Nye norske medlemmer i Oscar-akademiet

Nye norske medlemmer i Oscar-akademiet

Anita Killi, Elle-Máijá Tailfeathers, Gisle Tveito og Anne Köhncke er blant de nye medlemmene som er invitert til Oscar-akademiet.

The Academy of Motion Picture Arts and Sciences fortsetter sitt arbeid med å bedre mangfold og representasjon blant medlemmene, og har nå invitert 819 filmfolk som har utmerket seg til akademiet. Sammensetningen av årets inviterte utgjør 45 prosent kvinner, 35 prosent underrepresenterte «ethnic/racial communities» og 49 prosent internasjonale filmskapere og bransjefolk fra 68 land.

På lista over inviterte er animatør og kortfilmskaper Anita Killi, lyddesigner Gisle Tveito og den blackfoot-ættede/norsk-samiske filmskaperen Elle-Máijá Tailfeathers. Også Tailfeathers’ medregissør på den norsk-kanadiske spillefilmdebuten The Body Remembers When The World Broke Open, kanadiske Kathleen Hepburn, er blant de inviterte.

I dokumentarkategorien finner vi norske Anne Köhncke, produsent for det danske selskapet Final Cut For Real, som hun var med å opprette, samt Monica Weston Hellström, også fra samme selskap. Her finner vi dessuten indiske Nishtha Jain, som blant annet har regissert den Piraya Film-produserte Gulabi Gang. Andre nordiske dokumentarfilmskapere er danske Pernille Rose Grønkjær (Hunting for Hedonia, The Monastery: Mr. Vig and the Nun) og svenske Göran Hugo Olsson (Den sommaren, The Black Power Mixtape 1967-1975).

På lista over inviterte spillefilmregissører finner vi også Ali Abbasi, som har regissert spillefilmene Grensen og Shelley, og Levan Akin, regissøren av I morgen danser vi. Blant lyddesignerne har norske Tveito dessuten selskap av Mattias Eklund (Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant, Polar) fra Sverige.

I 2018 ble Joachim Trier, Eskil Vogt (som manusforfattere) og lyddesigner Christian Schaanning invitert som medlemmer, mens det i fjor ikke var noen nordmenn på lista.

I 2016 lanserte akademiet sitt A2020-initiativ, med mål om å doble antallet kvinner og etniske minoriteter blant medlemmene, samt å øke andelen internasjonale medlemmer betraktelig, innen 2020. I år – samme år som Parasite skrev historie ved å bli første ikke-engelskspråklige film som vant Oscar for beste film – har akademiet forbigått målene om de to doblingene, og fortsetter nå sitt arbeid for å sikre mangfold og inkludering gjennom sin nye femårsplan Academy Aperture 2025.

Her kan du lese den fullstendige lista over årets inviterte medlemmer til akademiet.

Oscar-utdelingen 2021 er flyttet fra februar til 25. april.

Les også vårt intervju fra tidligere i år med Elle-Máijá Tailfeathers om The Body Remembers When The World Broke Open.

I fjor intervjuet vi Gisle Tveito om hans lydarbeid på Ut og stjæle hester.

 

Nye norske medlemmer i Oscar-akademiet

Nye norske medlemmer i Oscar-akademiet

Anita Killi, Elle-Máijá Tailfeathers, Gisle Tveito og Anne Köhncke er blant de nye medlemmene som er invitert til Oscar-akademiet.

The Academy of Motion Picture Arts and Sciences fortsetter sitt arbeid med å bedre mangfold og representasjon blant medlemmene, og har nå invitert 819 filmfolk som har utmerket seg til akademiet. Sammensetningen av årets inviterte utgjør 45 prosent kvinner, 35 prosent underrepresenterte «ethnic/racial communities» og 49 prosent internasjonale filmskapere og bransjefolk fra 68 land.

På lista over inviterte er animatør og kortfilmskaper Anita Killi, lyddesigner Gisle Tveito og den blackfoot-ættede/norsk-samiske filmskaperen Elle-Máijá Tailfeathers. Også Tailfeathers’ medregissør på den norsk-kanadiske spillefilmdebuten The Body Remembers When The World Broke Open, kanadiske Kathleen Hepburn, er blant de inviterte.

I dokumentarkategorien finner vi norske Anne Köhncke, produsent for det danske selskapet Final Cut For Real, som hun var med å opprette, samt Monica Weston Hellström, også fra samme selskap. Her finner vi dessuten indiske Nishtha Jain, som blant annet har regissert den Piraya Film-produserte Gulabi Gang. Andre nordiske dokumentarfilmskapere er danske Pernille Rose Grønkjær (Hunting for Hedonia, The Monastery: Mr. Vig and the Nun) og svenske Göran Hugo Olsson (Den sommaren, The Black Power Mixtape 1967-1975).

På lista over inviterte spillefilmregissører finner vi også Ali Abbasi, som har regissert spillefilmene Grensen og Shelley, og Levan Akin, regissøren av I morgen danser vi. Blant lyddesignerne har norske Tveito dessuten selskap av Mattias Eklund (Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant, Polar) fra Sverige.

I 2018 ble Joachim Trier, Eskil Vogt (som manusforfattere) og lyddesigner Christian Schaanning invitert som medlemmer, mens det i fjor ikke var noen nordmenn på lista.

I 2016 lanserte akademiet sitt A2020-initiativ, med mål om å doble antallet kvinner og etniske minoriteter blant medlemmene, samt å øke andelen internasjonale medlemmer betraktelig, innen 2020. I år – samme år som Parasite skrev historie ved å bli første ikke-engelskspråklige film som vant Oscar for beste film – har akademiet forbigått målene om de to doblingene, og fortsetter nå sitt arbeid for å sikre mangfold og inkludering gjennom sin nye femårsplan Academy Aperture 2025.

Her kan du lese den fullstendige lista over årets inviterte medlemmer til akademiet.

Oscar-utdelingen 2021 er flyttet fra februar til 25. april.

Les også vårt intervju fra tidligere i år med Elle-Máijá Tailfeathers om The Body Remembers When The World Broke Open.

I fjor intervjuet vi Gisle Tveito om hans lydarbeid på Ut og stjæle hester.

 

MENY