Varsler søksmål mot Netflix-filmen «Kadaver»

Varsler søksmål mot Netflix-filmen «Kadaver»

Anniken Aalbu varsler søksmål, og andre filmarbeidere anklager Motion Blur og regissør Jarand Herdal for kontraktsbrudd etter at «Kadaver» ble realisert som første norskspråklige Netflix-film.

Bilde fra «Kadaver» (Foto: Netflix)

Den første norskspråklige Netflix-filmen, Kadaver, skal ha premiere på strømmekanalen 22. oktober. Spillefilmen regisseres av Jarand Herdal, og produseres av norske Motion Blur ved Espen Horn og Kristian Strand Sinkerud og Red Dot fra Sverige.

På rollelista på imdb.com står Thomas Gullestad, Gitte Witt, Thorbjørn Harr, Kingsford Siayor, Jonatan Rodriguez, Maria Grazia di Meo, Trine Wiggen og Tuva Olivia Remman.

Regissør Herdal lagde en pilot for filmen i 2016, før Motion Blur ble involvert i prosjektet og kontrakt ble tegnet med Netflix. VG har tidligere omtalt at Anniken Aalbu, som nå jobber som produsent og development executive for selskapet Cultivate i Los Angeles, følte seg frosset ut av prosjektet etter at hun var med å finansiere piloten, og har kontaktet advokat.

melder Dagbladet at hun varsler søksmål mot regissøren og Motion Blur. Bakgrunnen for konflikten er omstendighetene rundt det økonomiske bidraget.

–  Jeg har eierskap i konseptet, har jobbet på manuset og er produsent på kortfilmen som skulle utvikles videre til en spillefilm. Men Herdal valgte å signere kontrakter med Motion Blur bak min rygg, og Espen Horn har valgt å stille seg bak Herdal istedenfor å ta ansvar, sier Aalbu til Dagbladet.

Aalbus advokat Anders Foss sier til avisa at han mener hun har gode muligheter for å vinne fram med et sivilt søksmål.

Herdal og Horn har ikke ønsket å kommentere påstandene til Dagbladet. Horn henviser til uttalelsene han ga til VG, der han sa at «det er beklagelig at det har vært misforståelser med Anniken Aalbu omkring hennes rolle i filmen».

– Vi har hatt flere samtaler med henne for å komme fram til en løsning, men det har ikke vært mulig å etterkomme det hun har krevet. Aalbu har ikke vært en investor i produksjonen av kortfilmen Kadaver, og vi har skriftlig bekreftelse fra Aalbu på at det svært begrensede beløpet hun bidro med var et kortsiktig lån, uttalte han videre.

Aalbu hevder på sin side at en slik bekreftelse ikke eksisterer, og at Jarand i skriftlig kommunikasjon omtaler henne som en naturlig executive producer på kortfilmen, «en tittel som tilsier at jeg har investert, og ikke lånt penger til prosjektet».

Dagbladet skiver videre at Vibeke Maltun, som var kostymedesigner på piloten, hevder at «det ble smurt på med skryt og lovnader» og at Maltun «i det minste skulle få bruke piloten i sin portefølje», men at hun aldri fikk muligheten til det.

Avisen har også vært i kontakt med to andre som jobbet på piloten, og som i motsetning til Aalbu skal ha signert kontrakter med regissøren. Disse filmarbeiderne ønsker å være anonyme.

I deres kontrakter, som Dagbladet har fått tilgang til, heter det ifølge Dagbladet at «dersom spillefilmen «Kadaver» blir finansiert basert på denne piloten og det blir en produksjon, enten i Norge eller i utlandet, skal medarbeideren tilbys en stilling i spillefilmen». Det skal verken de to eller Maltun ha fått. I en epost fra Herdal skal begrunnelsen for dette nettopp ha vært at spillefilmen var en utenlandsproduksjon.

Jarand Herdal debuterte som spillefilmregissør i svært ung alder med Everywhen fra 2013. Etter dette har han gått filmskolen USC i Los Angeles, og har regissert musikkvideoer for en rekke profilerte artister.

 

Varsler søksmål mot Netflix-filmen «Kadaver»

Varsler søksmål mot Netflix-filmen «Kadaver»

Anniken Aalbu varsler søksmål, og andre filmarbeidere anklager Motion Blur og regissør Jarand Herdal for kontraktsbrudd etter at «Kadaver» ble realisert som første norskspråklige Netflix-film.

Bilde fra «Kadaver» (Foto: Netflix)

Den første norskspråklige Netflix-filmen, Kadaver, skal ha premiere på strømmekanalen 22. oktober. Spillefilmen regisseres av Jarand Herdal, og produseres av norske Motion Blur ved Espen Horn og Kristian Strand Sinkerud og Red Dot fra Sverige.

På rollelista på imdb.com står Thomas Gullestad, Gitte Witt, Thorbjørn Harr, Kingsford Siayor, Jonatan Rodriguez, Maria Grazia di Meo, Trine Wiggen og Tuva Olivia Remman.

Regissør Herdal lagde en pilot for filmen i 2016, før Motion Blur ble involvert i prosjektet og kontrakt ble tegnet med Netflix. VG har tidligere omtalt at Anniken Aalbu, som nå jobber som produsent og development executive for selskapet Cultivate i Los Angeles, følte seg frosset ut av prosjektet etter at hun var med å finansiere piloten, og har kontaktet advokat.

melder Dagbladet at hun varsler søksmål mot regissøren og Motion Blur. Bakgrunnen for konflikten er omstendighetene rundt det økonomiske bidraget.

–  Jeg har eierskap i konseptet, har jobbet på manuset og er produsent på kortfilmen som skulle utvikles videre til en spillefilm. Men Herdal valgte å signere kontrakter med Motion Blur bak min rygg, og Espen Horn har valgt å stille seg bak Herdal istedenfor å ta ansvar, sier Aalbu til Dagbladet.

Aalbus advokat Anders Foss sier til avisa at han mener hun har gode muligheter for å vinne fram med et sivilt søksmål.

Herdal og Horn har ikke ønsket å kommentere påstandene til Dagbladet. Horn henviser til uttalelsene han ga til VG, der han sa at «det er beklagelig at det har vært misforståelser med Anniken Aalbu omkring hennes rolle i filmen».

– Vi har hatt flere samtaler med henne for å komme fram til en løsning, men det har ikke vært mulig å etterkomme det hun har krevet. Aalbu har ikke vært en investor i produksjonen av kortfilmen Kadaver, og vi har skriftlig bekreftelse fra Aalbu på at det svært begrensede beløpet hun bidro med var et kortsiktig lån, uttalte han videre.

Aalbu hevder på sin side at en slik bekreftelse ikke eksisterer, og at Jarand i skriftlig kommunikasjon omtaler henne som en naturlig executive producer på kortfilmen, «en tittel som tilsier at jeg har investert, og ikke lånt penger til prosjektet».

Dagbladet skiver videre at Vibeke Maltun, som var kostymedesigner på piloten, hevder at «det ble smurt på med skryt og lovnader» og at Maltun «i det minste skulle få bruke piloten i sin portefølje», men at hun aldri fikk muligheten til det.

Avisen har også vært i kontakt med to andre som jobbet på piloten, og som i motsetning til Aalbu skal ha signert kontrakter med regissøren. Disse filmarbeiderne ønsker å være anonyme.

I deres kontrakter, som Dagbladet har fått tilgang til, heter det ifølge Dagbladet at «dersom spillefilmen «Kadaver» blir finansiert basert på denne piloten og det blir en produksjon, enten i Norge eller i utlandet, skal medarbeideren tilbys en stilling i spillefilmen». Det skal verken de to eller Maltun ha fått. I en epost fra Herdal skal begrunnelsen for dette nettopp ha vært at spillefilmen var en utenlandsproduksjon.

Jarand Herdal debuterte som spillefilmregissør i svært ung alder med Everywhen fra 2013. Etter dette har han gått filmskolen USC i Los Angeles, og har regissert musikkvideoer for en rekke profilerte artister.

 

MENY