Norsk spillefilm ute av dansen om EFA-nominasjoner

Norsk spillefilm ute av dansen om EFA-nominasjoner

Ingen av våre spillefilmer ble funnet verdig en plass blant de 46 som er plukket ut til å konkurrere om årets nominasjoner til Den europeiske filmprisen. Men det er fortsatt et lite håp for norsk dokumentar- og kortfilm.

Foto: Danske «Dronningen» er blant de utvalgte

Det må kunne kalles en blåmandag etter Amanda-euforien: ikke en eneste norsk spillefilm er valgt ut til å kunne konkurrere om Den europeiske filmprisen. Ikke en gang Hans Petter Molands Ut og Stjæle Hester, som vant de fleste gjeveste Amandaprisene, er kommet med.

Blant de 46 filmene Det europeiske filmakademiet har plukket ut, finner vi to danske (Dronningen, Danmarks sønner) , én islandsk (A White, White Day) og én svensk (And then we danced). I alt 31 nasjoner er representert, med Frankrike, Tyskland og Italia som de ledende i antall. Konkurransen er skarp: Her finner vi blant annet tungvektere som Francois Ozon (By the grace of God), Claire Denis (High Life), Ken Loach (Sorry we missed you), Olivier Assayas (Non Fiction), Pedro Almodovar (Pain and Glory), Yorgos Lanthimos (The Favourite), Céline Sciamma (Portrait of a lady on fire).

Men også  noen første- og annengangsregissører har fått plass i oppløpet til de endelige nominasjonene som offentliggjøres 9.november under Seville European Film Festival. Da skal 3600 medlemmer av EFA ha landet på hvem de mener fortjener nominasjon innen kategoriene beste film, regissør, mannlig og kvinnelig skuespiller, og forfatter. En spesielt utvalgt jury skal enes om hvilke fagfolk som i år fortjener nominasjon innen kategoriene filmfoto, klipp, produksjonsdesign, kostyme, hår og make-up, originalmusikk, lyd og visuelle effekter.

Det er fortsatt mulig for norsk film å komme med i kategoriene Beste Dokumentar og Beste Kortfilm. Alle kandidatene til disse kategoriene vil bli offentliggjort 27.august (for dokumentar) og utover høsten (for kortfilm).

De endelig vinnerne vil bli kåret under  European Film Awards 7.desember i Berlin.

Norsk spillefilm ute av dansen om EFA-nominasjoner

Norsk spillefilm ute av dansen om EFA-nominasjoner

Ingen av våre spillefilmer ble funnet verdig en plass blant de 46 som er plukket ut til å konkurrere om årets nominasjoner til Den europeiske filmprisen. Men det er fortsatt et lite håp for norsk dokumentar- og kortfilm.

Foto: Danske «Dronningen» er blant de utvalgte

Det må kunne kalles en blåmandag etter Amanda-euforien: ikke en eneste norsk spillefilm er valgt ut til å kunne konkurrere om Den europeiske filmprisen. Ikke en gang Hans Petter Molands Ut og Stjæle Hester, som vant de fleste gjeveste Amandaprisene, er kommet med.

Blant de 46 filmene Det europeiske filmakademiet har plukket ut, finner vi to danske (Dronningen, Danmarks sønner) , én islandsk (A White, White Day) og én svensk (And then we danced). I alt 31 nasjoner er representert, med Frankrike, Tyskland og Italia som de ledende i antall. Konkurransen er skarp: Her finner vi blant annet tungvektere som Francois Ozon (By the grace of God), Claire Denis (High Life), Ken Loach (Sorry we missed you), Olivier Assayas (Non Fiction), Pedro Almodovar (Pain and Glory), Yorgos Lanthimos (The Favourite), Céline Sciamma (Portrait of a lady on fire).

Men også  noen første- og annengangsregissører har fått plass i oppløpet til de endelige nominasjonene som offentliggjøres 9.november under Seville European Film Festival. Da skal 3600 medlemmer av EFA ha landet på hvem de mener fortjener nominasjon innen kategoriene beste film, regissør, mannlig og kvinnelig skuespiller, og forfatter. En spesielt utvalgt jury skal enes om hvilke fagfolk som i år fortjener nominasjon innen kategoriene filmfoto, klipp, produksjonsdesign, kostyme, hår og make-up, originalmusikk, lyd og visuelle effekter.

Det er fortsatt mulig for norsk film å komme med i kategoriene Beste Dokumentar og Beste Kortfilm. Alle kandidatene til disse kategoriene vil bli offentliggjort 27.august (for dokumentar) og utover høsten (for kortfilm).

De endelig vinnerne vil bli kåret under  European Film Awards 7.desember i Berlin.

MENY