Norsk thrillerserie griper inn i ulvedebatten

Norsk thrillerserie griper inn i ulvedebatten

Simen Alsvik og Nordisk Film kaster seg inn i ulvedebatten med thriller-serien «Fenris».
– Historien er veldig inspirert av virkeligheten og utarbeidet i samråd med forskere, forteller Alsvik.

Foto: Kathrine Thorborg Johansen i hovedrollen

Fenris var blant serieprosjektene som fikk tilskudd under fjorårets tildelinger fra den norske insentivpotten. Simen Alsvik skal ha regi på den åtte episoders thrillerserien som han har skrevet sammen med Maren Skolem (Oljefondet) og Tomas Solli (Lillyhammer, Okkupert) og som har Kathrine Thorborg Johansen i hovedrollen

Alsvik har tidligere gjort seg bemerket som regissør av serier som Lilyhammer og Neste sommer, og har de siste årene hatt regi på BBC-serien The Nest og fungert som medforfatter og produsent på Ragnarok. Han legger ikke skjul på at handlingen i Fenris vil gripe direkte inn i den betente norske ulvedebatten.

Sentralt for handlingen er den unge biologen Emma (31) som begynner å etterforske omstendighetene rundt en gutt som forsvinner i skogen i et ulveområde. Han etterlater seg en jakke med ulvehår og blod. Konflikten mellom hensynet til ulvene og lokalbefolkningen er allerede betent i området, og forsvinningen setter situasjonen på spissen. Emma kan ikke tro at gutten har blitt angrepet av ulv, det må i så fall være første gang på to hundre år. Gradvis forsøker hun å finne fram til hva som har skjedd, med utgangspunkt i et lokalsamfunn med mange hemmeligheter og skjulte agendaer.

– Jeg har drevet research på dette i mange år, forteller Alsvik til Rushprint. – Vi er veldig inspirert av virkeligheten og har utarbeidet historien i samråd med ulveforskere fra Høyskolen i Innlandet.

Han har lenge vært fascinert av den norske ulvedebatten og de steile frontene som ofte driver den.

– Det er jo potensielt mye sprengstoff i dette, det vet vi jo. Debattklimaet er tidvis ekstremt tilspisset. Mange sentrale rovdyr-forskere har levd med trusler både mot seg selv og egen familie i årevis. Forskerne regner med at halvparten av all ulv som dør blir drept ved ulovlig jakt. Det er jo tross alt et rødlistet dyr dette her, og da en gjeng i Elverums-traktene ble tatt for ulovlig jakt ble de siktet etter paragrafen for organisert kriminalitet.

– Samtidig er politikken rundt ulv ganske schizofren fordi myndighetene plutselig bestemmer seg for at de skal ta ut 5-6 dyr av en nasjonal stamme som er veldig begrenset allerede. Vi snakker jo bare om rundt 60 dyr nasjonalt. Om vi gjorde følgende tankeeksperiment: hva hadde vi tenkt hvis lokale jegere, og noen ganger i samråd med nasjonale myndigheter, skulle tatt ut ti prosent av de resterende løvene i Kenya?

Fenris er åpenbart ikke et direkte debattinnlegg, men et drama som følger egen logikk. Men Alsvik regner med reaksjoner når serien slippes på Viaplay i 2022.

Nordisk Film Production ved Sigurd Mikal Karoliussen er hovedprodusent, med Peter Nadermann i Nadcon som tysk coprodusent. Innspillingen starter i 2021. Totalbudsjettet er på 6,5 millioner euro.

Norsk thrillerserie griper inn i ulvedebatten

Norsk thrillerserie griper inn i ulvedebatten

Simen Alsvik og Nordisk Film kaster seg inn i ulvedebatten med thriller-serien «Fenris».
– Historien er veldig inspirert av virkeligheten og utarbeidet i samråd med forskere, forteller Alsvik.

Foto: Kathrine Thorborg Johansen i hovedrollen

Fenris var blant serieprosjektene som fikk tilskudd under fjorårets tildelinger fra den norske insentivpotten. Simen Alsvik skal ha regi på den åtte episoders thrillerserien som han har skrevet sammen med Maren Skolem (Oljefondet) og Tomas Solli (Lillyhammer, Okkupert) og som har Kathrine Thorborg Johansen i hovedrollen

Alsvik har tidligere gjort seg bemerket som regissør av serier som Lilyhammer og Neste sommer, og har de siste årene hatt regi på BBC-serien The Nest og fungert som medforfatter og produsent på Ragnarok. Han legger ikke skjul på at handlingen i Fenris vil gripe direkte inn i den betente norske ulvedebatten.

Sentralt for handlingen er den unge biologen Emma (31) som begynner å etterforske omstendighetene rundt en gutt som forsvinner i skogen i et ulveområde. Han etterlater seg en jakke med ulvehår og blod. Konflikten mellom hensynet til ulvene og lokalbefolkningen er allerede betent i området, og forsvinningen setter situasjonen på spissen. Emma kan ikke tro at gutten har blitt angrepet av ulv, det må i så fall være første gang på to hundre år. Gradvis forsøker hun å finne fram til hva som har skjedd, med utgangspunkt i et lokalsamfunn med mange hemmeligheter og skjulte agendaer.

– Jeg har drevet research på dette i mange år, forteller Alsvik til Rushprint. – Vi er veldig inspirert av virkeligheten og har utarbeidet historien i samråd med ulveforskere fra Høyskolen i Innlandet.

Han har lenge vært fascinert av den norske ulvedebatten og de steile frontene som ofte driver den.

– Det er jo potensielt mye sprengstoff i dette, det vet vi jo. Debattklimaet er tidvis ekstremt tilspisset. Mange sentrale rovdyr-forskere har levd med trusler både mot seg selv og egen familie i årevis. Forskerne regner med at halvparten av all ulv som dør blir drept ved ulovlig jakt. Det er jo tross alt et rødlistet dyr dette her, og da en gjeng i Elverums-traktene ble tatt for ulovlig jakt ble de siktet etter paragrafen for organisert kriminalitet.

– Samtidig er politikken rundt ulv ganske schizofren fordi myndighetene plutselig bestemmer seg for at de skal ta ut 5-6 dyr av en nasjonal stamme som er veldig begrenset allerede. Vi snakker jo bare om rundt 60 dyr nasjonalt. Om vi gjorde følgende tankeeksperiment: hva hadde vi tenkt hvis lokale jegere, og noen ganger i samråd med nasjonale myndigheter, skulle tatt ut ti prosent av de resterende løvene i Kenya?

Fenris er åpenbart ikke et direkte debattinnlegg, men et drama som følger egen logikk. Men Alsvik regner med reaksjoner når serien slippes på Viaplay i 2022.

Nordisk Film Production ved Sigurd Mikal Karoliussen er hovedprodusent, med Peter Nadermann i Nadcon som tysk coprodusent. Innspillingen starter i 2021. Totalbudsjettet er på 6,5 millioner euro.

MENY