«Blindsone» er norsk kandidat til Nordisk Råds filmpris.

«Blindsone» er norsk kandidat til Nordisk Råds filmpris.

Tuva Novotnys ”Blindsone” er årets norske kandidat til Nordisk råds filmpris. Rekonstruksjon Utøya, med betydelige norske innslag, er den svenske kandidaten.

Tuva Novotnys debutfilm Blindsone ble i fjor tatt ut til hovedkonkurransen på filmfestivalen i San Sebastian der Pia Tjelta vant skuespillerprisen. Siden har filmen fått fem Kanonpriser, kritikerpris i Gøteborg, Den norske filmkritikerprisen og en Amandapris, i tillegg til at Novotny ble tildelt Edith Carlmar-prisen og New Talent Grand PIX under CPH PIX for filmen.

Juryen som velger ut den norske kandidaten til Nordisk råds filmpris, begrunner sin nominering slik:

Blindsone er et intenst drama som utvikler seg fra etableringen av et realistisk univers via situasjonen som skaper sjokk og fortvilelse, til forløsning av hovedkarakterenes traume og angst. Alt fortalt i ett sveip, en lang kameratagning, som skaper imponerende rolleprestasjoner, foto og lyddesign. Tuva Novotnys debutfilm som regissør utnytter filmatiske virkemidler til fortellingens beste”.

Den norske kandidaten har svensk regissør, mens den svenske kandidaten også har betydelige norske interesser gjennom skuespillerne og coprodusenten John Arvid Berger i Polarfox og Filmcamp. Norsk andel av Rekonstruksjon Utøya utgjør ca. 44% og inkluderer opptak i Norge, stab, utstyr og fasiliteter. Norske kunstneriske funksjoner inkluderer fotografer, lyd og lyddesign, komponist, casting, samt norsk produksjonsledelse og stab.

De nominerte fra de andre landene er: Rekonstruksjon Utøya (Rekonstruktion Utøya) av Carl Javér (regi / manus) og Fredrik Lange (produsent). Dronningen av May el-Toukhy (regi / manus), Maren Louise Käehne (manus) og Caroline Blanco / René Ezra (produsenter). Aurora av Miia Tervo (regi, manus) og Max Malka (produsent) Hvítur, hvítur dagur (A White, White Day) av Hlynur Pálmason (regi /manus) og Anton Máni Svansson (produsent).

Blindsone er Novotnys debut som spillefilmregissør og manusforfatter, og skildrer «en mors kamp for å forstå sin datters krise, da den rammer hele familien».  I vårt intervju med henne fortalte Novotny at filmen er laget for å bryte opp den manglende åpenheten rundt psykiske lidelser.

– Jeg opplevde å mangle psykologiske verktøy for å snakke om mental helse og uhelse. Både hvor lite jeg selv og mennesker rundt meg visste om det, og hvordan samtalen oftest ble ført i en tone som noe man helst ikke snakket om, og ofte farget av skyld og skam- sikkert på grunn av historisk stigmatisering av psykiske lidelser.

I andre sentrale roller i Blind møter vi også Anders Baasmo ChristiansenNora Mathea Øien, Oddgeir Thune, Per Frisch, Teodor Barsnes-Simonsen og Marianne Krogh. Produsent er Elisabeth Kvithyll for Nordisk Film Production.


 Om Nordisk råds filmpris

Den norske juryen har bestått av Inger Merete Hobbelstad, Kalle Løchen og Britt Sørensen. Den prestisjefylte filmprisen på 350.000 DKK gis til en film som utmerker seg ved sin høye kunstneriske kvalitet og sterke forankring i den nordiske kulturen. Målet med prisen er blant annet å styrke det nordiske kulturfellesskapet og utvikle Norden som et kulturelt hjemmemarked. Premiepengene blir fordelt likt mellom manusforfatter, regissør og produsent, som understreker at film er en kunstart der samarbeidet mellom disse profesjonene er av høy betydning.

Fjorårets vinner av Nordisk råds filmpris var islandske «Women at War» av Benedikt Elingsson. Tidligere vinnere er blant annet Selma Vilhunens «Little Wing», Joachim Triers «Louder than Bombs», Benedikt Erlingssons “Of Horses and Men”, Thomas Vinterbergs “The Hunt”, Dagur Karis “Virgin Mountain”, Pernilla Augusts “Beyond” og Lars von Trier’s “Antichrist”.

Prisen offentliggjøres tirsdag 29. oktober under Nordisk råds sesjon i Stockholm.


 

«Blindsone» er norsk kandidat til Nordisk Råds filmpris.

«Blindsone» er norsk kandidat til Nordisk Råds filmpris.

Tuva Novotnys ”Blindsone” er årets norske kandidat til Nordisk råds filmpris. Rekonstruksjon Utøya, med betydelige norske innslag, er den svenske kandidaten.

Tuva Novotnys debutfilm Blindsone ble i fjor tatt ut til hovedkonkurransen på filmfestivalen i San Sebastian der Pia Tjelta vant skuespillerprisen. Siden har filmen fått fem Kanonpriser, kritikerpris i Gøteborg, Den norske filmkritikerprisen og en Amandapris, i tillegg til at Novotny ble tildelt Edith Carlmar-prisen og New Talent Grand PIX under CPH PIX for filmen.

Juryen som velger ut den norske kandidaten til Nordisk råds filmpris, begrunner sin nominering slik:

Blindsone er et intenst drama som utvikler seg fra etableringen av et realistisk univers via situasjonen som skaper sjokk og fortvilelse, til forløsning av hovedkarakterenes traume og angst. Alt fortalt i ett sveip, en lang kameratagning, som skaper imponerende rolleprestasjoner, foto og lyddesign. Tuva Novotnys debutfilm som regissør utnytter filmatiske virkemidler til fortellingens beste”.

Den norske kandidaten har svensk regissør, mens den svenske kandidaten også har betydelige norske interesser gjennom skuespillerne og coprodusenten John Arvid Berger i Polarfox og Filmcamp. Norsk andel av Rekonstruksjon Utøya utgjør ca. 44% og inkluderer opptak i Norge, stab, utstyr og fasiliteter. Norske kunstneriske funksjoner inkluderer fotografer, lyd og lyddesign, komponist, casting, samt norsk produksjonsledelse og stab.

De nominerte fra de andre landene er: Rekonstruksjon Utøya (Rekonstruktion Utøya) av Carl Javér (regi / manus) og Fredrik Lange (produsent). Dronningen av May el-Toukhy (regi / manus), Maren Louise Käehne (manus) og Caroline Blanco / René Ezra (produsenter). Aurora av Miia Tervo (regi, manus) og Max Malka (produsent) Hvítur, hvítur dagur (A White, White Day) av Hlynur Pálmason (regi /manus) og Anton Máni Svansson (produsent).

Blindsone er Novotnys debut som spillefilmregissør og manusforfatter, og skildrer «en mors kamp for å forstå sin datters krise, da den rammer hele familien».  I vårt intervju med henne fortalte Novotny at filmen er laget for å bryte opp den manglende åpenheten rundt psykiske lidelser.

– Jeg opplevde å mangle psykologiske verktøy for å snakke om mental helse og uhelse. Både hvor lite jeg selv og mennesker rundt meg visste om det, og hvordan samtalen oftest ble ført i en tone som noe man helst ikke snakket om, og ofte farget av skyld og skam- sikkert på grunn av historisk stigmatisering av psykiske lidelser.

I andre sentrale roller i Blind møter vi også Anders Baasmo ChristiansenNora Mathea Øien, Oddgeir Thune, Per Frisch, Teodor Barsnes-Simonsen og Marianne Krogh. Produsent er Elisabeth Kvithyll for Nordisk Film Production.


 Om Nordisk råds filmpris

Den norske juryen har bestått av Inger Merete Hobbelstad, Kalle Løchen og Britt Sørensen. Den prestisjefylte filmprisen på 350.000 DKK gis til en film som utmerker seg ved sin høye kunstneriske kvalitet og sterke forankring i den nordiske kulturen. Målet med prisen er blant annet å styrke det nordiske kulturfellesskapet og utvikle Norden som et kulturelt hjemmemarked. Premiepengene blir fordelt likt mellom manusforfatter, regissør og produsent, som understreker at film er en kunstart der samarbeidet mellom disse profesjonene er av høy betydning.

Fjorårets vinner av Nordisk råds filmpris var islandske «Women at War» av Benedikt Elingsson. Tidligere vinnere er blant annet Selma Vilhunens «Little Wing», Joachim Triers «Louder than Bombs», Benedikt Erlingssons “Of Horses and Men”, Thomas Vinterbergs “The Hunt”, Dagur Karis “Virgin Mountain”, Pernilla Augusts “Beyond” og Lars von Trier’s “Antichrist”.

Prisen offentliggjøres tirsdag 29. oktober under Nordisk råds sesjon i Stockholm.


 

MENY