Festivalsjefens anbefalinger

Festivalsjefens anbefalinger

Den norske filmfestivalen 2019 står for tur, og festivalsjef Tonje Hardersen kan blant annet love hvite islandske dager, mørk koreansk satire og en bekmørk svensk nyskapning. Her er noen av hennes favoritter under årets festival.

«Vi åpner festivalen med storfilmen Askeladden – I Soria Moria slott. Den første filmen ble en suksess på kino, og jeg er sikker på at det også vil være tilfelle for oppfølgeren som bugner over av eventyrlig fortellerglede, og humørfylt lek med en viktig del av vår nasjonale identitet. Filmen er like underholdende for barn som for voksne, og vi gleder oss alle til en åpningsseremoni med bunad og fart i!

Årets fantastiske Gullpalme-vinner fortjener å bli sett, og I samarbeid med Filmpoolen, et importsamarbeid mellom filmfestivalene Film fra Sør, BIFF, TIFF,NRK og Arthaus, får Parasitt én spesialvisning under festivalen som jeg oppfordrer som mange som mulig til å få med seg. Den blir med rette beskrevet som regissør Bong Joon-ho’s beste til dags dato, og handler om en brokete familie som ser sitt snitt til å heve sin levestandard på litt utypiske måter. Stor underholdning!

Festivalen utvider programmet med Human Nature, som setter fokus på ulike perspektiver rundt klimakrisen. Dramaet With the Wind trekker miljøspørsmålet ned til et individuelt perspektiv, og er en smart og stemningsfull historie om en fransk, idealistisk bonde som får hele sin moral og levemåte utfordret når følelsene plutselig ikke stemmer med hennes verdensbilde.

Johannes Nyholm (Kjempen) er tilbake med Koko-di koko-da, en film som er vanskelig å definere; den er like trollbindende som den er skremmende, like morsom som den er bekmørk, like empatisk som den er nådeløs. Enkelt sagt er det en nytenkende og ytterst presis fortelling om hva sorgen gjør med oss, og om slutten på noe som en gang var. Helt klart en av mine favoritter i hovedprogrammet.

Vi fortsetter vårt fokus på nordisk TV-drama, og jeg vil svært gjerne trekke frem Viaplays Besatt som har premiere hos oss. Serien representerer noe helt nytt på den norske tv-skjermen, og det er en fryd å se Anders Baasmo Christiansen og Anders Danielsen Lie spille mot hverandre i en utypisk krimserie som tør å sprenge grenser. Jeg gleder meg til å følge med på serien utover høsten!

Cannes-suksessen Portrett av en kvinne i flammer har en nerve og et blikk som gjør at det klassiske periodedramaet kjennes friskt og moderne. Den handler om en malerinne på 1800-tallet som faller for Hëloise – en kvinne som nekter å la seg avbilde. En nydelig, sensuell skildring av kampen for sin egen selvstendighet, og for kjærligheten. Vi viser også filmen som en del av vår festivaldag på den nydelige øya Utsira, en tur som er vel verdt å få med seg.

A White, White Day er både med i vårt hovedprogram og som åpningsfilm for New Nordic Films, og handler om en permittert politimanns vei inn i galskapen. Regissør Hlynur Palmason maner frem helt utrolige bilder fra landskapet på Island som forsterker den hypnotiserende innsatsen til hovedrolleinnehaver Ingvar Sigurdsson, og gjør Hvítur, hvítur dagur til en helt uforglemmelig film.

I tillegg er det alltid en fryd å kunne få både en zombiefilm og en Jim Jarmusch-produksjon på programmet, og med The Dead Don’t Die får du alt i ett i en deilig og særegen miks med kremen av de kuleste skuespillere Hollywood kan by på.

Vi er stolt over å presentere et Fokus Norden-program som igjen reflekterer kvaliteten og nyskapingen i nordisk film, et godt eksempel på dette er svenske Fyr & Flamme – en ekstatisk hyllest av kjærligheten som er særdeles lite skandinavisk i sin bruk av overdådige spesialeffekter og fargesprakende kostymer for å fortelle en stor og sann (!) kjærlighetshistorie. Rett og slett en forrykende crowd-pleaser!

Til slutt må jeg trekke fram festivalens avslutningfilm Tønes, et nytt musikkportrett fra Andre Løyning og Kristian Landmark som brakte oss filmen om Årabrot Cocks & Crosses for et par år siden. Det har blitt en finstemt og humoristisk film om musikeren Frank «Tønes» Tønnesen, som vi gleder oss til å sette punktum for årets festival med».

Tonje Hardersen

Festivalsjefens anbefalinger

Festivalsjefens anbefalinger

Den norske filmfestivalen 2019 står for tur, og festivalsjef Tonje Hardersen kan blant annet love hvite islandske dager, mørk koreansk satire og en bekmørk svensk nyskapning. Her er noen av hennes favoritter under årets festival.

«Vi åpner festivalen med storfilmen Askeladden – I Soria Moria slott. Den første filmen ble en suksess på kino, og jeg er sikker på at det også vil være tilfelle for oppfølgeren som bugner over av eventyrlig fortellerglede, og humørfylt lek med en viktig del av vår nasjonale identitet. Filmen er like underholdende for barn som for voksne, og vi gleder oss alle til en åpningsseremoni med bunad og fart i!

Årets fantastiske Gullpalme-vinner fortjener å bli sett, og I samarbeid med Filmpoolen, et importsamarbeid mellom filmfestivalene Film fra Sør, BIFF, TIFF,NRK og Arthaus, får Parasitt én spesialvisning under festivalen som jeg oppfordrer som mange som mulig til å få med seg. Den blir med rette beskrevet som regissør Bong Joon-ho’s beste til dags dato, og handler om en brokete familie som ser sitt snitt til å heve sin levestandard på litt utypiske måter. Stor underholdning!

Festivalen utvider programmet med Human Nature, som setter fokus på ulike perspektiver rundt klimakrisen. Dramaet With the Wind trekker miljøspørsmålet ned til et individuelt perspektiv, og er en smart og stemningsfull historie om en fransk, idealistisk bonde som får hele sin moral og levemåte utfordret når følelsene plutselig ikke stemmer med hennes verdensbilde.

Johannes Nyholm (Kjempen) er tilbake med Koko-di koko-da, en film som er vanskelig å definere; den er like trollbindende som den er skremmende, like morsom som den er bekmørk, like empatisk som den er nådeløs. Enkelt sagt er det en nytenkende og ytterst presis fortelling om hva sorgen gjør med oss, og om slutten på noe som en gang var. Helt klart en av mine favoritter i hovedprogrammet.

Vi fortsetter vårt fokus på nordisk TV-drama, og jeg vil svært gjerne trekke frem Viaplays Besatt som har premiere hos oss. Serien representerer noe helt nytt på den norske tv-skjermen, og det er en fryd å se Anders Baasmo Christiansen og Anders Danielsen Lie spille mot hverandre i en utypisk krimserie som tør å sprenge grenser. Jeg gleder meg til å følge med på serien utover høsten!

Cannes-suksessen Portrett av en kvinne i flammer har en nerve og et blikk som gjør at det klassiske periodedramaet kjennes friskt og moderne. Den handler om en malerinne på 1800-tallet som faller for Hëloise – en kvinne som nekter å la seg avbilde. En nydelig, sensuell skildring av kampen for sin egen selvstendighet, og for kjærligheten. Vi viser også filmen som en del av vår festivaldag på den nydelige øya Utsira, en tur som er vel verdt å få med seg.

A White, White Day er både med i vårt hovedprogram og som åpningsfilm for New Nordic Films, og handler om en permittert politimanns vei inn i galskapen. Regissør Hlynur Palmason maner frem helt utrolige bilder fra landskapet på Island som forsterker den hypnotiserende innsatsen til hovedrolleinnehaver Ingvar Sigurdsson, og gjør Hvítur, hvítur dagur til en helt uforglemmelig film.

I tillegg er det alltid en fryd å kunne få både en zombiefilm og en Jim Jarmusch-produksjon på programmet, og med The Dead Don’t Die får du alt i ett i en deilig og særegen miks med kremen av de kuleste skuespillere Hollywood kan by på.

Vi er stolt over å presentere et Fokus Norden-program som igjen reflekterer kvaliteten og nyskapingen i nordisk film, et godt eksempel på dette er svenske Fyr & Flamme – en ekstatisk hyllest av kjærligheten som er særdeles lite skandinavisk i sin bruk av overdådige spesialeffekter og fargesprakende kostymer for å fortelle en stor og sann (!) kjærlighetshistorie. Rett og slett en forrykende crowd-pleaser!

Til slutt må jeg trekke fram festivalens avslutningfilm Tønes, et nytt musikkportrett fra Andre Løyning og Kristian Landmark som brakte oss filmen om Årabrot Cocks & Crosses for et par år siden. Det har blitt en finstemt og humoristisk film om musikeren Frank «Tønes» Tønnesen, som vi gleder oss til å sette punktum for årets festival med».

Tonje Hardersen

MENY