Møt filmens storheter på strømmefestival

Møt filmens storheter på strømmefestival

Guillermo del Toro, Jane Campion, Steven Soderbergh og Alejandro González Iñárritu – det er noen av profilene du kan møte i samtaler på den åpne strømmefestivalen We Are One: A Global Film Festival. Aleksander Huser oppsummerer noen høydepunkter fra festivalen som fortsatt er tilgjengelig online.

Foto: Tessa Thompson og Jane Campion i samtale

Koronapandemien førte til at mange filmfestivaler ble avlyst eller utsatt, inkludert Cannes-festivalen, som skulle gått av den metaforiske stabelen i mai. Flere festivaler har imidlertid valgt å isteden arrangeres online – som Kortfilmfestivalen her hemme, som skal arrangeres til uka, og Amandus-festivalen, som ble gjennomført på nett allerede i starten av april.

Et helt nytt initiativ som dukket opp i denne unntakssituasjonen er den åpne strømmefestivalen We Are One: A Global Film Festival, som pågår i disse dager – nærmere bestemt i perioden fra 29. mai til og med inneværende helg.

Bak festivalen står strømmeplattformen YouTube og Tribeca Enterprises, selskapet som også driver Tribeca Film Festival (og som ble opprettet av Robert De Niro, Jane Rosenthal and Craig Hatkoff i 2003). Arrangørene har alliert seg med drøyt 20 festivaler fra hele verden – deriblant Cannes, Berlin, Venezia, Sundance, Toronto, Locarno, Mumbai, Annecy og Karlovy Vary – som har kuratert et program bestående til sammen over 100 titler, med både spillefilmer, dokumentarer, kortfilmer, animasjonsfilmer, tv-produksjoner, webserier og Virtual Reality-prosjekter.

Riktignok skal kun 13 av filmene være verdenspremierer, men det er mye å velge mellom blant de forskjellige festivalenes filmutvalg, som også gir et visst innblikk i festivalenes ulike profiler. YouTube-festivalen er heller ikke ment å være et substitutt for de enkelte involverte festivalene som ikke ble arrangert som planlagt på grunn av koronapandemien. Noen av dem tar dessuten sikte på å arrangeres mer eller mindre som vanlig, som filmfestivalen i Venezia i september.

Store navn i panelsamtalene

Cannes’ bidrag til We Are One er et program med samtlige av kortfilmene i konkurranse fra festivalens 2019-utgave, i tillegg til at festivalen står som kuratorer for to av de mange masterclassene og panelsamtalene som også kan ses gratis – og uten reklame – på YouTube i disse ti festivaldagene.

Dette panel-programmet består av et rikholdig utvalg av scenesamtaler som ble innspilt på de bidragsytende festivalene, med en rekke store navn. Gammelt nytt, kan man kanskje si, men like fullt nytt for oss som ikke var der da de fant sted. Og mye av det er definitivt interessant.

I likhet med det øvrige filmprogrammet har panelsamtalene «premiere» på festivalens ulike dager, så noen blir først tilgjengelige nå i den avslutningshelgen. Hvor lenge de forskjellige postene på programmet vil ligge ute varierer noe, men innholdet under panelseksjonen synes generelt å være tilgjengelig i syv dager fra første visning. Det innebærer at noen av samtalene som nevnes i denne artikkelen kun er tilgjengelige i svært kort tid framover.

Karriereomspennende Guillermo del Toro

En av disse er «In Conversation with Guillermo del Toro», der den Oscar-vinnende meksikanske regissøren blir intervjuet av den amerikanske journalisten Kim Morgan under Marrakech International Film Festival 2018. En god del av tiden vies The Shape of Water, men samtalen tar også for seg nokså store deler av del Toros øvrige karriere, inkludert elementer og opplevelser fra barndommen som har inspirert ham. Og selv om opplevelsen tidvis skjemmes litt av at vi ikke får se filmklippene som ble vist under det faktiske sceneintervjuet, er det mye matnyttig å ta med seg herfra. Regissøren påpeker eksempelvis at vi som oftest bare snakker om plot, ikke form, når vi diskuterer film – og at dette er som å kun fokusere på motivet i beskrivelsen av et van Gogh-maleri. Han forteller om sitt arbeid med fargeskalaer i filmene sine, om viktigheten av kostymer (som en form for «eye protein», som forer fortellingen, i motsetning til kun «eye candy»), og sammenligner kamera og klipp som henholdsvis melodi og rytme i en parallell til musikkens verden. Videre snakker han om sin fascinasjon for eventyr som en slags direktelinje til vår kollektive underbevissthet, og om at mange innen kultursektoren er skeptiske til fantasi og følelser – de to tingene han selv er mest opptatt av.

Denne ble sendt 31. mai, og er nok derfor kun tilgjengelig til og med i morgen.

Claire Denis holdt for ikke lenge siden en mesterklasse i Oslo, og en annen i samtale med Joachim Trier noen år tilbake. På YouTube-festivalen kan man se henne i samtale med Olivier Assayas fra Berlinalen, hvor de to – som har kjent hverandre i mange år – blant annet snakker om sitt slektskap som franske filmskapere som begge så mot utlandet i større grad enn sine samtidige regissørkolleger.

Denne ble sendt 30. mai, så siste mulighet for å se den er sannsynligvis i dag.

Blant bidragene fra Sundance Film Festival er en «Cinema Café»-samtale med action-legenden Jackie Chan, som jeg dessverre ikke rakk å se før den ikke lenger var tilgjengelig, og en annen mellom skuespiller Tessa Thompson (blant annet kjent fra Westworld) og regissør Jane Campion, moderert av filmkritiker og journalist Alissa Wilkinson. Den sistnevnte er en uformell og underholdende prat som rommer mange interessante perspektiver, deriblant om representasjon, og som preges av Thompsons og Campions genuine nysgjerrighet på hverandres arbeid og metode.

Denne samtalen ble lagt ut for fem dager siden, og er dermed tilgjengelig i to dager til.

Abramović møter Iñárritu

Blant «Tribeca Talks»-bidragene er en samtale med en annen Oscar-vinnende meksikansk regissør, Alejandro González Iñárritu, med selveste Marina Abramović som moderator. I utgangspunktet er det nærmest litt absurd at en så stor kunstner kun skal inneha moderatorrollen, men hun gjør det uansett på sin måte, hvor regler er til for å brytes. Dette er så avgjort også en underholdende samtale preget av de to deltakernes respekt for hverandres arbeider, som blant annet kommer inn på forarbeid med skuespillere til følelsesmessig krevende scener, gevinsten i å skape restriksjoner for seg selv og Iñárritus etter hvert mindre realismeorienterte tilnærming til filmfortellinger.

Samtalen ble tilgjengelig for fire dager siden.

Tilgjengelig nå er også en “Excellence Award Conversation» fra Locarno-festivalen 2019 med regissør Bong Joon-ho og skuespiller Song Kanh-ho, som blant annet er kjent for sine roller i Bongs filmer Parasitt, Snowpiercer og The Host, i forbindelse med at Song vant festivalens «Excellence Award».

Sent går kveld ble «In Transmission: Ang Lee in Conversation with Kore-eda Hirokazu» fra Berlinalen lagt ut, der de to regissørene snakker om hvor den såkalte kunstneriske filmen står i dag. Det kan også bli spennende å få med seg samtalen fra Toronto International Film Festival mellom regissør David Cronenberg og skuespiller Viggo Mortensen om filmen Crash, som blir tilgjengelig i kveld.

Jeg ser dessuten fram til å se «Rendez-vous with Alain Delon», som er en av de to panelbidragene fra Cannes-festivalen, og ikke minst den Tribeca-kuraterte samtalen mellom Francis Ford Coppola og Steven Soderbergh. Begge disse har nettopp har hatt sin strømmepremiere på We Are One, og er følgelig tilgjengelig i noen dager framover.

To «enfant terribles» i samtale

Aller mest gleder jeg meg imidlertid til samtalen med den amerikanske «trashfilmkongen» John Waters fra fjorårets Locarno-festival, moderert av den eksentriske, spanske «slow cinema»-regissøren Albert Serra, som blir tilgjengelig søndag kl 16:25.

Både Waters og Serra var nemlig gjester på Thessaloniki Internasjonale Filmfestival da jeg var der i november. I tillegg til sceneshowet «This Filthy World», som han har turnert med i en årrekke, ga Waters festivalpublikummet i Thessaloniki en svært fornøyelig mesterklasse, hvor han med all mulig tydelighet viste at han ikke har blitt noe mindre spissformulert eller frittalende på sine eldre dager. På samme festival holdt også Serra en mesterklasse, som mildt sagt var noe utenom det ordinære. Blant annet gikk filmskaperen ned på alle fire for å illustrere hvordan han hadde insistert på å følge en innskytelse om å plassere et flagg i rumpa på en naken, mannlig skuespiller under innspillingen av sin nyeste film Liberté. (I den grad det er formildende: Etter et par forsøk respekterte han visstnok skuespillerens sterke motvilje og forlot ideen.) Jeg tør knapt tenke på hva en samtale mellom disse to filmskaperne vil inneholde, men akter i hvert fall ikke å gå glipp av det.

Her gjelder det med andre ord å kjenne sin besøkelsestid hjemme i sofaen. Eventuelt også gi et bidrag til ulike organisasjoners arbeid for å bekjempe koronapandemien, slik festivalen oppfordrer til istedenfor å ta betalt for visningene.


Se fullt program for festivalen på www.weareoneglobalfestival.com


 

Møt filmens storheter på strømmefestival

Møt filmens storheter på strømmefestival

Guillermo del Toro, Jane Campion, Steven Soderbergh og Alejandro González Iñárritu – det er noen av profilene du kan møte i samtaler på den åpne strømmefestivalen We Are One: A Global Film Festival. Aleksander Huser oppsummerer noen høydepunkter fra festivalen som fortsatt er tilgjengelig online.

Foto: Tessa Thompson og Jane Campion i samtale

Koronapandemien førte til at mange filmfestivaler ble avlyst eller utsatt, inkludert Cannes-festivalen, som skulle gått av den metaforiske stabelen i mai. Flere festivaler har imidlertid valgt å isteden arrangeres online – som Kortfilmfestivalen her hemme, som skal arrangeres til uka, og Amandus-festivalen, som ble gjennomført på nett allerede i starten av april.

Et helt nytt initiativ som dukket opp i denne unntakssituasjonen er den åpne strømmefestivalen We Are One: A Global Film Festival, som pågår i disse dager – nærmere bestemt i perioden fra 29. mai til og med inneværende helg.

Bak festivalen står strømmeplattformen YouTube og Tribeca Enterprises, selskapet som også driver Tribeca Film Festival (og som ble opprettet av Robert De Niro, Jane Rosenthal and Craig Hatkoff i 2003). Arrangørene har alliert seg med drøyt 20 festivaler fra hele verden – deriblant Cannes, Berlin, Venezia, Sundance, Toronto, Locarno, Mumbai, Annecy og Karlovy Vary – som har kuratert et program bestående til sammen over 100 titler, med både spillefilmer, dokumentarer, kortfilmer, animasjonsfilmer, tv-produksjoner, webserier og Virtual Reality-prosjekter.

Riktignok skal kun 13 av filmene være verdenspremierer, men det er mye å velge mellom blant de forskjellige festivalenes filmutvalg, som også gir et visst innblikk i festivalenes ulike profiler. YouTube-festivalen er heller ikke ment å være et substitutt for de enkelte involverte festivalene som ikke ble arrangert som planlagt på grunn av koronapandemien. Noen av dem tar dessuten sikte på å arrangeres mer eller mindre som vanlig, som filmfestivalen i Venezia i september.

Store navn i panelsamtalene

Cannes’ bidrag til We Are One er et program med samtlige av kortfilmene i konkurranse fra festivalens 2019-utgave, i tillegg til at festivalen står som kuratorer for to av de mange masterclassene og panelsamtalene som også kan ses gratis – og uten reklame – på YouTube i disse ti festivaldagene.

Dette panel-programmet består av et rikholdig utvalg av scenesamtaler som ble innspilt på de bidragsytende festivalene, med en rekke store navn. Gammelt nytt, kan man kanskje si, men like fullt nytt for oss som ikke var der da de fant sted. Og mye av det er definitivt interessant.

I likhet med det øvrige filmprogrammet har panelsamtalene «premiere» på festivalens ulike dager, så noen blir først tilgjengelige nå i den avslutningshelgen. Hvor lenge de forskjellige postene på programmet vil ligge ute varierer noe, men innholdet under panelseksjonen synes generelt å være tilgjengelig i syv dager fra første visning. Det innebærer at noen av samtalene som nevnes i denne artikkelen kun er tilgjengelige i svært kort tid framover.

Karriereomspennende Guillermo del Toro

En av disse er «In Conversation with Guillermo del Toro», der den Oscar-vinnende meksikanske regissøren blir intervjuet av den amerikanske journalisten Kim Morgan under Marrakech International Film Festival 2018. En god del av tiden vies The Shape of Water, men samtalen tar også for seg nokså store deler av del Toros øvrige karriere, inkludert elementer og opplevelser fra barndommen som har inspirert ham. Og selv om opplevelsen tidvis skjemmes litt av at vi ikke får se filmklippene som ble vist under det faktiske sceneintervjuet, er det mye matnyttig å ta med seg herfra. Regissøren påpeker eksempelvis at vi som oftest bare snakker om plot, ikke form, når vi diskuterer film – og at dette er som å kun fokusere på motivet i beskrivelsen av et van Gogh-maleri. Han forteller om sitt arbeid med fargeskalaer i filmene sine, om viktigheten av kostymer (som en form for «eye protein», som forer fortellingen, i motsetning til kun «eye candy»), og sammenligner kamera og klipp som henholdsvis melodi og rytme i en parallell til musikkens verden. Videre snakker han om sin fascinasjon for eventyr som en slags direktelinje til vår kollektive underbevissthet, og om at mange innen kultursektoren er skeptiske til fantasi og følelser – de to tingene han selv er mest opptatt av.

Denne ble sendt 31. mai, og er nok derfor kun tilgjengelig til og med i morgen.

Claire Denis holdt for ikke lenge siden en mesterklasse i Oslo, og en annen i samtale med Joachim Trier noen år tilbake. På YouTube-festivalen kan man se henne i samtale med Olivier Assayas fra Berlinalen, hvor de to – som har kjent hverandre i mange år – blant annet snakker om sitt slektskap som franske filmskapere som begge så mot utlandet i større grad enn sine samtidige regissørkolleger.

Denne ble sendt 30. mai, så siste mulighet for å se den er sannsynligvis i dag.

Blant bidragene fra Sundance Film Festival er en «Cinema Café»-samtale med action-legenden Jackie Chan, som jeg dessverre ikke rakk å se før den ikke lenger var tilgjengelig, og en annen mellom skuespiller Tessa Thompson (blant annet kjent fra Westworld) og regissør Jane Campion, moderert av filmkritiker og journalist Alissa Wilkinson. Den sistnevnte er en uformell og underholdende prat som rommer mange interessante perspektiver, deriblant om representasjon, og som preges av Thompsons og Campions genuine nysgjerrighet på hverandres arbeid og metode.

Denne samtalen ble lagt ut for fem dager siden, og er dermed tilgjengelig i to dager til.

Abramović møter Iñárritu

Blant «Tribeca Talks»-bidragene er en samtale med en annen Oscar-vinnende meksikansk regissør, Alejandro González Iñárritu, med selveste Marina Abramović som moderator. I utgangspunktet er det nærmest litt absurd at en så stor kunstner kun skal inneha moderatorrollen, men hun gjør det uansett på sin måte, hvor regler er til for å brytes. Dette er så avgjort også en underholdende samtale preget av de to deltakernes respekt for hverandres arbeider, som blant annet kommer inn på forarbeid med skuespillere til følelsesmessig krevende scener, gevinsten i å skape restriksjoner for seg selv og Iñárritus etter hvert mindre realismeorienterte tilnærming til filmfortellinger.

Samtalen ble tilgjengelig for fire dager siden.

Tilgjengelig nå er også en “Excellence Award Conversation» fra Locarno-festivalen 2019 med regissør Bong Joon-ho og skuespiller Song Kanh-ho, som blant annet er kjent for sine roller i Bongs filmer Parasitt, Snowpiercer og The Host, i forbindelse med at Song vant festivalens «Excellence Award».

Sent går kveld ble «In Transmission: Ang Lee in Conversation with Kore-eda Hirokazu» fra Berlinalen lagt ut, der de to regissørene snakker om hvor den såkalte kunstneriske filmen står i dag. Det kan også bli spennende å få med seg samtalen fra Toronto International Film Festival mellom regissør David Cronenberg og skuespiller Viggo Mortensen om filmen Crash, som blir tilgjengelig i kveld.

Jeg ser dessuten fram til å se «Rendez-vous with Alain Delon», som er en av de to panelbidragene fra Cannes-festivalen, og ikke minst den Tribeca-kuraterte samtalen mellom Francis Ford Coppola og Steven Soderbergh. Begge disse har nettopp har hatt sin strømmepremiere på We Are One, og er følgelig tilgjengelig i noen dager framover.

To «enfant terribles» i samtale

Aller mest gleder jeg meg imidlertid til samtalen med den amerikanske «trashfilmkongen» John Waters fra fjorårets Locarno-festival, moderert av den eksentriske, spanske «slow cinema»-regissøren Albert Serra, som blir tilgjengelig søndag kl 16:25.

Både Waters og Serra var nemlig gjester på Thessaloniki Internasjonale Filmfestival da jeg var der i november. I tillegg til sceneshowet «This Filthy World», som han har turnert med i en årrekke, ga Waters festivalpublikummet i Thessaloniki en svært fornøyelig mesterklasse, hvor han med all mulig tydelighet viste at han ikke har blitt noe mindre spissformulert eller frittalende på sine eldre dager. På samme festival holdt også Serra en mesterklasse, som mildt sagt var noe utenom det ordinære. Blant annet gikk filmskaperen ned på alle fire for å illustrere hvordan han hadde insistert på å følge en innskytelse om å plassere et flagg i rumpa på en naken, mannlig skuespiller under innspillingen av sin nyeste film Liberté. (I den grad det er formildende: Etter et par forsøk respekterte han visstnok skuespillerens sterke motvilje og forlot ideen.) Jeg tør knapt tenke på hva en samtale mellom disse to filmskaperne vil inneholde, men akter i hvert fall ikke å gå glipp av det.

Her gjelder det med andre ord å kjenne sin besøkelsestid hjemme i sofaen. Eventuelt også gi et bidrag til ulike organisasjoners arbeid for å bekjempe koronapandemien, slik festivalen oppfordrer til istedenfor å ta betalt for visningene.


Se fullt program for festivalen på www.weareoneglobalfestival.com


 

MENY