Arthaus lanserer dokumentaren «Gunda» på kino

Arthaus lanserer dokumentaren «Gunda» på kino

Arthaus skal distribuere den norske Berlin-snakkisen «Gunda» og danske Thomas Vinterbergs nye film «Druk», som får norsk tittel «Et glass til».

Den norske dokumentaren Gunda (foto) ble en av «snakkisene» under årets filmfestival i Berlin, der den hadde verdenspremiere og konkurrerte om Encounter Award i den nye programseksjonen Encounters for «estetisk og strukturelt utfordrende filmer av uavhengige, nyskapende filmskapere» og om Berlinale Documentary Award.

Filmen er regissert av den prisbelønte regissøren Victor Kossakovsky med Egil Håskjold Larsen som fotograf, og produsert av Sant & Usant ved Anita Rehoff Larsen. Dokumentaren følger den norske purka Gunda og hennes grisunger på Grøstad gård med oppsiktsvekkende nærhet og undring.

Gunda har ikke minst fått oppmerksomhet fordi skuespiller Joaquin Phoenix, som er en forkjemper for dyrs rettigheter, ble så rørt av filmen at han gikk inn som eksekutiv produsent for den videre lanseringen. Phoenix har blant annet uttalt om dokumentaren at den er «fundamentalt viktig og et fabelaktig kunstverk».

Nå er Arthaus ombord som distributør av filmen, som etter planen skal få norsk kinopremiere 25. desember.

– Vi er overveldet over interessen for filmen etter verdenspremieren i Berlin i vinter og gleder oss nå veldig til å ta filmen hjem til det norske publikummet sammen med Arthaus. På tross av utfordrende tider håper vi at situasjonen tillater at vi kan fortsette å møtes foran det store lerretet og gleder oss til at flere skal få bli kjent med Gunda, uttaler produsent Anita R. Larsen fra Sant & Usant i en pressemelding fra Arthaus.

Den russiske filmskaperen Victor Kossakovsky har samarbeidet med norske Sant & Usant siden 2015, da de laget barnedokumentaren Varicella.

I Filmsamtalen her i Rushprint fortalte Sant & Usants Tone Grøttjord-Glenne og Anita Rehoff Larsen i mars blant annet om hvordan forbindelsen med Joaquin Phoenix oppsto, samt om deres filmer Alt det jeg er og Sisters on Track (den første norske dokumentaren laget som Netflix Original):

Arthaus melder også at de skal distribuere danske Thomas Vinterbergs nye spillefilm Druk, som på norsk har fått tittelen Et glass til og får kinopremiere her hjemme 23. oktober.

Filmen fikk «Cannes-labelen» 2020 som en av filmene valgt ut til årets offisielle seleksjon i Cannes, som festivalen presenterte selv om den ikke kunne bli arrangert som vanlig på grunn av koronapandemien. På rollelista står blant andre Mads Mikkelsen, som også samarbeidet med Vinterberg i Jakten fra 2012, Thomas Bo Larsen, som har spilt i flere av regissørens filmer, og norske Maria Bonnevie.

Et glass til omtales som et morsomt, rørende, livsbejaende og tankevekkende drama om vennskap, frihet – og alkohol. Filmen handler om «fire lærere og venner som beslutter seg for å teste Finn Skårderuds påståtte teori om at mennesket er født med en halv promille for lite i blodet. Teorien hevder at alkohol åpner sinnet for omverdenen og får kreativiteten til å blomstre.»

I pressemeldingen fra distributøren understreker den norske psykiateren og forfatteren imidlertid at han aldri egentlig har fremmet en slik allmenn teori.

– Jeg skrev i sin tid et forord til en bok om vinens psykologiske virkninger. Promillen har selvfølgelig mange effekter, gode som dårlige. En formulering ble entusiastisk vranglest og spredd av selveste NTB. Slik skapte de en lett beruset avisand. Man skal nok vokte seg for å fabulere når det gjelder alkohol eller annen rusmisbruk. Men det er samtidig spennende å få oppleve at dette har fått den ytterst begavede filmskaperen Thomas Vinterberg til å begå en flott film til ettertanke, sammen med et knippe fenomenale skuespillere, uttaler Skårderud.

Les også: Sant & Usant får Joaquin Phoenix som euforisk co-produsent

Arthaus lanserer dokumentaren «Gunda» på kino

Arthaus lanserer dokumentaren «Gunda» på kino

Arthaus skal distribuere den norske Berlin-snakkisen «Gunda» og danske Thomas Vinterbergs nye film «Druk», som får norsk tittel «Et glass til».

Den norske dokumentaren Gunda (foto) ble en av «snakkisene» under årets filmfestival i Berlin, der den hadde verdenspremiere og konkurrerte om Encounter Award i den nye programseksjonen Encounters for «estetisk og strukturelt utfordrende filmer av uavhengige, nyskapende filmskapere» og om Berlinale Documentary Award.

Filmen er regissert av den prisbelønte regissøren Victor Kossakovsky med Egil Håskjold Larsen som fotograf, og produsert av Sant & Usant ved Anita Rehoff Larsen. Dokumentaren følger den norske purka Gunda og hennes grisunger på Grøstad gård med oppsiktsvekkende nærhet og undring.

Gunda har ikke minst fått oppmerksomhet fordi skuespiller Joaquin Phoenix, som er en forkjemper for dyrs rettigheter, ble så rørt av filmen at han gikk inn som eksekutiv produsent for den videre lanseringen. Phoenix har blant annet uttalt om dokumentaren at den er «fundamentalt viktig og et fabelaktig kunstverk».

Nå er Arthaus ombord som distributør av filmen, som etter planen skal få norsk kinopremiere 25. desember.

– Vi er overveldet over interessen for filmen etter verdenspremieren i Berlin i vinter og gleder oss nå veldig til å ta filmen hjem til det norske publikummet sammen med Arthaus. På tross av utfordrende tider håper vi at situasjonen tillater at vi kan fortsette å møtes foran det store lerretet og gleder oss til at flere skal få bli kjent med Gunda, uttaler produsent Anita R. Larsen fra Sant & Usant i en pressemelding fra Arthaus.

Den russiske filmskaperen Victor Kossakovsky har samarbeidet med norske Sant & Usant siden 2015, da de laget barnedokumentaren Varicella.

I Filmsamtalen her i Rushprint fortalte Sant & Usants Tone Grøttjord-Glenne og Anita Rehoff Larsen i mars blant annet om hvordan forbindelsen med Joaquin Phoenix oppsto, samt om deres filmer Alt det jeg er og Sisters on Track (den første norske dokumentaren laget som Netflix Original):

Arthaus melder også at de skal distribuere danske Thomas Vinterbergs nye spillefilm Druk, som på norsk har fått tittelen Et glass til og får kinopremiere her hjemme 23. oktober.

Filmen fikk «Cannes-labelen» 2020 som en av filmene valgt ut til årets offisielle seleksjon i Cannes, som festivalen presenterte selv om den ikke kunne bli arrangert som vanlig på grunn av koronapandemien. På rollelista står blant andre Mads Mikkelsen, som også samarbeidet med Vinterberg i Jakten fra 2012, Thomas Bo Larsen, som har spilt i flere av regissørens filmer, og norske Maria Bonnevie.

Et glass til omtales som et morsomt, rørende, livsbejaende og tankevekkende drama om vennskap, frihet – og alkohol. Filmen handler om «fire lærere og venner som beslutter seg for å teste Finn Skårderuds påståtte teori om at mennesket er født med en halv promille for lite i blodet. Teorien hevder at alkohol åpner sinnet for omverdenen og får kreativiteten til å blomstre.»

I pressemeldingen fra distributøren understreker den norske psykiateren og forfatteren imidlertid at han aldri egentlig har fremmet en slik allmenn teori.

– Jeg skrev i sin tid et forord til en bok om vinens psykologiske virkninger. Promillen har selvfølgelig mange effekter, gode som dårlige. En formulering ble entusiastisk vranglest og spredd av selveste NTB. Slik skapte de en lett beruset avisand. Man skal nok vokte seg for å fabulere når det gjelder alkohol eller annen rusmisbruk. Men det er samtidig spennende å få oppleve at dette har fått den ytterst begavede filmskaperen Thomas Vinterberg til å begå en flott film til ettertanke, sammen med et knippe fenomenale skuespillere, uttaler Skårderud.

Les også: Sant & Usant får Joaquin Phoenix som euforisk co-produsent

MENY