TIFF-premiere på fire nye norske filmer

TIFF-premiere på fire nye norske filmer

Dag Johan Haugerud, Tonje Hessen Schei, Mariken Halle og Ragnhild Nøst Bergem får premiere med nye filmer under Tromsø Internasjonale filmfestival.

Alle filmene vises i sideprogrammet Norske Horisonter. TIFF har, som programansvarlig Henning Rosenlund uttaler i en pressemelding, tradisjonelt hatt blikket vendt ut mot verden. Men de siste årene har festivalen også hatt en egen seksjon for nye norske filmer. «Programmet sier noe om hvordan norsk film har endret seg, og blitt mer mangfoldig og nysgjerrig på verden», heter det i omtalen. ”Årets program oppfyller alle våre forhåpninger og har noen av de mest spennende stemmene i norsk film representert”.

Filmene som deltar i Norske Horisonter:


Lyset fra sjokoladefabrikken av Dag Johan Haugerud

”Dag Johan Haugerud følger opp sitt nylig kinoaktuelle, kritikerroste drama BARN med denne novellefilm-komedien, som preges av filmskaperens sedvanlig skarpe karakterskildringer og teft for absurditetene i den norske middelklassens hverdagsliv. Lyset fra sjokoladefabrikken drøfter tunge temaer som ansvar og moral, men er også svært morsom, mye takket være Haugeruds faste samarbeidspartnere, skuespillerne Andrea Bræin Hovig og Henriette Steenstrup”.

Regi og manus: Dag Johan Haugerud Medvirkende: Andrea Bræin Hovig, Henriette Steenstrup, Birgitte Larsen, Brynjar Bandlien, Liv Glaser, Andrine Sæther Foto: Cecilie Semec, FNF Produsent: Yngve Sæther Produksjonsselskap: Motlys


IHUMAN av Tonje Hessen Schei

”Menneskeheten står foran et veiskille. Kunstig intelligens er blitt så avansert at vi står overfor en rekke dilemmaer. Er vi i ferd med å gjøre oss selv overflødige? Hvordan håndterer vi tapet av arbeidsplasser som blir overtatt av den nye teknologien? Og hvordan sikrer vi at kunstig intelligens blir brukt i de godes tjeneste og ikke til overvåking, undertrykking og krigføring? Plutselig er det teknologifirmaene som er de nye supermaktene, og teknologien har strupetak på demokratiet. Tonje Hessen Schei fikk Den Norske Fredsfilmprisen på TIFF i 2015 for filmen DRONE. I IHUMAN kommer hun tett på pionerne på frontlinjen av teknologikappløpet rundt kunstig intelligens. De som har vært med på å utvikle teknologien, de som forsker på konsekvensene for samfunnet og de som frykter at vi er i ferd med å miste kontrollen. Denne dokumentaren er både interessant, tankevekkende, underholdene og skremmende”.

Regi og manus: Tonje Hessen Schei Foto: Henrik Ipsen Produsent: Jonathan Borge Lie og UpNorth Film  Distribusjon: Euforia Film


Vi er her nå av Mariken Halle

”Vi er her nå handler om en barselgruppe som vi følger over ett år. Det snakkes om stort og smått mens babyene henger i armene på foreldrene. Noen er bekymret, andre sliter i forholdet. Mariken Halle slipper til det små-absurde i hverdagen i sitt portrett av norsk samtid og urbane småbarnsforeldre. Hun går sine helt egne veier og utfordrer publikum ved å stadig snu på våre forventninger til hvordan en filmfortelling kan se ut. Filmen er en del av en triologi, sammen med Verden venter (2014) og Kanskje i morgen (2014)”.

Regi, manus og foto: Mariken Halle . Lyd: Helge Bodøgaard, Vegard Soldal, Torjus Hembre, Jens Fougner. Produksjonsleder: Magnus Mork Regiassistent: Guro Bruusgaard  Produksjonsmedarbeider: Marin Håskjold. Lyddesign: The Soundfactory. Produsenter: ALTERNATIVET,  Mariken Halle, Magnus Mork, Guro Bruusgaard, Katja Eyde Jacobsen, Co-produsenter: MDEMC, Elisabeth Marjanović Cronvall, Marta Dauliūtė Distribusjon: Another World Entertainment, Marius Olsen


Vær her av Ragnhild Nøst Bergem

”Spillefilmdebutant Ragnhild Nøst Bergem har laget en varm dokumentarfilm om en av vår tids folkesykdommer, demens. Jan, Mimi og Sigvald har ulike former for demens. I filmen Vær her ser vi hvordan livene deres preges av leting etter ord, minner og gjenstander. Gradvis ser vi de mister biter av seg selv. Omsorg, samvær og musikk kan hjelpe, men hverdagen er krevende både for dem selv og for deres nærmeste. Nøst Bergem har nærmest blitt ekspert på området etter å ha laget en eksamensfilm (kortfilm) om temaet da hun gikk ut fra Dennorske filmskolen på Lillehammer. Etter dette har hun turnert Norge rundt og deltatt på over 100 arrangementer om demens. Samtidig har hun samlet inn materiale til filmen VÆR HER. Nøst Bergem tar opp et sårt tema på en respektfull og kunnskapsrik måte, samtidig som hun viser oss at gleden over livet ikke forsvinner selv om deler av hukommelsen gjør det”.

Regi, manus og foto: Ragnhild Nøst Bergem. Co-regi: Erlend Eirik Moe. Produsent: Camilla Vanebo og André Folkestad. Produksjonsselskap: Herlig Film og TV AS i samarbeid med Storyline Studios og Filmmakeriet Distribusjon: Euforia Film v/ Vibeke Skistad

TIFF-premiere på fire nye norske filmer

TIFF-premiere på fire nye norske filmer

Dag Johan Haugerud, Tonje Hessen Schei, Mariken Halle og Ragnhild Nøst Bergem får premiere med nye filmer under Tromsø Internasjonale filmfestival.

Alle filmene vises i sideprogrammet Norske Horisonter. TIFF har, som programansvarlig Henning Rosenlund uttaler i en pressemelding, tradisjonelt hatt blikket vendt ut mot verden. Men de siste årene har festivalen også hatt en egen seksjon for nye norske filmer. «Programmet sier noe om hvordan norsk film har endret seg, og blitt mer mangfoldig og nysgjerrig på verden», heter det i omtalen. ”Årets program oppfyller alle våre forhåpninger og har noen av de mest spennende stemmene i norsk film representert”.

Filmene som deltar i Norske Horisonter:


Lyset fra sjokoladefabrikken av Dag Johan Haugerud

”Dag Johan Haugerud følger opp sitt nylig kinoaktuelle, kritikerroste drama BARN med denne novellefilm-komedien, som preges av filmskaperens sedvanlig skarpe karakterskildringer og teft for absurditetene i den norske middelklassens hverdagsliv. Lyset fra sjokoladefabrikken drøfter tunge temaer som ansvar og moral, men er også svært morsom, mye takket være Haugeruds faste samarbeidspartnere, skuespillerne Andrea Bræin Hovig og Henriette Steenstrup”.

Regi og manus: Dag Johan Haugerud Medvirkende: Andrea Bræin Hovig, Henriette Steenstrup, Birgitte Larsen, Brynjar Bandlien, Liv Glaser, Andrine Sæther Foto: Cecilie Semec, FNF Produsent: Yngve Sæther Produksjonsselskap: Motlys


IHUMAN av Tonje Hessen Schei

”Menneskeheten står foran et veiskille. Kunstig intelligens er blitt så avansert at vi står overfor en rekke dilemmaer. Er vi i ferd med å gjøre oss selv overflødige? Hvordan håndterer vi tapet av arbeidsplasser som blir overtatt av den nye teknologien? Og hvordan sikrer vi at kunstig intelligens blir brukt i de godes tjeneste og ikke til overvåking, undertrykking og krigføring? Plutselig er det teknologifirmaene som er de nye supermaktene, og teknologien har strupetak på demokratiet. Tonje Hessen Schei fikk Den Norske Fredsfilmprisen på TIFF i 2015 for filmen DRONE. I IHUMAN kommer hun tett på pionerne på frontlinjen av teknologikappløpet rundt kunstig intelligens. De som har vært med på å utvikle teknologien, de som forsker på konsekvensene for samfunnet og de som frykter at vi er i ferd med å miste kontrollen. Denne dokumentaren er både interessant, tankevekkende, underholdene og skremmende”.

Regi og manus: Tonje Hessen Schei Foto: Henrik Ipsen Produsent: Jonathan Borge Lie og UpNorth Film  Distribusjon: Euforia Film


Vi er her nå av Mariken Halle

”Vi er her nå handler om en barselgruppe som vi følger over ett år. Det snakkes om stort og smått mens babyene henger i armene på foreldrene. Noen er bekymret, andre sliter i forholdet. Mariken Halle slipper til det små-absurde i hverdagen i sitt portrett av norsk samtid og urbane småbarnsforeldre. Hun går sine helt egne veier og utfordrer publikum ved å stadig snu på våre forventninger til hvordan en filmfortelling kan se ut. Filmen er en del av en triologi, sammen med Verden venter (2014) og Kanskje i morgen (2014)”.

Regi, manus og foto: Mariken Halle . Lyd: Helge Bodøgaard, Vegard Soldal, Torjus Hembre, Jens Fougner. Produksjonsleder: Magnus Mork Regiassistent: Guro Bruusgaard  Produksjonsmedarbeider: Marin Håskjold. Lyddesign: The Soundfactory. Produsenter: ALTERNATIVET,  Mariken Halle, Magnus Mork, Guro Bruusgaard, Katja Eyde Jacobsen, Co-produsenter: MDEMC, Elisabeth Marjanović Cronvall, Marta Dauliūtė Distribusjon: Another World Entertainment, Marius Olsen


Vær her av Ragnhild Nøst Bergem

”Spillefilmdebutant Ragnhild Nøst Bergem har laget en varm dokumentarfilm om en av vår tids folkesykdommer, demens. Jan, Mimi og Sigvald har ulike former for demens. I filmen Vær her ser vi hvordan livene deres preges av leting etter ord, minner og gjenstander. Gradvis ser vi de mister biter av seg selv. Omsorg, samvær og musikk kan hjelpe, men hverdagen er krevende både for dem selv og for deres nærmeste. Nøst Bergem har nærmest blitt ekspert på området etter å ha laget en eksamensfilm (kortfilm) om temaet da hun gikk ut fra Dennorske filmskolen på Lillehammer. Etter dette har hun turnert Norge rundt og deltatt på over 100 arrangementer om demens. Samtidig har hun samlet inn materiale til filmen VÆR HER. Nøst Bergem tar opp et sårt tema på en respektfull og kunnskapsrik måte, samtidig som hun viser oss at gleden over livet ikke forsvinner selv om deler av hukommelsen gjør det”.

Regi, manus og foto: Ragnhild Nøst Bergem. Co-regi: Erlend Eirik Moe. Produsent: Camilla Vanebo og André Folkestad. Produksjonsselskap: Herlig Film og TV AS i samarbeid med Storyline Studios og Filmmakeriet Distribusjon: Euforia Film v/ Vibeke Skistad

MENY