HUMAN 2020: Hovedpris til «iHuman»

HUMAN 2020: Hovedpris til «iHuman»

«iHuman» av Tonje Hessen Schei ble i kveld tildelt HUMAN-prisen for beste norske dokumentar. HUMAN Rights Human Wrongs Award gikk til «Behind the Blood» av Loretta van der Horst.


Foto: Tonje Hessen Schei mottar HUMAN-prisen, flankert av produsent Jonathan Borge Lie (til v.) og klipper Torkel Gjørv og Juliane Jensen (foto av Johnny Vaet Nordskog)


I årets program har elleve nye norske dokumentarer konkurrert om HUMAN-prisen på 50.000 kr. Vinnerfilmen kvalifiserer også til Amanda-nominasjon for beste dokumentarfilm.

Det ble regissør Tonje Hessen Schei som fikk prisen for sin utforsking av farene ved AI-teknologi i iHuman. Produsent er Jonathan Borge Lie i UpNorth Film.

Juryen ga denne begrunnelsen for tildelingen:

«I et sterkt konkurranseprogram med mange gode filmer, var det likevel ett særlig singulært verk som for alle oss i juryen utmerket seg. Denne filmen evner å engasjere på et så dypt plan at man revurderer sitt perspektiv på verden etter å ha sett den. Med enorm dedikasjon og villighet til å forfølge og diskutere hver eneste tematiske tråd i en skremmende og kompleks dimensjon av vår verden, har filmskaperen tegnet opp både filosofiske og mellommenneskelige problemstillinger som vi alle kan forstå og identifisere oss med. I tillegg uttrykkes filmens innhold i ambisiøse visuelle ideer som gjør bildespråket vel så medrivende som filmens tematiske diskurs. Med høy vanskelighetsgrad i både de konvensjonelle, velkjente fortellergrepene som tas i bruk, samt i de distinkte, originale kunstneriske valgene som er tatt, lykkes filmskaperen med å skape et storslagent dokumentarverk der en av vår tids mest fascinerende (og skremmende) teknologiske utviklinger blir undersøkt og diskutert på en måte som gjør oss klokere om et så stort spørsmål som hvordan vi skal leve sammen som mennesker på denne jorden i fremtiden.»

Hederlig omtale gikk til Kunstneren og tyven og regissør Benjamin Ree:

«Juryen er glad for å kunne tildele en hederlig omtale til en film som virkelig begeistret oss alle tre. Det er en velsignelse å oppdage en så unik historie som denne. Det harde arbeidet og utholdenheten til regissøren kommer virkelig gjennom, og juryen er dypt imponert over hvordan historien blir fortalt og presentert. Noen av scenene gir oss hakeslipp, og plottvendingene gjør denne filmen til en fantastisk filmopplevelse.»

Den internasjonale filmprisen HUMAN Rights Human Wrongs Award gikk i år til Behind the Blood av Loretta van der Horst:

«Vi vil gi hovedprisen til en flott film, som på dramatisk vis viser kompleksiteten i volden som mennesker lever med, i for mange deler av verden. Filmen er svært godt og grundig laget, og tar oss med inn i en situasjon der linjene mellom ondt og godt er uskarpe. Den skildrer liv der vold er en del av det daglige sosiale livet, hvor også gjerningsmenn må sees på som ofre – og der behovet for rettferdighet og veier ut av volden haster, men i hovedsak er fraværende. Filmen snakker veldig direkte til seeren, vekker sterke følelser, og involverer oss i emnet på en svært direkte måte. Samtidig er det behov for å plante håp og opprettholde den menneskelige ånd. Filmskaperen greier å belyse denne pågående humanitære krisen på en modig og ettertrykkelig måte.»

Les mer om prisvinnerne og filmene

HUMAN 2020: Hovedpris til «iHuman»

HUMAN 2020: Hovedpris til «iHuman»

«iHuman» av Tonje Hessen Schei ble i kveld tildelt HUMAN-prisen for beste norske dokumentar. HUMAN Rights Human Wrongs Award gikk til «Behind the Blood» av Loretta van der Horst.


Foto: Tonje Hessen Schei mottar HUMAN-prisen, flankert av produsent Jonathan Borge Lie (til v.) og klipper Torkel Gjørv og Juliane Jensen (foto av Johnny Vaet Nordskog)


I årets program har elleve nye norske dokumentarer konkurrert om HUMAN-prisen på 50.000 kr. Vinnerfilmen kvalifiserer også til Amanda-nominasjon for beste dokumentarfilm.

Det ble regissør Tonje Hessen Schei som fikk prisen for sin utforsking av farene ved AI-teknologi i iHuman. Produsent er Jonathan Borge Lie i UpNorth Film.

Juryen ga denne begrunnelsen for tildelingen:

«I et sterkt konkurranseprogram med mange gode filmer, var det likevel ett særlig singulært verk som for alle oss i juryen utmerket seg. Denne filmen evner å engasjere på et så dypt plan at man revurderer sitt perspektiv på verden etter å ha sett den. Med enorm dedikasjon og villighet til å forfølge og diskutere hver eneste tematiske tråd i en skremmende og kompleks dimensjon av vår verden, har filmskaperen tegnet opp både filosofiske og mellommenneskelige problemstillinger som vi alle kan forstå og identifisere oss med. I tillegg uttrykkes filmens innhold i ambisiøse visuelle ideer som gjør bildespråket vel så medrivende som filmens tematiske diskurs. Med høy vanskelighetsgrad i både de konvensjonelle, velkjente fortellergrepene som tas i bruk, samt i de distinkte, originale kunstneriske valgene som er tatt, lykkes filmskaperen med å skape et storslagent dokumentarverk der en av vår tids mest fascinerende (og skremmende) teknologiske utviklinger blir undersøkt og diskutert på en måte som gjør oss klokere om et så stort spørsmål som hvordan vi skal leve sammen som mennesker på denne jorden i fremtiden.»

Hederlig omtale gikk til Kunstneren og tyven og regissør Benjamin Ree:

«Juryen er glad for å kunne tildele en hederlig omtale til en film som virkelig begeistret oss alle tre. Det er en velsignelse å oppdage en så unik historie som denne. Det harde arbeidet og utholdenheten til regissøren kommer virkelig gjennom, og juryen er dypt imponert over hvordan historien blir fortalt og presentert. Noen av scenene gir oss hakeslipp, og plottvendingene gjør denne filmen til en fantastisk filmopplevelse.»

Den internasjonale filmprisen HUMAN Rights Human Wrongs Award gikk i år til Behind the Blood av Loretta van der Horst:

«Vi vil gi hovedprisen til en flott film, som på dramatisk vis viser kompleksiteten i volden som mennesker lever med, i for mange deler av verden. Filmen er svært godt og grundig laget, og tar oss med inn i en situasjon der linjene mellom ondt og godt er uskarpe. Den skildrer liv der vold er en del av det daglige sosiale livet, hvor også gjerningsmenn må sees på som ofre – og der behovet for rettferdighet og veier ut av volden haster, men i hovedsak er fraværende. Filmen snakker veldig direkte til seeren, vekker sterke følelser, og involverer oss i emnet på en svært direkte måte. Samtidig er det behov for å plante håp og opprettholde den menneskelige ånd. Filmskaperen greier å belyse denne pågående humanitære krisen på en modig og ettertrykkelig måte.»

Les mer om prisvinnerne og filmene

MENY