetsforhold mellom to kvinner. «Med et samfunnskritisk og satirisk blikk på avhengighet av kjærlighet, undersøker hun emosjonell vold og autonomi gjennom det umulige kjærlighetsforholdet mellom to unge kvinner – der den ene er monogam og den andre polyamorøs.» Yenni Lee har en MFA ved Akademin Valand i Göteborg, og har også gått regilinjen ved Film- og TV-akademiet i Oslo. Hennes kortfilm med samme tittel har vært vist og nominert til flere priser ved bl.a Grimstad, Nordisk Panorama, Göteborg Filmfestival, SXSW, Outfest og Locarno Festival (les vårt intervju med Lee om Eksplosjoner i hjertet)

Haq, Lee og Hvistendahl med nye spillefilmer

Haq, Lee og Hvistendahl med nye spillefilmer

Iram Haq og Thea Hvistendahl filmatiserer de bestselgende romanene «Tante Ulrikkes vei» og «Håndtering av Udøde», mens Yenni Lee utforsker polyamorøs kjærlighet i den originalskrevne «Eksplosjoner i hjertet».

I dag fikk tre nye spillefilm-prosjekter produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt. To av spillefilmene er basert på bestselgende romaner: Iram Haqs versjon av Zeshan Shakars oppvekstroman Tante Ulrikkes vei og Thea Hvistendahls Håndtering av Udøde, basert på svenske John Ajvide Lindqvists roman. Det tredje, Eksplosjoner i hjertet, er originalskrevet av regissøren Yenni Lee som i likhet med Hvistendahl debuterer som spillefilmregissør.

Iram Haq, Anne Bjørnstad, Fridrik Mar og Erlend Loe.

Iram Haq og Rubicon TV ved produsentene Anne Bjørnstad og Fridrik Mar får 7 millioner kroner i tilskudd til Tante Ulikkes vei, med adaptasjon av forfatter Erlend Loe. Dette er som i romanen «historien om de to stovnerguttene Mo og Jamal som begge befinner seg i brytningspunkt i livene sine. Vi følger dem gjennom noen år rundt tusenårsskiftet, da samfunnets holdninger til muslimer endret seg kraftig etter 11. september.» Iram Haqs spillefilmdebut Jeg er din hadde premiere på Toronto International Film Festival i 2013, og var Norges offisielle Oscar-kandidat. Erlend Loe er utdannet ved manuskriptlinjen på Den Danske Filmskole, og står bak en rekke bøker og filmmanus.

John Ajvide Lindqvist og Thea Hvistendahl

Regissør Thea Hvistendahl og Einar Drama ved produsentene Kristin Emblem og Guri Neby får 12 millioner kroner i tilskudd til Håndtering av udøde, «en magisk realistisk kjærlighetshistorie om å akseptere det vi ikke kan kontrollere. Filmen reflekterer over livet, døden, menneskelige relasjoner og naturen. Sjangermessig befinner vi oss et sted mellom drama og arthouse-horror,» heter det i omtalen. Hvistendahl er utdannet ved Westerdals, med en bachelor i Film og TV. Hun debuterte som langfilmregissør i 2017 med publikumssuksessen Adjø Montebello – en hybridfilm om bandet Karpe Diem. Hun har regissert flere prisvinnende kortfilmer, nå sist Satans Barn (2019) og Cramps (2020). John Ajvide Lindqvist er forfatteren bak romanen Håndtering av udøde (2005), og har selv skrevet manus til filmen. Lindqvist debuterte med grøsser-romanen La den rette komme inn i 2004, som senere ble en betydelig internasjonal filmsuksess. Han har også skrevet manus til flere svenske filmer og tv-serier, blant annet Cannes-vinneren Grensen fra 2019, basert på hans egen novelle.

Yenni Lee

Yenni Lee og Oslo Pictures ved produsenten Renée Hansen Mlodyszewski og Thomas Robsahm mottar 6.020.000 kroner i tilskudd til Eksplosjoner i hjertet – en historie om et umulig kjærlighetsforhold mellom to kvinner. «Med et samfunnskritisk og satirisk blikk på avhengighet av kjærlighet, undersøker hun emosjonell vold og autonomi gjennom det umulige kjærlighetsforholdet mellom to unge kvinner – der den ene er monogam og den andre polyamorøs.» Yenni Lee har en MFA ved Akademin Valand i Göteborg, og har også gått regilinjen ved Film- og TV-akademiet i Oslo. Hennes kortfilm med samme tittel har vært vist og nominert til flere priser ved bl.a Grimstad, Nordisk Panorama, Göteborg Filmfestival, SXSW, Outfest og Locarno Festival (les vårt intervju med Lee om Eksplosjoner i hjertet)

MENY