«My Favorite War» åpner både i Fredrikstad og Baltisk filmuke

«My Favorite War» åpner både i Fredrikstad og Baltisk filmuke

Ilze Burkovska Jacobsens «My Favorite War» får æren av å åpne både Fredrikstad Animation Festival og Baltisk filmuke i Oslo.

Ilze Burkovska Jacobsens My Favorite War tegner til å bli en av de mest etterspurte norske dokumentarene i 2020. Det startet med pris i Annecy, verdens kanskje største festival for animasjonsfilm, og fortsetter nå i høst med deltakelse på Fredrikstad Animation Festival (22.-25.10) og uken før på Baltisk filmuke (16-18.10) i Oslo. Filmen er åpningsfilm på begge arrangementer.

My favorite war er en personlig, animert dokumentarfilm som forteller historien om regissørens oppvekst i Latvia under Sovjetunionen i årene 1970-1990. «Regimet i Sovjetunionen brukte andre verdenskrig som et betydelig ideologisk våpen for å skremme og undertrykke befolkningen under den kalde krigen. Når Ilze finner et bein fra en tysk soldat i sandkassa begynner hun å finne andre historier begravd under propagandaen.»

Filmen deltar i Fredrikstad Animation Festivals konkurranseprogram for nordisk-baltisk animert langfilm. Ved siden av fire andre filmer er den valgt ut til å konkurrere om festivalens egen pris Golden Gunnar. De øvrige er: The Old Man Movie, Mikk Mägi/Oskar Lehemaa, Estland), Knutsen & Ludvigsen 2: Det Store Dyret (Rune Spaans/Gunhild Enger, Norge), Drømmebyggerne (Kim Hagen Jensen, Danmark), Jul på KuToppen (Will Ashurts, Norge)

Selve konkurranseprogrammet ble sluppet allerede 15.juli. Blant de norske filmene i det nordisk-baltiske konkurranseprogrammet er Anita Killis Mor visste ingenting og Däncing düplös av Kristian Pedersen (les mer om programmet her).

Under Baltiske Filmdager er årets fokusland nettopp Latvia. De starter fredagen med en master-class viet My Favorite War med Burkovska Jacobsen og produsenten Trond Jacobsen. Med seg har de den dansk-latviske animatøren Laima Puntule, som har tegnet bakgrunnen. Senere i programmet fokuseres det på den nylig avdøde svenske forfatteren P.O. Enquists roman «Legionärerna», som ble filmatisert i Sverige i 1971 under tittelen Baltutlämningen. Diskusjonen vil bli ledet av Baltikum-kjenneren og forfatteren Hege Boman Grundekjøn.

Under filmdagene vises spillefilmer, dokumentarer og animasjonsfilmer for voksne og barn. Nytt av året er sammensatte kortfilmprogram. Baltiske filmdager samarbeider med de baltiske foreningene, ambassadene og de nasjonale filminstituttene i utvalget av filmer. Alle filmene har engelske tekster, med mindre annet er angitt.

«My Favorite War» åpner både i Fredrikstad og Baltisk filmuke

«My Favorite War» åpner både i Fredrikstad og Baltisk filmuke

Ilze Burkovska Jacobsens «My Favorite War» får æren av å åpne både Fredrikstad Animation Festival og Baltisk filmuke i Oslo.

Ilze Burkovska Jacobsens My Favorite War tegner til å bli en av de mest etterspurte norske dokumentarene i 2020. Det startet med pris i Annecy, verdens kanskje største festival for animasjonsfilm, og fortsetter nå i høst med deltakelse på Fredrikstad Animation Festival (22.-25.10) og uken før på Baltisk filmuke (16-18.10) i Oslo. Filmen er åpningsfilm på begge arrangementer.

My favorite war er en personlig, animert dokumentarfilm som forteller historien om regissørens oppvekst i Latvia under Sovjetunionen i årene 1970-1990. «Regimet i Sovjetunionen brukte andre verdenskrig som et betydelig ideologisk våpen for å skremme og undertrykke befolkningen under den kalde krigen. Når Ilze finner et bein fra en tysk soldat i sandkassa begynner hun å finne andre historier begravd under propagandaen.»

Filmen deltar i Fredrikstad Animation Festivals konkurranseprogram for nordisk-baltisk animert langfilm. Ved siden av fire andre filmer er den valgt ut til å konkurrere om festivalens egen pris Golden Gunnar. De øvrige er: The Old Man Movie, Mikk Mägi/Oskar Lehemaa, Estland), Knutsen & Ludvigsen 2: Det Store Dyret (Rune Spaans/Gunhild Enger, Norge), Drømmebyggerne (Kim Hagen Jensen, Danmark), Jul på KuToppen (Will Ashurts, Norge)

Selve konkurranseprogrammet ble sluppet allerede 15.juli. Blant de norske filmene i det nordisk-baltiske konkurranseprogrammet er Anita Killis Mor visste ingenting og Däncing düplös av Kristian Pedersen (les mer om programmet her).

Under Baltiske Filmdager er årets fokusland nettopp Latvia. De starter fredagen med en master-class viet My Favorite War med Burkovska Jacobsen og produsenten Trond Jacobsen. Med seg har de den dansk-latviske animatøren Laima Puntule, som har tegnet bakgrunnen. Senere i programmet fokuseres det på den nylig avdøde svenske forfatteren P.O. Enquists roman «Legionärerna», som ble filmatisert i Sverige i 1971 under tittelen Baltutlämningen. Diskusjonen vil bli ledet av Baltikum-kjenneren og forfatteren Hege Boman Grundekjøn.

Under filmdagene vises spillefilmer, dokumentarer og animasjonsfilmer for voksne og barn. Nytt av året er sammensatte kortfilmprogram. Baltiske filmdager samarbeider med de baltiske foreningene, ambassadene og de nasjonale filminstituttene i utvalget av filmer. Alle filmene har engelske tekster, med mindre annet er angitt.

MENY