Ulvik Rokseth og ”Amundsen” til prestisjefylte Cameraimage

Ulvik Rokseth og ”Amundsen” til prestisjefylte Cameraimage

Pål Ulvik Rokseth og ”Amundsen” er plukket ut til Cameraimage – et filmprogram som viser filmer der kamera-arbeidet representerer noe utenom det vanlige. Blant konkurrentene om prisen finner vi Joker og The Irishman.

Foto fra innspillingen av «Amundsen» (Ulvik Rokseth i midten)

Det er ikke hvilke som helst filmer Pål Ulvik Rokseth og Amundsen skal konkurrere med om den gjeve Cameraimage-prisen. Vi finner både The Irishman og Joker blant de 13 filmene som er tatt ut.

Tankegangen bak Cameraimage er å velge filmer som gjenspeiler et usedvanlig samarbeid mellom fotograf og regissør – i Amundsens tilfelle mellom Rokseth og regissør Espen Sandberg. De siste års vinnere har ofte endt opp med Oscar-nominasjoner og priser, deriblant Ida (2013), Carol (2015) og Lion (2016).

Som Rushprint tidligere har omtalt, ble Ulvik Rokseth i fjor trukket fram av både Hollywood Reporter og Netflix som en potensiell Oscar-kandidat for arbeidet på 22. July. Den unge fotografens første spillefilm som sjefsfotograf var lavbudsjettsproduksjonen Å begrave en hund fra 2013. Deretter gjorde han Henrik Martin Dahlsbakkens Sensommer og Thea Hvistendahls Karpe Diem-film Adjø Montebello, før han fikk sjefsfotografjobben på Paul Greengrass’ 22 July. Han har også filmet en rekke kortfilmer, musikkvideoer og reklamefilmer, og blant annet vært DOP Second Unit i Norge på Downsizing av Alexander Payne. I tillegg har han fotografert den kanadisk/amerikansk/norske Polaroid, regissert av Lars Klevberg.

Amundsen fulgte han og resten av teamet Amundsens eget mantra om viktigheten av å planlegge, kunne han fortelle til Rushprint etter premieren tidligere i år. De valgte ulike visuelle uttrykk for filmens forskjellige deler.

– På denne tiden var det jo ingen som hadde vært på polene, det var helt «science fiction». Det samme gjaldt teknologien – et fly var som en romrakett. De lå helt i front av den teknologiske utviklingen for å gjennomføre disse ekspedisjonene. Denne delen av filmen, med polene, snø og arktiske eksteriører, separerte vi filmatisk fra de andre delene. Vi brukte forskjellige linseserier på forskjellige deler av filmen, og bytter mellom anamorf og sfærisk linse. Vi har også gjort noen mer subtile grep både for å binde sammen og adskille de ulike delene. Men de kan folk finne ut av selv når de ser filmen, sier han.

Han understreket at karakterene kom først, også for den filmatiske tilnærmingen.

– Vi forsøkte hele tiden å forankre det visuelle uttrykket i karakterene og følelsene deres. Vi ønsket å la karakterene bestemme uttrykket, sier han.

Les hele intervjuet om Rokseths bidrag på Amundsen

Ulvik Rokseth og ”Amundsen” til prestisjefylte Cameraimage

Ulvik Rokseth og ”Amundsen” til prestisjefylte Cameraimage

Pål Ulvik Rokseth og ”Amundsen” er plukket ut til Cameraimage – et filmprogram som viser filmer der kamera-arbeidet representerer noe utenom det vanlige. Blant konkurrentene om prisen finner vi Joker og The Irishman.

Foto fra innspillingen av «Amundsen» (Ulvik Rokseth i midten)

Det er ikke hvilke som helst filmer Pål Ulvik Rokseth og Amundsen skal konkurrere med om den gjeve Cameraimage-prisen. Vi finner både The Irishman og Joker blant de 13 filmene som er tatt ut.

Tankegangen bak Cameraimage er å velge filmer som gjenspeiler et usedvanlig samarbeid mellom fotograf og regissør – i Amundsens tilfelle mellom Rokseth og regissør Espen Sandberg. De siste års vinnere har ofte endt opp med Oscar-nominasjoner og priser, deriblant Ida (2013), Carol (2015) og Lion (2016).

Som Rushprint tidligere har omtalt, ble Ulvik Rokseth i fjor trukket fram av både Hollywood Reporter og Netflix som en potensiell Oscar-kandidat for arbeidet på 22. July. Den unge fotografens første spillefilm som sjefsfotograf var lavbudsjettsproduksjonen Å begrave en hund fra 2013. Deretter gjorde han Henrik Martin Dahlsbakkens Sensommer og Thea Hvistendahls Karpe Diem-film Adjø Montebello, før han fikk sjefsfotografjobben på Paul Greengrass’ 22 July. Han har også filmet en rekke kortfilmer, musikkvideoer og reklamefilmer, og blant annet vært DOP Second Unit i Norge på Downsizing av Alexander Payne. I tillegg har han fotografert den kanadisk/amerikansk/norske Polaroid, regissert av Lars Klevberg.

Amundsen fulgte han og resten av teamet Amundsens eget mantra om viktigheten av å planlegge, kunne han fortelle til Rushprint etter premieren tidligere i år. De valgte ulike visuelle uttrykk for filmens forskjellige deler.

– På denne tiden var det jo ingen som hadde vært på polene, det var helt «science fiction». Det samme gjaldt teknologien – et fly var som en romrakett. De lå helt i front av den teknologiske utviklingen for å gjennomføre disse ekspedisjonene. Denne delen av filmen, med polene, snø og arktiske eksteriører, separerte vi filmatisk fra de andre delene. Vi brukte forskjellige linseserier på forskjellige deler av filmen, og bytter mellom anamorf og sfærisk linse. Vi har også gjort noen mer subtile grep både for å binde sammen og adskille de ulike delene. Men de kan folk finne ut av selv når de ser filmen, sier han.

Han understreket at karakterene kom først, også for den filmatiske tilnærmingen.

– Vi forsøkte hele tiden å forankre det visuelle uttrykket i karakterene og følelsene deres. Vi ønsket å la karakterene bestemme uttrykket, sier han.

Les hele intervjuet om Rokseths bidrag på Amundsen

MENY