Piraya Films «Cold Case Hammarskjöld» nominert til EU-parlamentets filmpris

Piraya Films «Cold Case Hammarskjöld» nominert til EU-parlamentets filmpris

Piraya films ”Cold Case Hammarskjöld” av Mads Brügger er blant tre europeiske filmer som kan vinne EU-parlamentets LUX-filmpris og som er sikret distribusjon i alle EU-landene.

I går gikk EU-parlamentet ut med sine tre finalister til LUX Filmprisen. Det er en pris som skal gå til en debattskapende og politisk orientert film «som gir innsikt i dagens Europa», som det blant annet heter i retningslinjene for prisen.

Den danske regissøren Mads Brügger er nominert for sin dokumentarthriller Cold Case Hammarskjöld som er coprodusert av norske Piraya Films. De to andre finalistene er God Exists, Her Name Is Petrunya av Teona Strugar Mitevska (Makedonia/Belgia/Frankrike) og The Realm av Rodrigo Sorogoyen (Spania/Frankrike).

De tre filmene er plukket ut av en liste på ti filmer som ble offentliggjort under Karlovy Vary film festival tidligere i sommer. 21 europeiske bransjefolk har foretatt utvalget og diskutert seg fram til de tre finalistene. EU-parlamentet gir de tre filmene gratis underteksting på unionens 24 språk og viser dem i alle EU-landene under de såkalte LUX filmdagene. Vinnerfilmen, som blir offentliggjort 27.november, vil bli aktivt promotert i alle medlemslandene. Nordisk film har markert seg sterkt som vinnere av prisen de siste årene: I fjor vant islandske Woman at War prisen, året før var det den sørsamiske Sameblod som fikk den – sistnevnte i coproduksjon med Norge.  (NB! Teksten fortsetter etter traileren)

Norske Piraya film og Bjarte Mørner Tveit er en av hovedprodusentene på Cold Case Hammarskjöld. Tore Vollan er filmens DOP, Kaada er komponist og Tom Chr. Lilletvedt i Hinterland har gjort color grade og visuell postproduksjon.

Filmen fikk store oppslag i både New York Times og The Guardian allerede før den internasjonale premieren på Sundance film festival tidligere i år. Filmen tar utgangspunkt i flykrasjet som drepte FNs generalsekretær Dag Hammarskjöld i 1961, og som etter all sannsynlighet var et attentat. Gradvis vokser historiens forgreininger til også å omfatte en paramilitær sørafrikansk gruppe som drev rasekrig i afrikanske land som søkte uavhengighet. Cold Case Hammarskjöld rommer en historie som er så fantastisk og sjokkerende at Brügger selv underveis har måttet spørre seg om hvor grensene mellom fakta og fiksjonen går (noe han ga uttrykk for i sin podcastsamtale med Rushprints Kjetil Lismoen i våres).

Prosjektet er tildelt støtte fra både Norsk filminstitutt og Filmkraft Rogaland, og Brögger, Piraya og det danske selskapet Wingman har planer om å lage en tre episoders tv-serie av dokumentaren. Da Norsk filminstitutt i fjor ga støtte til prosjektet var forventningene store til det videre samarbeidet mellom Brügger, hans danske produsent Peter Engel og Piraya:

«Dette er et solid prosjekt med store muligheter både nasjonalt og internasjonalt. True Crime-sjangeren er mer populær enn noensinne, og med dette teamet bak spakene vil filmen trolig bli alvorlig, komisk, konspiratorisk og bunnsolid fortalt. Piraya Film fortsetter sitt samarbeid med danskene Mads Brügger og Peter Engel. Et samarbeid som virker veldig fruktbart for begge parter».

Hør på Rushprints podcastsamtale med Mads Brügger

Piraya Films «Cold Case Hammarskjöld» nominert til EU-parlamentets filmpris

Piraya Films «Cold Case Hammarskjöld» nominert til EU-parlamentets filmpris

Piraya films ”Cold Case Hammarskjöld” av Mads Brügger er blant tre europeiske filmer som kan vinne EU-parlamentets LUX-filmpris og som er sikret distribusjon i alle EU-landene.

I går gikk EU-parlamentet ut med sine tre finalister til LUX Filmprisen. Det er en pris som skal gå til en debattskapende og politisk orientert film «som gir innsikt i dagens Europa», som det blant annet heter i retningslinjene for prisen.

Den danske regissøren Mads Brügger er nominert for sin dokumentarthriller Cold Case Hammarskjöld som er coprodusert av norske Piraya Films. De to andre finalistene er God Exists, Her Name Is Petrunya av Teona Strugar Mitevska (Makedonia/Belgia/Frankrike) og The Realm av Rodrigo Sorogoyen (Spania/Frankrike).

De tre filmene er plukket ut av en liste på ti filmer som ble offentliggjort under Karlovy Vary film festival tidligere i sommer. 21 europeiske bransjefolk har foretatt utvalget og diskutert seg fram til de tre finalistene. EU-parlamentet gir de tre filmene gratis underteksting på unionens 24 språk og viser dem i alle EU-landene under de såkalte LUX filmdagene. Vinnerfilmen, som blir offentliggjort 27.november, vil bli aktivt promotert i alle medlemslandene. Nordisk film har markert seg sterkt som vinnere av prisen de siste årene: I fjor vant islandske Woman at War prisen, året før var det den sørsamiske Sameblod som fikk den – sistnevnte i coproduksjon med Norge.  (NB! Teksten fortsetter etter traileren)

Norske Piraya film og Bjarte Mørner Tveit er en av hovedprodusentene på Cold Case Hammarskjöld. Tore Vollan er filmens DOP, Kaada er komponist og Tom Chr. Lilletvedt i Hinterland har gjort color grade og visuell postproduksjon.

Filmen fikk store oppslag i både New York Times og The Guardian allerede før den internasjonale premieren på Sundance film festival tidligere i år. Filmen tar utgangspunkt i flykrasjet som drepte FNs generalsekretær Dag Hammarskjöld i 1961, og som etter all sannsynlighet var et attentat. Gradvis vokser historiens forgreininger til også å omfatte en paramilitær sørafrikansk gruppe som drev rasekrig i afrikanske land som søkte uavhengighet. Cold Case Hammarskjöld rommer en historie som er så fantastisk og sjokkerende at Brügger selv underveis har måttet spørre seg om hvor grensene mellom fakta og fiksjonen går (noe han ga uttrykk for i sin podcastsamtale med Rushprints Kjetil Lismoen i våres).

Prosjektet er tildelt støtte fra både Norsk filminstitutt og Filmkraft Rogaland, og Brögger, Piraya og det danske selskapet Wingman har planer om å lage en tre episoders tv-serie av dokumentaren. Da Norsk filminstitutt i fjor ga støtte til prosjektet var forventningene store til det videre samarbeidet mellom Brügger, hans danske produsent Peter Engel og Piraya:

«Dette er et solid prosjekt med store muligheter både nasjonalt og internasjonalt. True Crime-sjangeren er mer populær enn noensinne, og med dette teamet bak spakene vil filmen trolig bli alvorlig, komisk, konspiratorisk og bunnsolid fortalt. Piraya Film fortsetter sitt samarbeid med danskene Mads Brügger og Peter Engel. Et samarbeid som virker veldig fruktbart for begge parter».

Hør på Rushprints podcastsamtale med Mads Brügger

MENY