Norsk filmklubbforbunds hederspris til Tor Fosse

Norsk filmklubbforbunds hederspris til Tor Fosse

BIFF-leder Tor Fosse er tildelt Norsk filmklubbforbunds hederspris for sin innsats for filmkulturen i Norge.

Filmklubbprisen er Norsk filmklubbforbunds høyeste hedersbetegnelse. Prisen skal gå til noen ”som gjør en ekstraordinær innsats for filmklubber og filmkultur”.

Tor Fosse har i over 20 år vært leder av Bergen Internasjonale filmfestival, og var før det leder av Tromsø Internasjonale filmfestival. Men lidenskapen for filmen startet i filmklubbmiljøet i Bergen.

I begrunnelsen for årets tildeling til Fosse, heter det: 

”Vinneren av årets pris har ikke bare gjort en ekstra innsats for filmkulturen. Han har levd og åndet for filmkultur og filmformidling siden han var bare guttungen. Han fikk først utløp for sin filmentusiasme i Bergen filmklubb. Deretter har det gått slag i slag oppover i filmformidlingsbransjen.

Gjennom sitt utrettelige arbeid med distribusjon og festivalarbeid har han hentet hjem kunstneriske filmer, smale filmer, kraftfulle og brennbare filmer og kontroversielle filmer som røsker tak i oss og gjør noe med oss.

Hans brennende engasjement for dokumentarfilm har gitt landet et mangfold av filmer vi ellers ikke ville hatt, om han ikke reiste rundt i verden for å se film og bringe den hjem igjen.

Prisvinneren har alltid gått sin egen vei, og har ofte vært forut for sin tid. Han er klar i meldingen og gir titt og ofte uttrykk for det han mener – alt for å styrke filmformidlingens sak.

Han har vært med på å starte distribusjonsselskapet Arthaus, og han driver Tour de Force. Han har vært med på å bygge opp Tromsø internasjonale filmfestival, og ikke minst: bygget opp Norges største filmfestival her i Bergen.

Han har selv sagt at hans lidenskap for filmformidling har overskygget det meste annet. Det er kanskje ikke bare kjekt for dem rundt, men lidenskapen har i høyeste grad vært en berikelse for alle oss andre. Årets vinner av filmklubbprisen gjør Norge til et bedre sted å se film.

Filmklubbprisen går til Tor Fosse.»

Norsk filmklubbforbunds hederspris til Tor Fosse

Norsk filmklubbforbunds hederspris til Tor Fosse

BIFF-leder Tor Fosse er tildelt Norsk filmklubbforbunds hederspris for sin innsats for filmkulturen i Norge.

Filmklubbprisen er Norsk filmklubbforbunds høyeste hedersbetegnelse. Prisen skal gå til noen ”som gjør en ekstraordinær innsats for filmklubber og filmkultur”.

Tor Fosse har i over 20 år vært leder av Bergen Internasjonale filmfestival, og var før det leder av Tromsø Internasjonale filmfestival. Men lidenskapen for filmen startet i filmklubbmiljøet i Bergen.

I begrunnelsen for årets tildeling til Fosse, heter det: 

”Vinneren av årets pris har ikke bare gjort en ekstra innsats for filmkulturen. Han har levd og åndet for filmkultur og filmformidling siden han var bare guttungen. Han fikk først utløp for sin filmentusiasme i Bergen filmklubb. Deretter har det gått slag i slag oppover i filmformidlingsbransjen.

Gjennom sitt utrettelige arbeid med distribusjon og festivalarbeid har han hentet hjem kunstneriske filmer, smale filmer, kraftfulle og brennbare filmer og kontroversielle filmer som røsker tak i oss og gjør noe med oss.

Hans brennende engasjement for dokumentarfilm har gitt landet et mangfold av filmer vi ellers ikke ville hatt, om han ikke reiste rundt i verden for å se film og bringe den hjem igjen.

Prisvinneren har alltid gått sin egen vei, og har ofte vært forut for sin tid. Han er klar i meldingen og gir titt og ofte uttrykk for det han mener – alt for å styrke filmformidlingens sak.

Han har vært med på å starte distribusjonsselskapet Arthaus, og han driver Tour de Force. Han har vært med på å bygge opp Tromsø internasjonale filmfestival, og ikke minst: bygget opp Norges største filmfestival her i Bergen.

Han har selv sagt at hans lidenskap for filmformidling har overskygget det meste annet. Det er kanskje ikke bare kjekt for dem rundt, men lidenskapen har i høyeste grad vært en berikelse for alle oss andre. Årets vinner av filmklubbprisen gjør Norge til et bedre sted å se film.

Filmklubbprisen går til Tor Fosse.»

MENY